Kesihatan

Tingkatkan Sistem Imun dengan Penggunaan Probiotik

"Penyelidikan menunjukkan bahawa keseimbangan dalam saluran pencernaan berkait rapat dengan keadaan kesihatan keseluruhan, kerana 80% sistem kekebalan tubuh terletak di saluran gastrointestinal dan saluran pencernaan yang sihat mempengaruhi sebahagian besar imuniti seluruh tubuh. Anda boleh mendapatkan faedah probiotik untuk meningkatkan kesihatan imun, terutama jika dimakan secara berkala. Probiotik terbukti dapat menjaga keseimbangan bakteria baik di saluran pencernaan dan mengekalkan sistem ketahanan badan. "

, Jakarta - Probiotik dikenali sebagai bakteria baik yang merupakan mikroorganisma hidup yang dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Manfaat kesihatan yang diberikan oleh probiotik termasuk:

  • Menghambat pertumbuhan bakteria patogen

Untuk beberapa ketegangan Khusus dan spesifik, probiotik dapat menghasilkan bahan antimikroba yang berperanan menghalang pertumbuhan bakteria patogen.

  • Membantu memperbaiki saluran pencernaan

Gangguan pencernaan seperti cirit-birit, sembelit, sakit perut dan gejala pencernaan lain boleh disebabkan oleh bakteria patogen yang merosakkan saluran pencernaan sehingga pencernaan tidak berjalan dengan optimum. Probiotik yang merupakan bakteria baik, selain menghambat pertumbuhan bakteria patogen, juga dapat menjajah dan mengaktifkan bakteria baik lain untuk membantu memperbaiki saluran pencernaan.

  • Pembaikan sistem imun

Apabila saluran pencernaan sihat, sistem imun akan meningkat. Ini kerana lebih daripada 80% sistem imun manusia terletak di saluran gastrousus. Beberapa strain probiotik juga telah diuji secara khusus untuk meningkatkan penanda imuniti pada manusia, termasuk meningkatkan imunoglobulin A (IgA) dan mengaktifkan sel T (CD4).

Perlu diperhatikan, setiap strain probiotik mempunyai manfaat, dos dan keselamatan yang berbeza. Keberkesanan dan keselamatan satu jenis probiotik tidak boleh menjadi ukuran keberkesanan dan keselamatan probiotik lain. Oleh itu, pemilihan probiotik yang tepat mesti dilihat dari ujian klinikal dan keberkesanan mengikut faedah yang diharapkan.

Baca juga: Agar tidak tersilap, ketahui perbezaan antara prebiotik dan probiotik

Kebaikan Probiotik untuk Meningkatkan Sistem Imun

Gaya hidup moden hari ini sangat mempengaruhi bilangan bakteria baik yang hidup di saluran pencernaan. Penggunaan antibiotik yang kerap, pola makan yang tidak teratur, kebersihan (kebersihanberlebihan, tekanan, kelahiran C-section akan mengganggu keseimbangan bakteria baik di saluran pencernaan.

Keadaan gastrointestinal yang dicirikan oleh kelebihan bakteria patogen dan kekurangan bakteria baik disebut sebagai Dysbiosis. Keadaan dysbiosis boleh menyebabkan gangguan gastrointestinal seperti cirit-birit, sembelit, sakit perut, mual, kembung, kerap bernanah, nafas berbau, makanan yang tidak dicerna dengan sempurna, najis berbau busuk.

Oleh itu, keadaan ini perlu dibantu dengan pemberian suplemen probiotik yang berfungsi khusus untuk memberi manfaat yang baik kepada saluran gastrointestinal.

Apabila saluran pencernaan sihat, imuniti badan juga meningkat. Sebenarnya, 80% imuniti manusia terletak di sepanjang saluran gastrousus. Selain itu, ada juga kaitan antara saluran gastrointestinal dan saluran pernafasan yang disebut Gut-Lung Axis.

