Kesihatan

6 Ubat Tanpa Resep untuk Merawat Senggugut

“Senggugut dicirikan oleh sakit di bahagian bawah perut ketika kitaran haid bermula. Keadaan ini dapat diatasi dengan mengambil ubat bebas. Ibuprofen, parasetamol, dan aspirin dapat diambil ketika senggugut menyerang. Walau bagaimanapun, masih penting untuk memperhatikan sama ada anda mempunyai keadaan yang boleh mencetuskan kesan sampingan dari ubat senggugut. "

, Jakarta - Sakit haid atau senggugut adalah sakit di bahagian bawah perut yang berlaku ketika kitaran haid bermula (atau tepat sebelum haid). Kesakitan akibat senggugut boleh berterusan selama 2 hingga 3 hari. Kesakitan mungkin berdenyut atau sakit, dan mungkin terasa tajam di perut. Gejala berkisar dari kesakitan ringan hingga serius yang mengganggu aktiviti harian.

Prostaglandin adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh badan yang menyebabkan gejala yang berkaitan dengan senggugut. Tisu yang melapisi rahim inilah yang menjadikan bahan kimia ini. Nasib baik, keadaan ini dapat diubati dengan pelbagai ubat bebas. Apa ubat senggugut yang boleh dimakan?

Baca juga: Inilah Apa Yang Disertakan Senggugut Tidak Semula jadi

1. Ibuprofen

Ibuprofen sering digunakan untuk merawat demam, sakit kepala, atau sakit gigi. Tetapi sebaliknya, ibuprofen berguna untuk melegakan senggugut. Ini berkat kandungan ibuprofen yang mampu mengurangkan pengeluaran hormon prostaglandin yang menyebabkan sakit perut dismenorea.

2. Parasetamol

Paracetamol dapat digunakan untuk mengobati sakit ringan hingga sederhana, serta sakit haid akibat senggugut. Ubat ini boleh digunakan sebagai alternatif untuk menghilangkan senggugut kerana mudah didapati di farmasi.

Harap maklum, tahap penghilang rasa sakit akibat parasetamol masih lebih rendah jika dibandingkan dengan ibuprofen. Walaupun begitu, ubat ini tidak akan merengsakan perut, jadi selamat untuk dimakan jika anda sering mengalami penyakit gastrik.

3. Aspirin

Sekiranya rasa sakit haid yang anda rasakan rendah hingga sederhana, maka ambil aspirin. Ubat ini mengandungi bahan-bahan yang dapat melegakan sakit kepala semasa haid, selesema, demam, dan risiko serangan jantung.

Aspirin berfungsi dengan menyekat bahan semula jadi badan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Walau bagaimanapun, elakkan mengambil aspirin jika anda berumur di bawah 20 tahun. Kerana, keadaan ini dikhuatiri akan mencetuskan keadaan kesihatan yang lain.

Baca juga: Menstruasi Tanpa Senggugut, Adakah Itu Biasa?

4. Pil kawalan kelahiran

Pil kawalan kelahiran juga boleh digunakan sebagai penghilang rasa sakit akibat senggugut. Pil kawalan kelahiran mengandungi hormon yang dapat menipis lapisan rahim, mencegah ovulasi, dan mengurangkan jumlah hormon prostaglandin. Dengan cara itu, keparahan senggugut akan berkurang dan haid akan berjalan lancar.

Hanya penggunaan pil kawalan kelahiran sebagai ubat penghilang rasa sakit untuk senggugut perlu diperhatikan jika anda mempunyai darah beku atau jenis barah tertentu. Ini kerana hormon dalam pil kawalan kelahiran boleh menjadikan penyakit ini lebih teruk.

5. Naproxen

Apabila senggugut mula terasa dan menghalang aktiviti, anda juga boleh mengambil satu jenis NSAID (ubat anti-radang bukan steroid), iaitu naproxen. Ubat ini tidak hanya berguna untuk menghilangkan sakit kepala dan sakit otot, tetapi juga dapat digunakan sebagai penghilang rasa sakit semasa senggugut.

Bagaimana naproxen berfungsi dalam merawat senggugut masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, ubat ini mengandungi bahan-bahan yang dapat mengurangkan hormon prostaglandin, yang merupakan penyebab keradangan yang mencetuskan senggugut. Walau bagaimanapun, jika anda menghidap asma, rhinitis, dan kegagalan jantung, anda harus mengelakkan pengambilan ubat ini.

Baca juga: Sakit di bahagian bawah perut semasa haid, ini adalah senggugut

6. Ketoprofen

Ketoprofen berfungsi dengan menghentikan pengeluaran bahan yang menyebabkan kesakitan, demam, dan bengkak. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa ubat ini dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Itu adalah beberapa ubat bebas yang boleh digunakan ketika mengalami senggugut. Anda boleh membeli ubat-ubatan di kaunter di atas melalui aplikasi . Seperti yang diketahui umum, sebilangan ubat mungkin mempunyai kesan sampingan atau mungkin tidak sesuai untuk seseorang yang mempunyai keadaan tertentu. Oleh itu, walaupun ubat-ubatan di atas adalah di kaunter, tidak ada salahnya untuk meminta doktor melalui permohonannya sekiranya anda mempunyai syarat-syarat tertentu. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang.

Rujukan:
Hospital Kanak-kanak Mott. Diakses pada tahun 2021. Tempoh Menstruasi Berat
Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Menstruasi - sakit (senggugut)
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Kekejangan haid