Kesihatan

Bolehkah Bawang Putih Membersihkan Paru-Paru Anda?

, Jakarta - Bawang putih diketahui mempunyai sifat antimikroba terhadap kompleks Burkholderia cepacia (Bcc) dan dapat menangkal patogen. Kandungan allicin dalam bawang putih dapat menghalang pertumbuhan bakteria, dan pada dos yang lebih tinggi, dapat membunuh patogen tumbuhan.

Telah diketahui bahawa ubat-ubatan yang mengandung allicin dapat digunakan bersama dengan antibiotik yang ada untuk merawat jangkitan Bcc. Para penyelidik mengingatkan bahawa mereka mesti mengenal pasti mekanisme khusus yang digunakan oleh allicin untuk membunuh bakteria.

Tidak diketahui secara pasti sama ada benar bahawa bawang putih mempunyai manfaat untuk membersihkan paru-paru atau penyakit lain yang berkaitan dengan paru-paru. Namun, bawang putih mempunyai manfaat untuk melegakan penyakit lain. Beberapa ubat yang mungkin anda ambil setakat ini mengandungi allicin, yang berasal dari bawang putih.

Baca juga: Inilah 7 Khasiat Bawang Putih

Manfaat Kesihatan Bawang Putih

Manfaat perubatan bawang putih mempunyai sejarah panjang sejak ribuan tahun. Walau bagaimanapun, struktur kimia allicin hanya dinyatakan pada tahun 1940-an. Bawang putih mempunyai keupayaan untuk meregangkan dan melenturkan arteri pada orang ketika mereka meningkat usia.

  1. Mengandungi Sebatian dengan Sifat Ubat Kuat

Bawang putih adalah ramuan popular dalam masakan kerana aroma yang kuat dan rasanya yang enak. Tetapi sepanjang sejarah kuno, penggunaan bawang putih juga untuk kesihatan kerana sifat penyembuhannya. Sebilangan besar manfaat kesihatannya disebabkan oleh sebatian sulfur yang terbentuk ketika cengkih bawang putih dicincang, dihancurkan, atau dikunyah.

Sebatian yang paling terkenal bermanfaat adalah allicin, sebatian lain yang mungkin berperanan dalam manfaat kesihatan bawang putih termasuk diallyl disulfide dan s-allyl cysteine. Sementara itu, sebatian sulfur dari bawang putih memasuki badan dari saluran pencernaan dan menyebar ke seluruh badan, sehingga dapat memberikan kesan biologi yang kuat.

Baca juga : Dianggap remeh, ini adalah 5 kebaikan telur masin untuk kesihatan

  1. Melegakan Diabetes

Bawang putih hanya dapat mengurangkan kadar gula darah sebelum makan untuk orang yang menghidap atau tanpa diabetes. Bawang putih juga berfungsi paling baik pada penghidap diabetes, terutama jika diminum sekurang-kurangnya 3 bulan. Walau bagaimanapun, jika diabetes tidak hilang, anda harus bertanya kepada doktor melalui aplikasinya mengenai rawatan.

  1. Kurangkan Kolesterol dan Lemak Lain

Bawang putih dapat mengurangkan kolesterol total dan lipoprotein berketumpatan rendah (kolesterol jahat) dalam jumlah kecil pada orang dengan hiperlipidemia. Bawang putih nampaknya berfungsi lebih baik jika diminum setiap hari selama lebih dari 8 minggu.

  1. Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Makan bawang putih secara langsung dapat mengurangkan tekanan darah sistolik atau tekanan darah tinggi sekitar 7-9 mmHg dan tekanan darah diastolik (rendah) sekitar 4-6 mmHg pada orang dengan tekanan darah tinggi.

  1. Baik untuk Pesakit Kanser Prostat

Lelaki di China yang makan kira-kira cengkeh bawang putih sehari mempunyai risiko 50% lebih rendah terkena barah prostat. Makan bawang putih boleh dikaitkan dengan penurunan risiko kanser prostat atau penurunan gejala yang berkaitan dengan kanser prostat.

Baca juga: Mengapa Intoleransi Makanan Berlaku?

  1. Mencegah Gigitan Kutu

Orang yang menggunakan bawang putih dalam jumlah yang tinggi dalam tempoh 8 minggu nampaknya mengalami penurunan jumlah gigitan kutu. Walau bagaimanapun, tidak diketahui dengan tepat bagaimana bawang putih dibandingkan tongkat penghalau boleh didapati secara komersil.

  1. Mengandungi Antioksidan

Kerosakan oksidatif dari radikal bebas menyumbang kepada proses penuaan. Bawang putih mengandungi antioksidan yang menyokong mekanisme perlindungan tubuh terhadap kerosakan oksidatif. Makanan tambahan yang mengandungi bawang putih dosis tinggi terbukti dapat meningkatkan enzim antioksidan pada manusia.

Bawang putih dapat mengurangkan tekanan oksidatif pada mereka dengan tekanan darah tinggi. Kesan gabungan untuk mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, serta sifat antioksidannya, dapat mengurangkan risiko penyakit otak biasa seperti penyakit Alzheimer dan demensia.

Rujukan:

WebMD. Diakses 2019. Bawang Putih: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 11 Manfaat Bawang Putih yang Terbukti Kesihatan