Kesihatan

Jangkitan di Jantung Boleh Menyebabkan Kardiomiopati

, Jakarta - Kardiomiopati merujuk kepada penyakit otot jantung. Dalam beberapa keadaan, kardiomiopati menyebabkan otot jantung membesar, menebal, atau kaku. Apabila kardiomiopati bertambah buruk, jantung menjadi lemah.

Apa yang berlaku apabila jantung lemah? Jantung menjadi kurang mampu mengepam darah ke seluruh badan dan tidak dapat mengekalkan irama elektrik yang normal. Akibatnya, penghidapnya mungkin mengalami kegagalan jantung atau degupan jantung tidak teratur yang disebut aritmia.

Jangkitan jantung boleh menyebabkan kardiomiopati. Ketika seseorang mengalami jangkitan jantung, beberapa gejala yang dirasakannya adalah sakit kepala dan badan, sakit sendi, demam, sakit tekak, atau cirit-birit. Kemudian, merebak menjadi sesak nafas, bengkak kaki, pergelangan kaki, atau tangan, keletihan, pening dan juga pingsan.

Baca juga: Bukan hanya sakit dada, ini adalah 14 tanda penyakit jantung

Jangkitan ini biasanya berlaku apabila bakteria, kulat atau kuman lain dari bahagian badan lain, seperti mulut, menyebar melalui aliran darah dan melekat pada kawasan jantung yang rosak. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat, jangkitan ini boleh merosakkan atau menghancurkan injap jantung, menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa.

Biasanya sistem imun merosakkan bakteria. Sebenarnya, jika bakteria sampai ke jantung, mereka dapat menembusnya tanpa menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, bakteria yang hidup di mulut, tekak, atau bahagian badan yang lain, seperti kulit atau usus, kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan serius.

Penyebarannya boleh dilakukan dari aktiviti harian. Aktiviti seperti menggosok gigi atau aktiviti lain yang boleh menyebabkan gusi berdarah boleh membolehkan bakteria memasuki aliran darah anda. Keadaan perubatan lain, seperti penyakit gusi, jangkitan kelamin, atau gangguan usus tertentu, seperti penyakit radang usus juga dapat memberi peluang kepada bakteria memasuki aliran darah.

Ini termasuk penggunaan kateter, jarum yang digunakan untuk tatu dan tindik badan, penggunaan ubat haram melalui jarum dan jarum suntik yang tercemar, dan prosedur pergigian tertentu yang memotong gusi.

Rawatan Jangkitan Jantung

Persatuan Jantung Amerika menasihati orang yang mengalami jangkitan jantung untuk mengambil antibiotik sebelum menjalani rawatan gigi, pembedahan, atau prosedur invasif tertentu yang lain. Ini termasuk orang yang telah menjalani pembedahan untuk memperbaiki atau mengganti injap jantung atau pernah mengalami masalah jantung sebelumnya, termasuk kecacatan jantung kongenital tertentu, walaupun kecacatan tersebut telah diperbaiki.

Baca juga: 7 Punca Sakit Dada Kiri

Oleh kerana itu, risiko menyebarkan jangkitan dari rawatan mulut yang boleh menyebabkan jangkitan jantung, pakar perubatan menasihatkan memberus gigi dan membersihkan gigi dengan teliti. Kemudian, pembedahan disyorkan sekiranya:

  1. Injap jantung sangat rosak sehingga tidak menutup rapat, dan regurgitasi berlaku, di mana darah mengalir kembali ke jantung

  2. Jangkitan berterusan kerana pesakit tidak bertindak balas terhadap antibiotik atau antijamur

  3. Sekumpulan besar bakteria dan sel atau tumbuh-tumbuhan, melekat pada injap jantung

  4. Pembedahan dapat memperbaiki kecacatan jantung atau injap jantung yang rosak, menggantinya dengan yang buatan, atau menguras abses yang telah berkembang di otot jantung.

Semasa pemeriksaan, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan pesakit dan mengenal pasti kemungkinan masalah jantung dan prosedur atau ujian perubatan terkini, seperti pembedahan, biopsi, atau endoskopi.

Baca juga: Sebab-Sebab Orang Kesukaran Berhenti Merokok

Periksa juga, termasuk jika terdapat tanda-tanda demam, nodul, atau gejala lain, seperti bisikan jantung. Gejala jangkitan jantung boleh bertindih dengan keadaan lain, jadi satu siri ujian mungkin perlu digunakan untuk mengesahkannya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jangkitan jantung dan kardiomiopati, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .