Kesihatan

3 Rawatan untuk Limfedema yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Wanita lebih cenderung kepada pembengkakan, terutama wanita hamil. Bengkak yang berlaku semasa kehamilan disebabkan oleh lebihan cecair di dalam badan dan tekanan dari rahim. Namun, ada satu lagi keadaan bengkak yang perlu disedari oleh setiap wanita, walaupun dia tidak hamil, iaitu limfedema.

Pembengkakan ini biasanya berlaku di lengan atau kaki yang disebabkan oleh gangguan sistem limfa, yang mengakibatkan penumpukan cecair. Lymphedema lebih kerap berlaku pada wanita yang menjalani rawatan barah. Daripada bimbang, lebih baik mengetahui rawatan limfedema di sini.

Lymphedema berlaku kerana sistem limfa, yang merupakan bahagian dari sistem imun badan, tidak berfungsi dengan baik. Sistem limfatik adalah kumpulan tisu yang berfungsi mengalirkan cecair limfa yang kaya dengan protein, termasuk membawa bakteria, virus dan bahan berbahaya lain ke kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening.

Bahan berbahaya ini akan diperangi oleh limfosit atau sel darah putih, dan kemudian dikeluarkan dari badan. Walau bagaimanapun, dalam kes limfedema, kelenjar getah bening tersumbat dan tidak dapat memisahkan dan mengeluarkan bahan berbahaya dari badan, yang menyebabkan semua bahan ini terkumpul di lengan atau kaki, mengakibatkan pembengkakan.

Lymphedema boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu limfedema yang berlaku sendiri (limfedema primer) atau dipicu oleh keadaan lain (limfedema sekunder).

Baca juga: Perbezaan Antara Lymphedema Utama dan Sekunder

Rawatan Lymphedema

Sayangnya, sehingga kini, belum ada rawatan yang dapat menyembuhkan limfedema sepenuhnya. Oleh itu, rawatan limfedema hanya untuk melegakan tahap gejala yang dialami dan mencegah komplikasi selanjutnya. Berikut adalah rawatan untuk limfedema:

1. Terapi

Untuk merawat bengkak akibat limfedema, berikut adalah beberapa pilihan rawatan yang biasanya disyorkan:

  • Tinggikan kedudukan kaki atau lengan yang bengkak dengan meletakkannya di atas bantal sehingga lebih tinggi daripada kedudukan jantung untuk menghilangkan rasa sakit atau gejala yang dialami.

  • Lakukan senaman ringan untuk melenturkan otot yang bermasalah dan bantu membuang cecair limfa yang terkumpul. Senaman ringan juga dapat membantu meningkatkan peredaran darah di otot.

  • Ikat lengan atau kaki dengan simpul yang paling ketat di jari dan sedikit longgar ketika sampai ke lengan atau kaki. Ini bertujuan untuk mengembalikan cecair limfa ke batang anda.

  • Mampatan pneumatik . Atau anda juga boleh membungkus mampatan pneumatik , yang merupakan alat khas pada lengan dan kaki, yang dapat mengepam dan memberi tekanan secara berkala. Oleh itu, cecair limfa yang terkumpul di jari dan jari kaki dapat mengalir kembali.

  • pakaian mampatan, iaitu pakaian khas atau stoking untuk memberi tekanan pada lengan atau kaki yang bengkak untuk membuang limfa.

  • Saliran limfa manual , adalah teknik urut manual yang boleh dilakukan untuk melancarkan aliran cairan limfa dan mengeluarkan bahan toksik dari tisu yang bermasalah. Namun, harus diperhatikan, terapi ini mesti dilakukan oleh pegawai perubatan profesional. Terapi ini juga tidak digalakkan bagi anda yang mengalami gangguan pembekuan darah atau jangkitan kulit.

  • Terapi Decongestive Lengkap (CDT), yang merupakan metode yang menggabungkan sejumlah terapi dengan peningkatan gaya hidup. Walau bagaimanapun, terapi ini tidak digalakkan untuk orang dengan jangkitan akut, darah tinggi, darah beku, kegagalan jantung, atau diabetes.

Baca juga: Ini adalah gejala limfedema yang perlu diperhatikan

2. Ubat-ubatan

Sekiranya pesakit mempunyai jangkitan pada kulit atau tisu lain yang terkena limfedema, doktor biasanya akan menetapkan ubat kelas antibiotik untuk melegakan gejala dan mencegah bakteria merebak ke saluran darah. Sebagai tambahan kepada antibiotik, ubat sokongan, seperti benzopyrone , ubat retinoid dan antigelmintik (ubat cacing), hingga ubat topikal untuk kulit juga dapat diberikan sesuai dengan gejala yang dialami penghidapnya.

Untuk merawat limfedema pada elephantiasis atau filariasis, ubat seperti d etil karbamazin boleh dimakan supaya jangkitan tidak menyebabkan komplikasi lebih lanjut.

Selain mengambil ubat, penderita juga disarankan menjalani diet dan gaya hidup yang sihat untuk mempercepat pemulihan.

3. Operasi

Untuk limfedema yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk membuang lebihan cecair atau membuang tisu. Namun, perlu diingat, pembedahan hanya dapat mengurangkan simptom dan tidak dapat menyembuhkan sepenuhnya limfedema.

Baca juga: 4 Jenis Pemeriksaan Pengesanan Lymphedema

Itulah 3 rawatan untuk limfedema. Untuk membeli ubat yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasi hanya. Jangan repot-repot meninggalkan rumah, tinggal pesanan melalui permohonan dan ubat yang anda pesan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.