Kesihatan

4 Rawatan untuk Mengatasi Angioedema

, Jakarta - Hampir semua orang mengalami gatal dalam hidup mereka. Persoalannya, apa yang sering menjadi pencetus? Jawapannya berbeza-beza, tetapi satu penyebab umum adalah angioedema.

Angioedema mungkin masih terdengar asing bagi sesetengah orang. Keadaan ini membengkak kerana reaksi alahan. Dalam beberapa kes, penghidap angioedema juga mengalami gatal-gatal.

Walaupun secara amnya tidak berbahaya, angioedema dapat menyusahkan pernafasan. Jadi, bagaimana anda menangani angioedema?

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Angioedema dan Gatal-gatal

Untuk Mengurangkan Gatal dan Sakit

Umumnya angioedema ringan tidak memerlukan rawatan khas. Sebabnya mudah, kerana angioedema ringan biasanya hilang dengan sendirinya. Namun, ada perkara yang boleh kita lakukan untuk menghilangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa. Nah, berikut adalah beberapa rawatan yang dapat merawat angioedema.

  1. Ubat anti-gatal, seperti antihistamin;

  2. Anti-radang, terutamanya dalam kes angioedema yang teruk;

  3. Penurun kekebalan tubuh, jika ubat antihistamin dan anti-radang tidak dapat meredakan keluhan, doktor boleh menetapkan ubat penurun sistem imun untuk melegakan sistem imun yang terlalu reaktif; dan

  4. Ubat untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak. Seperti ubat anti-radang bukan steroid, iaitu antagonis leukotriena.

Baca juga: Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

Perkara yang perlu diingat, cuba tanya doktor anda sebelum mengambil ubat tersebut. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Selain perkara di atas, terdapat juga beberapa perkara yang dapat membantu melegakan gejala angioedema. Sebagai contoh, sapukan kompres sejuk ke kawasan yang bengkak, jangan menggaru kawasan bengkak, dan pakai pakaian yang longgar untuk mencegah kerengsaan kulit.

Seterusnya, bagaimana dengan simptomnya?

Menyebabkan rangkaian gejala

Angioedema bukanlah keadaan yang jarang berlaku. Kira-kira 15-20 peratus daripada semua orang mengalami atau akan mengalami gatal-gatal, atau angioedema, sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Perlu diingat, angioedema ini boleh menyerang wanita dan lelaki pada usia berapa pun. Jadi, bagaimana dengan simptomnya?

Dalam kebanyakan kes, angioedema dicirikan oleh pembengkakan di beberapa bahagian badan, biasanya di sekitar mata, pipi, atau bibir. Selain itu, ada juga gejala lain yang boleh timbul, seperti:

 • Penebalan yang meluas dan jelas;

 • Bengkak dengan kemerahan;

 • Kadang kala ada rasa sakit di kawasan bengkak;

 • Sesak nafas kerana bengkak di tekak dan paru-paru;

 • Mata merah kerana bengkak pada konjunktiva;

 • Sensasi panas dan kesakitan di kawasan bengkak; dan

 • Kesukaran membuang air kecil dan sakit perut (jika angioedema disebabkan).

Gejala sudah, bagaimana dengan penyebabnya?

Oleh kerana Faktor Makanan dan Alam Sekitar

Punca angioedema bukan hanya disebabkan oleh satu faktor sahaja, terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan angioedema. Nah, inilah penjelasannya.

 • Makanan . Banyak makanan boleh mencetuskan reaksi angioedema, terutama pada mereka yang alah pada makanan tertentu. Contohnya, makanan laut, kacang, telur, dan produk tenusu.

 • Alergen biasa . Beberapa bahan boleh menyebabkan angioedema, termasuk debunga, rambut / rambut haiwan, lateks dan sengatan serangga.

 • Genetik . Walaupun kes ini jarang berlaku, angioedema boleh disebabkan oleh faktor genetik. Tepat berkaitan dengan gangguan fungsi protein plasma dalam tubuh yang berfungsi dalam sistem kekebalan tubuh.

 • Keadaan perubatan lain . Gangguan sistem imun seperti lupus, jenis barah tertentu, penyakit tiroid, dan jangkitan bakteria atau virus.

 • Dadah . Hampir semua ubat boleh menyebabkan reaksi angioedema, terutama pada orang yang sensitif terhadap satu ubat tertentu. Namun, ada beberapa ubat yang biasanya memicu, seperti penisilin, aspirin, ibuprofen, naproxen, dan ubat penurun tekanan darah.

 • Faktor persekitaran . Udara panas, sejuk, sinar matahari, air, tekanan pada kulit, atau tekanan emosi juga boleh menyebabkan angioedema.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!