Kesihatan

7 Kelebihan dan Kekurangan Homeschooling untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Sejak sekian lama, kami telah mengenali sekolah sebagai tempat untuk belajar dan menimba ilmu. Sebilangan besar ibu bapa juga akan menghantar anak-anak mereka ke sekolah ketika mereka cukup tua sehingga pada masa akan datang anak-anak mereka dapat membesar menjadi orang yang pintar dan berkemahiran. Namun, sekarang ada kaedah lain selain sekolah untuk mendapatkan pendidikan awal kanak-kanak, iaitu sekolah rumah . Tidak perlu bersekolah, anak-anak yang tinggal sekolah rumah dapat belajar dalam keselesaan kediaman mereka sendiri. Bunyi menarik ya? Namun, ibu perlu mengetahui kelebihan dan kekurangannya sekolah rumah jika anda mahu melamar anak-anak.

Tahu Homeschool

Sekolah bebas atau lebih dikenali sebagai sekolah rumah adalah kaedah pendidikan alternatif yang ada pada masa kini selain persekolahan formal. Seperti namanya, kaedah pendidikan ini dilakukan di rumah supaya ibu bapa dapat menentukan sendiri sistem pengajaran yang sesuai dengan kemampuan, minat, dan gaya belajar anak mereka. Sebenarnya tidak jauh berbeza dengan sekolah, ibu bapa memilih sekolah rumah juga dapat membawa tenaga pengajar ke rumah untuk mengajar anak-anak mereka kurikulum formal seperti di sekolah. Ia hanya suasana pembelajaran sekolah rumah lebih banyak lagi selesa kerana ia dilakukan di rumah.

Homeschool di Indonesia

Homeschool telah menjadi salah satu sistem pendidikan undang-undang di Indonesia. Ini telah diatur dalam Undang-Undang Sistem Pendidikan Nasional dan merupakan bagian dari akses ke pendidikan. Peraturan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia Nomor 129 Tahun 2014 mendefinisikan sekolah rumah atau sekolah rumah sebagai proses perkhidmatan pendidikan yang sedar dan terancang yang dijalankan oleh ibu bapa / keluarga di rumah atau di tempat dengan suasana yang kondusif.

Namun, bagi ibu bapa yang ingin menerapkan kaedah tersebut sekolah rumah kanak-kanak, diminta melapor kepada ketua pejabat pendidikan di peringkat daerah atau bandar.

Berlebihan Homeschool Berbanding dengan Pendidikan Formal

Kelebihan utama belajar dengan cara sekolah rumah adakah anak itu dapat mendapat perhatian penuh dari tenaga pengajar, sehingga dia tidak perlu menunggu giliran untuk belajar sesuatu. Di samping itu, kelajuan pembelajaran juga dapat disesuaikan dengan anak sebagai salah satu kelebihan sekolah rumah . Sekiranya anak dapat mengikuti pelajaran dengan baik, maka guru dapat meneruskan pembelajaran ke peringkat seterusnya. Tetapi sekiranya anak merasa sukar, guru boleh terus mengajar pelajaran sehingga dia memahaminya. Mereka yang sudah mencuba sekolah rumah juga mengaku dapat menikmati proses pembelajaran dengan bebas. Bukan hanya itu, masih banyak kelebihan sekolah rumah lain:

  1. Ibu bapa dan anak-anak dapat menentukan masa dan tempoh pembelajaran. Ini sangat bermanfaat bagi kanak-kanak yang mempunyai pelbagai aktiviti seperti artis, ahli sukan, dan sebagainya.
  2. Di samping itu, faedahnya sekolah rumah Ibu bapa juga dapat menentukan topik dan cara pembelajaran mereka sendiri mengikut minat, kebolehan, dan gaya pembelajaran anak-anak mereka. Oleh itu, kanak-kanak dapat mengembangkan bakat mengikut kehendak dan kemampuan mereka.
  3. Sebilangan besar sekolah formal menetapkan jadual belajar yang sibuk dari pagi hingga petang untuk kanak-kanak. Manakala sekolah rumah, biarkan anak-anak menguruskan waktu belajar mereka dengan fleksibel, sehingga anak-anak dapat masa rehat yang lebih lama.
  4. Dengan sekolah rumah Ibu bapa juga dapat memantau perkembangan pembelajaran anak-anak dan interaksi mereka. Dengan cara itu, kanak-kanak dapat mengelakkan diri dari bersosial dalam masa pertumbuhan mereka.

Kekurangan Homeschool

Selain kelebihan di atas, ibu juga perlu mempertimbangkan keburukan yang akan diperoleh ketika mendidik anak dengan cara ini sekolah rumah .

  1. Anak-anak di rumah biasanya mempunyai kehidupan sosial yang kurang luas, sehingga mereka mengalami kesukaran untuk berinteraksi dengan rakan sebaya dari pelbagai status sosial.
  2. Belum ada penyeragaman kurikulum
  3. Kurang daya saing kerana sekolah adalah salah satu tempat terbaik untuk melatih semangat berdaya saing anak-anak.

Nah, itulah kelebihan dan kekurangannya sekolah rumah apa yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Homeschooling tidak boleh dijadikan jalan pintas untuk anak-anak yang mempunyai masalah semasa di sekolah, misalnya masalah akademik atau anak-anak yang menjadi mangsa buli . Walau bagaimanapun, sekolah rumah boleh digunakan sebagai penyelesaian untuk kanak-kanak yang menderita penyakit serius atau mempunyai batasan tertentu.

Ibu juga boleh membincangkan mengenai kaedah terbaik untuk mendidik anak dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Ini adalah Cara Milenial Ibu Bapa Mendidik Anak
  • 4 Perkara yang Perlu Dipertimbangkan dalam Memilih Sekolah untuk Kanak-kanak
  • 5 Cara Mengajar Anak-anak Suka Matematik