Kesihatan

5 Tanda Anak Anda Mempunyai Keperibadian Ambivert

"Keperibadian ambivert menjadikan seseorang menjadi introvert dan ekstrovert pada masa yang sama. Kerana keperibadian ini memang merupakan gabungan antara introvert dan ekstrovert. Seorang ambivert akan menikmati waktunya di tengah-tengah persekitaran sosial, tetapi pada masa yang sama juga memerlukan masa untuk dirinya sendiri.

, Jakarta - Keperibadian ambivert mungkin tidak dikenali oleh semua orang, memandangkan setakat ini dua jenis keperibadian yang paling popular adalah introvert dan ekstrovert. Tetapi perlu diingat, ada satu lagi jenis keperibadian yang disebut ambivert. Secara umum, keperibadian ambivert adalah gabungan keperibadian introvert dan ekstrovert.

Pada kanak-kanak, jenis keperibadian biasanya akan tercermin dalam cara mereka berkelakuan dan bagaimana mereka berinteraksi dalam persekitaran sosial. Kanak-kanak yang mempunyai keperibadian ambivert cenderung kelihatan lebih fleksibel dan dapat menangani pelbagai situasi. Selain itu, apakah tanda-tanda lain bahawa anak anda mempunyai jenis keperibadian ini? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Kesan Waktu Skrin Terhadap Kesihatan Mental Kanak-kanak

Mengenali Ciri-ciri Keperibadian Ambivert

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, ambiver adalah gabungan ekstrovert dan introvert. Oleh itu, orang yang mempunyai keperibadian ini akan senang berada dalam situasi sosial, seperti orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert pada umumnya. Namun, di sisi lain, kanak-kanak yang mempunyai keperibadian ambivert juga memerlukan masa untuk diri mereka sendiri, seperti seorang introvert.

Untuk jelas, pertimbangkan ciri-ciri kanak-kanak dengan keperibadian ambivert di bawah!

  1. Mempunyai Keperibadian Bercampur

Seorang introvert lebih suka menghabiskan masa untuk diri mereka sendiri, sementara ekstrovert cenderung suka melepak dan berada di tengah-tengah persekitaran sosial. Orang yang mempunyai keperibadian ambivert mempunyai gabungan kedua-dua keperibadian ini. Anak kecil anda nampaknya menikmati masa mereka berinteraksi sosial dan di sisi lain, mereka juga memerlukan masa untuk diri mereka sendiri.

  1. Pendengar dan Komunikator yang baik

Lihatlah, adakah si kecil anda pendengar yang baik dan juga komunikator? Sekiranya demikian, itu boleh menjadi tanda keperibadian ambivert. Orang yang mempunyai keperibadian ini pada umumnya tahu meletakkan diri mereka pada kedudukan, kapan menjadi pendengar dan kapan hendak bercakap atau menyatakan pendapat.

Baca juga: Inilah Kesan Psikologi Kanak-kanak Yang Membesar Tanpa Ibu

  1. Mudah disesuaikan

Semasa melakukan interaksi sosial atau bergaul dengan rakan-rakan, kanak-kanak yang mempunyai keperibadian ambivert biasanya menyesuaikan diri dengan lebih cepat. Dengan kata lain, si kecil dapat menyesuaikan diri dengan orang atau situasi tertentu yang dihadapi. Kerana kemampuan ini, ambivert biasanya lebih mudah diterima di semua tempat dan situasi.

  1. Rasa Empati yang tinggi

Ambivert biasanya mempunyai rasa empati yang tinggi, dan ia dimiliki secara semula jadi. Oleh itu, orang yang mempunyai keperibadian ini cenderung dapat menunjukkan keikhlasan dan memahami perasaan orang yang paling dekat dengan mereka. Ini membuat ramai orang ingin meminta pendapat mereka atau hanya memberitahunya.

  1. Menjadi Pengimbang dalam Banyak Situasi

Semasa sekumpulan kanak-kanak bermain, sangat mungkin berlaku sesuatu yang boleh menyebabkan perbezaan pendapat. Lama kelamaan, ia dapat mempengaruhi dan mengubah irama permainan. Pada akhirnya, perbezaan yang timbul dapat menjadikan suasana "tidak sejuk". Nah, dalam situasi seperti itu, ambivert biasanya akan menjadi penyeimbang yang baik. Sekiranya suasananya sudah mulai berubah, misalnya, menjadi terlalu sunyi, ambivert dapat memecah keheningan dan menghangatkannya kembali. Tambahan lain, ambiver boleh menjadi penyeimbang sambil mengekalkan keselesaan bagi orang yang mempunyai keperibadian introvert.

Baca juga: Tertua, Tengah, atau Bongsu? Ini Keperibadian Anak Berdasarkan Perintah Lahir

Masih ingin tahu mengenai keperibadian anak atau perkara lain yang berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan mereka? Tanya doktor di aplikasi hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Kirim pertanyaan atau aduan kesihatan yang dialami dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Muat turunsekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 5 Tanda-Tanda Anda Mungkin Menjadi Ambivert.
Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Apa Artinya Menjadi Ambivert, dan Bagaimana Mengetahui Sekiranya Anda Seorang.