Kesihatan

7 Sebab Makanan Segera Tidak Baik dan Sihat

, Jakarta - Tidak dapat dinafikan bahawa makanan segera mempunyai rasa yang enak. Sebut saja makanan siap makan seperti kentang goreng, pizza, burger, dan sebagainya yang mudah dijumpai di hampir setiap restoran, kafe, dan pusat membeli-belah dan sangat digemari oleh orang dewasa atau kanak-kanak.

Walaupun mempunyai rasa yang enak, makanan segera ini tinggi kalori dan hanya mengandungi beberapa nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Sekiranya anda makan makanan segera terlalu kerap, anda akan menghadapi risiko penyakit seperti obesiti, diabetes jenis 2, gangguan pencernaan dan pernafasan, kerosakan gigi, dan lain-lain.

Orang yang menderita tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung diharapkan berhati-hati dengan makanan segera ini. Selain bahaya penyakit yang disebutkan di atas, berikut adalah sebab makanan segera tidak baik untuk kesihatan.

  1. Senak

Sebab pertama makanan segera tidak baik adalah kerana ia boleh mengganggu pencernaan. Terutama jika anda terlalu kerap makan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi seperti makanan segera, ia boleh membuatkan badan anda menyerap lebih banyak air sehingga dapat membuat perut anda kembung dan bengkak. Di samping itu, makanan segera merangkumi makanan yang rendah serat. Kekurangan serat dalam makanan segera boleh menyebabkan sembelit atau sukar buang air besar.

  1. Obesiti

Makanan segera biasanya mengandungi gula dan garam buatan yang boleh menyebabkan kegemukan atau kegemukan. Selain itu, minyak masak dan bahan pengawet lain yang digunakan untuk memproses makanan segera dapat menyukarkan tubuh untuk memecah lemak yang masuk. Begitu juga, jumlah kalori yang terdapat dalam makanan segera cukup besar.

  1. Gangguan pernafasan

Bagi orang dewasa, makanan segera boleh menyebabkan kegemukan. Salah satu kesan yang disebabkan oleh kegemukan adalah sesak nafas, mengi, atau apnea tidur . Obesiti juga boleh mempengaruhi asma dan tidur. Penyelidikan terbaru yang diterbitkan dalam Jurnal Thorax menambah bahawa kanak-kanak yang makan makanan segera boleh berisiko menghidap asma dan rinitis .

  1. Pencetus untuk Jerawat

Ramai orang percaya bahawa makanan tertentu boleh mencetuskan jerawat, termasuk makanan coklat dan berminyak. Walau bagaimanapun, ia bukan hanya itu. Punca jerawat juga boleh disebabkan oleh makanan yang tinggi karbohidrat. Makanan yang mempunyai kandungan karbohidrat tinggi dapat meningkatkan kadar gula dalam darah yang boleh mencetuskan jerawat.

  1. Meningkatkan Tahap Insulin

Sebab makanan segera tidak baik juga kerana boleh menyebabkan kadar insulin meningkat. Makanan segera yang mengandungi kalori dan karbohidrat tinggi dapat meningkatkan gula darah di dalam badan anda. Risiko yang boleh anda alami jika anda makan makanan ini terlalu kerap adalah ketahanan insulin dan diabetes jenis 2.

  1. Kerosakan Gigi

Kerosakan yang berlaku pada gigi juga boleh disebabkan oleh makanan segera yang tinggi karbohidrat dan gula, sehingga bakteria di mulut menghasilkan asid yang dapat memusnahkan enamel ( e-mel ) gigi dan boleh menyebabkan rongga. Enamel yang hilang tidak dapat diganti, dan kesihatan mulut yang buruk boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

  1. Masalah Otak

Anda pasti tahu bahawa makanan segera juga mengandungi banyak bahan pengawet tambahan. Kandungan aditif yang terkandung di dalamnya dapat menyebabkan masalah ingatan dan gangguan pembelajaran. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa kebiasaan makan makanan segera yang tinggi kalori dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia

Anda harus makan makanan yang sihat. Lebih baik jika anda kerap bersukan untuk mendapatkan faedah maksimum. Di samping itu, untuk mendapatkan tubuh yang sihat dan ideal, perlu juga melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dengan doktor. Anda boleh membincangkan masalah kesihatan dengan doktor di yang telah bekerjasama dengan pelbagai doktor pakar dan dipercayai. Dalam aplikasi kesihatan ini, anda boleh berbincang dengan doktor melalui perkhidmatan ini Hubungi Doktor dengan menggunakan pilihan komunikasi sembang, suara, atau panggilan video.

Sementara itu, jika anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda ke destinasi anda dalam masa tidak lebih dari satu jam. juga menyediakan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan yang boleh membantu anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Tidak perlu ragu-ragu lagi ayolah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Tetap Sihat Walaupun Anda Makan Banyak Gula-gula