Kesihatan

6 Kebaikan Minyak Ikan untuk Kesihatan

Jakarta - Bukan hanya dagingnya yang enak dan kaya dengan khasiat, minyak ikan juga merupakan produk turunan ikan yang sudah terkenal dengan khasiatnya. Walaupun untuk kanak-kanak, minyak ikan akan memenuhi keperluan pemakanan harian mereka. Adakah anda tahu apa faedah ini? Kerana kebanyakan orang hanya tahu bahawa minyak ikan kaya dengan faedah, tetapi mereka tidak tahu lebih banyak mengenai penggunaan ini. Inilah faedah kesihatan minyak ikan:

  1. Meningkatkan Pembakaran Lemak

Penyelidikan yang dilakukan di University of South Australia mendapati bahawa minyak ikan yang digabungkan dengan senaman dapat mengurangkan lemak. Semasa kajian, mereka yang berlebihan berat badan biasanya menyerap lebih banyak omega 3s. Bahagian badan yang menyimpan lemak, terutama perut, akan berkurang dengan ketara pada mereka yang melakukan aktiviti sukan dan disertai dengan pengambilan minyak ikan.

Baca juga: Ingin Membakar Lemak Dengan Cepat? Cubalah 5 Makanan Ini

  1. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Untuk mendapatkan tulang padat, badan anda bukan sahaja memerlukan kalsium, vitamin D, dan magnesium tetapi juga asid lemak omega 3 yang terdapat dalam minyak ikan. Percubaan yang dilakukan pada tikus juga mendapati bahawa tikus yang diberi omega 6 akan mempunyai kepadatan tulang yang lebih rendah dibandingkan dengan tikus yang diberi omega 3. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa omega 3 dalam minyak ikan adalah makanan tambahan yang penting untuk mengekalkan kepadatan mineral tulang.

  1. Melindungi Badan dari Radikal Bebas

Menurut kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat, orang dewasa yang secara berkala mengonsumsi 3 gram minyak ikan setiap hari selama 4 minggu, akan mendapat imuniti yang baik apabila terdedah kepada pencemaran udara di kawasan bandar. Jadi bagi anda yang tinggal di kawasan bandar, ada baiknya anda mengonsumsi minyak ikan secara berkala agar tetap sihat walaupun terdedah kepada radikal bebas setiap hari.

  1. Mengurangkan Tanda Penuaan

Kandungan omega 3 dalam minyak ikan dan hidangan ikan lain seperti salmon juga mampu menghalang fungsi sel induk dan pertumbuhan semula sel yang menyebabkan penuaan. Jadi, menambah makanan tambahan salmon atau minyak ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu adalah kaedah yang baik untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan pramatang.

Baca juga: 6 Faktor Persekitaran Yang Menyebabkan Penuaan Pramatang

  1. Tingkatkan Selera Makan pada Kanak-kanak

Bukan hanya bermanfaat untuk orang dewasa, faedah minyak ikan jika dimakan oleh kanak-kanak juga memberi kesan yang sangat baik. Minyak ikan akan menjadikan anak-anak mempunyai selera makan lebih banyak, sehingga pengambilan nutrisi mereka akan dipenuhi dan anak-anak akan bertambah sihat.

Bukan hanya itu, sekiranya pemakanan anak dipenuhi dengan betul, maka dia juga akan jarang jatuh sakit. Oleh itu, ibu bapa yang menginginkan anak-anak mereka membesar dengan sihat, harus selalu memberi suplemen minyak ikan kepada anak-anak mereka.

  1. Menjadikan Janin Tumbuh dengan Sihat

Semasa mengandung, ibu bukan sahaja memerlukan pengambilan nutrisi yang mencukupi untuk diri mereka sendiri, tetapi juga untuk janin di dalam kandungan. Minyak ikan sendiri mengandungi banyak DHA dan penting untuk pertumbuhan otak dan mata bayi.

Nah, sebelum ini disebutkan pelbagai faedah minyak ikan untuk tubuh. Selepas ini, pastikan anda selalu makan makanan sihat setiap hari, okey? Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh menghubungi doktor untuk membincangkan masalah kesihatan melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang!