Kesihatan

6 Fobia Unik Ini Jarang Dikenali

, Jakarta - Fobia yang dialami oleh seseorang bukan hanya disebabkan oleh subjek, tetapi boleh berlaku kerana situasi tertentu. Gangguan ketakutan ini boleh berlanjutan atau kekal, kadang-kadang kelihatan tidak masuk akal apabila dilihat oleh orang yang tidak mempunyai fobia. Kemunculan objek atau keadaan tertentu menyebabkan reaksi segera, kemudian menyebabkan orang itu mengalami kegelisahan yang kuat (gugup).

Tekanan atau gangguan yang berkaitan dengan fobia atau keperluan untuk mengelakkan objek atau situasi boleh menjejaskan keupayaan seseorang untuk berfungsi dan bertindak. Orang dewasa dengan fobia tertentu mengakui bahawa ketakutan yang berlebihan tidak dapat diatasi.

Baca juga: Ketahui Jenis Fobia, Punca Ketakutan Berlebihan

Orang yang mempunyai ketakutan berlebihan terhadap kucing, anjing, atau takut menaiki lif dan eskalator masih biasa dan anda sering berjumpa. Tetapi beberapa fobia berikut cukup unik dan tidak masuk akal. Sekiranya anda juga mengalami fobia, anda harus membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai pengendaliannya.

1. Eisoptrophobia

Ketakutan ini adalah fobia melihat cermin, atau lebih khusus melihat pantulan seseorang di cermin. Melihat di cermin menyebabkan orang yang menghidap eisoptrophobia merasa malu atau tertekan, malah boleh menyebabkan kemurungan.

2. Ombrofobia

Orang yang mengalami ombrophobia takut hujan. Ombrophobia sebenarnya adalah fobia terhadap persekitaran. Orang yang mengalami fobia ini memerlukan pengetahuan yang berkaitan dengan cuaca. Sebabnya adalah bahawa penderita dibebani dengan pemahaman yang lebih besar mengenai potensi bahaya yang berkaitan dengan cuaca buruk.

3. Fonofobia

Orang dengan fonofobia mempunyai ketakutan terhadap suara. Ketakutan itu tidak normal dan tidak beralasan. Bunyi yang ditakuti sebenarnya adalah bunyi biasa yang berlaku setiap hari, seperti suara pintu ditutup, suara beberapa orang bercakap dengan kuat, atau suara normal yang lain. Phonophobia kadang-kadang bertindih dengan keadaan yang disebut "hyperacusis", yang merupakan reaksi kuat yang luar biasa terhadap bunyi yang datang dari otak anda yang memproses bunyi bising.

Baca juga: Ketakutan dan Fobia Umum, Cara Membezakannya

4. Myrmecophobia

Fobia ini berlaku pada orang yang takut melihat kawanan semut atau serangga kebun lain. Ketika mereka melihat serangga, penderita merasa panik dan membayangkan bahawa dia akan diserang sekumpulan serangga. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya berlaku atau tidak. Walau bagaimanapun, fobia ini mungkin berlaku kerana trauma, misalnya seseorang telah diserang oleh sekumpulan lebah.

5. Talasofobia

Fobia ini adalah ketakutan terhadap laut atau perairan yang luas, terbuka, dan dalam. Orang yang mempunyai talasofobia mempunyai pemikiran buruk mengenai makhluk laut di lautan. Kadang kala penyebabnya tidak masuk akal, tetapi juga boleh disebabkan oleh trauma.

6. Fobia yang lalu

Banyak orang percaya pada reinkarnasi, dan yang menyatakan bahawa mereka mengingati perincian dari kehidupan masa lalu mereka. Kajian dari University of Virginia mendedahkan bahawa beberapa orang yang mengaku mengingati kehidupan sebelumnya mengalami fobia yang luar biasa mengenai kehidupan masa lalu itu. Terutama cara mereka mati. Contohnya, seseorang merasa ketakutan yang kuat ketika melihat air, kerana dia fikir dia akan lemas dalam kehidupannya yang lalu. Agak pelik, ya?

Itulah jenis fobia yang unik yang perlu diketahui. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala fobia di atas, tidak ada salahnya untuk mengetahui dengan segera mengenai rawatan yang betul supaya fobia tidak mengganggu kehidupan seharian anda.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Fobia Khusus.

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Fobia Khusus.

Pencegahan. Diperoleh pada 2019. 29 Fobia Pelik Yang Betul Ada.