Dalam kajian meta-analisis yang dilakukan oleh Wang et al (2016) terhadap 6269 kanak-kanak dari pelbagai negara, disimpulkan bahawa kumpulan yang menerima suplemen probiotik setiap hari menunjukkan penurunan jumlah pesakit dengan jangkitan pernafasan dan penurunan yang signifikan dalam jumlah hari sakit.

Kajian yang lebih spesifik dilakukan oleh Gutierrez et al (2014) yang melibatkan 336 kanak-kanak, di mana ketegangan Lactobacillus reuteri DSM 17938 terbukti berkesan untuk mengurangkan tempoh penyakit jangkitan saluran pernafasan.

Manakala kajian Tubelius et al (2005) pada orang dewasa yang melibatkan 262 peserta membuktikan bahawa Lactobacillus reuteri DSM 17938 Berkesan mencegah jangkitan saluran pernafasan. Hingga hari ini, strain probiotik Lactobacillus reuteri DSM 17938 adalah strain probiotik berpaten yang paling banyak diuji secara klinikal di dunia.

Mekanisme Tindakan Probiotik Lactobacillus reuteri DSM 17938:

  • Seimbangkan mikrobiota usus, mengurangkan bilangan bakteria / virus patogen dan menghasilkan bahan antimikroba.
  • Meningkatkan fungsi mukosa usus.
  • Meningkatkan tindak balas imun badan dengan meningkatkan pengeluaran imunoglobulin A (IgA) dan mengaktifkan sel T (CD4 +).
  • Mempunyai kesan anti-radang yang ketara.

Baca juga: Peranan Probiotik dalam Menjaga Kesihatan Pencernaan Kanak-kanak

Sumber Probiotik Terbaik

Terdapat banyak makanan yang penuh dengan probiotik. Sekiranya anda ingin memanfaatkan probiotik, terdapat beberapa sumber probiotik dari makanan, termasuk:

  • Yogurt.
  • Kefir adalah minuman susu dengan rasa yang tajam.
  • Sayuran yang diperam seperti acar atau sauerkraut.

Walau bagaimanapun, mendapatkan probiotik dari sumber makanan sahaja boleh menjadi sukar. Selain itu, pengeluar makanan juga tidak diminta untuk menunjukkan dos probiotik tertentu, jadi anda tidak akan tahu berapa banyak probiotik dalam makanan yang anda beli.

Oleh itu, suplemen boleh menjadi kunci untuk mendapatkan dos probiotik yang sihat.

Baca juga: 4 Masalah Pencernaan Kerana Kekurangan Probiotik

Dari pelbagai suplemen probiotik yang dijual di pasaran, anda boleh memilih untuk menggunakan suplemen probiotik dari: Interlac. Makanan Tambahan probiotik dariInterlac berisi Lactobacillus reuteri DSM 17938 yang telah diuji secara klinikal, di luar negeri dan di Indonesia. Makanan tambahan yang tersedia dalam bentuk tablet dan titisan juga selamat digunakan oleh bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa.

Dosnya juga praktikal, anda hanya perlu mengambilnya sehari sekali. Tidak mempunyai masa untuk pergi ke farmasi untuk membeli suplemen probiotik dari Interlac? Jangan risau, anda boleh membeli produk Interlac di .

Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan anda dapat dihantar ke rumah anda dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Apa tunggu lagi, mari tingkatkan kesihatan imun dengan mengambil suplemen probiotik dari Interlac yang boleh anda beli !

Rujukan:

Imunologi Klinikal & Eksperimental. Diakses pada tahun 2021. Alergi dan sistem gastrousus

Konsensus Pertubuhan Gastroenterologi Dunia. Diakses pada tahun 2021

Gastroenterologi. Diakses pada tahun 2021. Mikroba dalam kesihatan dan penyakit gastrousus

Ubat. Diakses pada tahun 2021. Probiotik untuk pencegahan dan rawatan jangkitan saluran pernafasan pada kanak-kanak

Pediatrik. Diakses pada tahun 2021. Cirit-birit pada kanak-kanak prasekolah dan Lactobacillus reuteri

Kesihatan Persekitaran. Diakses pada tahun 2021. Meningkatkan tahap kesihatan tempat kerja dengan probiotik Lactobacillus reuteri