Kesihatan

Berikut adalah 7 Cara Mudah Mengatasi Tekanan Makan

, Jakarta - Pernahkah anda melihat seseorang yang makan berlebihan ketika berada dalam keadaan tertekan? Atau mungkin anda pernah mengalaminya? Oleh itu, pakar menyebut keadaan ini sebagai tekanan makan atau makan beremosi.

Tekanan makan bukan suatu keadaan yang boleh diabaikan. Walaupun kelihatan tidak berbahaya, jika dibiarkan, keadaan ini boleh membahayakan kesihatan. Salah satunya boleh menyebabkan kegemukan yang boleh mencetuskan pelbagai aduan lain.

Lalu, bagaimana mengatasi? tekanan makan supaya keadaan ini tidak mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan fizikal dan psikologi?

Baca juga: 9 Makanan Sihat Ini untuk Meringankan Tekanan

Cara Mencegah Makan Tekanan

Tentukan lelaki dan wanita mana yang lebih kerap mengalaminya tekanan makan ? Menurut beberapa kajian, terdapat perbezaan jantina dalam tingkah laku untuk menangani tekanan. Bagi wanita, mereka lebih cenderung beralih kepada makanan, sementara lelaki lebih cenderung menggunakan alkohol atau merokok.

Terdapat satu kajian menarik yang dapat kita lihat mengenai perkara ini. Menurut kajian Finland yang melibatkan lebih daripada 5,000 lelaki dan wanita, obesiti dikaitkan dengan tekanan yang berkaitan dengan diet pada wanita, tetapi tidak pada lelaki. Dengan kata lain, wanita lebih mudah mengalami tekanan makan berbanding lelaki.

Kembali ke soalan di atas, bagaimana menyelesaikannya makan beremosi ? Inilah cara untuk menyelesaikannya tekanan makan yang boleh anda cuba, antara lain:

1. Cari Punca

Langkah pertama yang perlu diambil untuk melepaskan diri dari tekanan makan adalah mengenal pasti pencetus. Cari apa yang membuat tekanan mengatasi minda. Seterusnya, atasi tekanan dengan baik dan cari jalan keluar agar tekanan tidak melanda minda lagi.

2. Buat Diari

Cara mengatasi makan beremosi anda boleh menyimpan buku harian. Simpan buku harian makanan atau jurnal untuk membantu mengenal pasti situasi di mana kita cenderung makan kerana kelaparan emosi atau fizikal.

3. Melakukan Perkara Baru atau Menarik

Seseorang yang makan kerana kebosanan atau tekanan, boleh mencuba melakukan sesuatu yang menarik. Contohnya, mencari buku yang menarik untuk dibaca, atau memulakan hobi baru yang boleh mencabar.

Baca juga: 5 Makanan Yang Membuat Kemurungan Lebih teruk

4. Meditasi

Cara mengatasi makan beremosi juga melalui meditasi. Seseorang yang mempunyai tekanan makan boleh mencuba yoga atau teknik meditasi lain untuk mengatasi emosi mereka.

5. Sokongan sosial

Keluarga atau rakan adalah sumber sokongan sosial yang dapat membantu menghilangkan tekanan. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan dengan mereka untuk menangani perasaan negatif yang timbul.

6. Sukan

Cara mengatasi makan beremosi Anda boleh melakukan ini melalui senaman kerana aktiviti ini menurunkan tahap kortisol (hormon stres) di dalam badan. Walaupun penurunan kadar kortisol (hormon stres) boleh berbeza-beza, bergantung pada intensiti dan jangka masa latihan, latihan secara keseluruhan dapat menghilangkan beberapa kesan negatif tekanan. Oleh itu, cubalah bersenam secara teratur agar kesihatan psikologi terjaga.

7. Minta Bantuan Pakar

Sekiranya anda telah melakukan beberapa cara di atas untuk mengatasi tekanan makan tetapi tidak berjaya, cuba minta bantuan pakar. Anda boleh berjumpa doktor pakar atau psikologi untuk membincangkan cara lain untuk mematahkan kitaran tekanan makan.

Baca juga: Tekanan Boleh Menyebabkan Obesiti, Inilah Sebabnya

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Mengapa tekanan menyebabkan orang makan berlebihan.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengatasi Tekanan Makan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana cara menghentikan tekanan makan?