Kesihatan

Bolehkah Suplemen Minyak Ikan Meningkatkan Kesuburan Lelaki?

“Mengkonsumsi suplemen minyak ikan mempunyai banyak kesan positif terhadap kesihatan, terutama kesihatan otak. Namun, dilaporkan, makanan tambahan juga membantu meningkatkan kesuburan lelaki. "

Jakarta - Manfaat minyak ikan tidak diragukan lagi. Bukan hanya baik untuk kesihatan otak, sebuah kajian yang diterbitkan di Rangkaian JAMA menyebut bahawa lelaki yang mengambil suplemen minyak ikan lebih cenderung mengalami peningkatan kesuburan.

Kajian ini dilakukan dengan memeriksa sebanyak 1,679 pemuda. Akibatnya, dikatakan bahawa pengambilan suplemen minyak ikan dikaitkan dengan jumlah sperma yang lebih tinggi, ukuran testis yang lebih besar, dan peningkatan tahap hormon yang menyumbang kepada kesuburan lelaki.

Minyak Ikan dan Kesuburan

Nampaknya, ini disebabkan kandungan asid lemak omega-3 dalam makanan tambahan minyak ikan yang sangat mempengaruhi kesuburan. Komposisi membran sel sperma dengan kandungan asid lemak yang kaya adalah penting untuk fungsi sperma yang betul.

Baca juga: 6 Petua Memilih Makanan Tambahan Minyak Ikan

Kerana membran sel sperma memainkan peranan penting dalam proses persenyawaan. Sementara itu, asid lemak omega-3 yang terkandung dalam membran sperma akan meningkat ketika sperma matang dan ini tidak dapat disintesis. Iaitu, pada manusia aspek penting ini harus berasal dari makanan.

Untuk mengetahui kemungkinan minyak ikan dan nutrien lain boleh mempengaruhi kesuburan lelaki, para penyelidik melakukan pemerhatian dari 1 Januari 2012 hingga 31 Disember 2017. Peserta adalah lelaki yang menjalani pemeriksaan fizikal sebagai sebahagian daripada prosedur perkhidmatan ketenteraan Denmark.

Lelaki-lelaki itu kemudian diminta untuk mengisi kuesioner, menjalani pemeriksaan fizikal, mengirimkan sampel sperma, dan mengambil sampel darah. Tidak hanya itu, para peserta juga ditanya mengenai diet, vitamin atau makanan tambahan, gaya hidup dan masalah kesihatan, dan secara khusus mengenai masalah kesihatan pembiakan, seperti hernia inguinal, dan penyakit kelamin.

Baca juga: 6 Kebaikan Minyak Ikan untuk Kesihatan

Perkara penting lain yang juga dipersoalkan oleh para penyelidik adalah pengambilan alkohol mereka, penggunaan narkotik dan ubat-ubatan haram, dan sama ada ibu kelahiran mereka merokok semasa mengandung.

Hasil kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mengambil suplemen minyak ikan selama kurang dari 60 hari dalam tiga bulan terakhir mempunyai 0.38 mililiter jumlah sperma, lebih tinggi daripada mereka yang tidak mengambil makanan tambahan. Sementara itu, lelaki yang mengambil minyak ikan selama 60 hari atau lebih dalam tempoh itu mempunyai jumlah sperma 0.64 mililiter lebih tinggi daripada lelaki yang tidak mengambil makanan tambahan.

Begitu juga, jika dibandingkan dengan lelaki yang tidak mengambil suplemen, ukuran testis pada lelaki yang mengambil minyak ikan kurang dari 60 hari adalah 0.8 mililiter lebih besar dan mereka yang mengambilnya selama 60 hari atau lebih adalah 1.5 mililiter lebih besar.

Baca juga: 4 Kebaikan DHA dan EPA yang perlu anda ketahui

Lelaki yang mengambil minyak ikan juga mempunyai jumlah sperma yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak mengambil makanan tambahan. Di samping itu, mereka juga mempunyai peratusan sperma yang lebih tinggi yang berenang lurus ke depan dan memiliki bentuk keseluruhan yang lebih sihat.

Walaupun begitu, tentu saja suplemen minyak ikan bukanlah satu-satunya perkara yang dapat membantu meningkatkan kesuburan. Anda juga perlu menyeimbangkannya dengan gaya hidup sihat, pengambilan makanan berkhasiat, senaman teratur, dan menguruskan tekanan dengan baik. Kuncinya, tentu saja, adalah membiasakan diri dengan kehidupan yang sihat.

Oleh itu, jangan berlengah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa. Sekarang, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya dengan doktor atau membuat temu janji di hospital terdekat. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turunaplikasi!

Rujukan:

Reuters. Diakses pada tahun 2021. Makanan tambahan minyak ikan diikat untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

Tina Kold Jensen, et al. 2020. Diakses pada 2021. Gabungan Penggunaan Makanan Tambahan Minyak Ikan Dengan Fungsi Testis pada Lelaki Muda. JAMA Rangkaian Terbuka 3 (1).