Kesihatan

5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Oleh Wanita Setelah Bercinta

, Jakarta - Bukan rahsia lagi bahawa percintaan di tempat tidur menghabiskan banyak tenaga. Itulah sebabnya tidak sedikit orang, baik lelaki maupun wanita, tertidur segera setelah melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Namun, ada juga yang masih bersantai, bermain telefon bimbit, atau menonton televisyen setelah bercinta.

Nah, bagi wanita, sebenarnya ada beberapa perkara yang perlu dilakukan setelah bercinta. Mahu tahu apa-apa? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: 4 Kedudukan Hubungan intim Semasa Hamil Muda

1. Kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah salah satu keluhan yang sering berlaku pada wanita. Terdapat pelbagai penyebab UTI, salah satunya adalah hubungan seksual. Menurut jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional, " Jangkitan Saluran Urin ”, hubungan seksual adalah penyebab UTI yang agak biasa. Sebab apa?

Menurut jurnal di atas, hubungan seksual mendorong penghijrahan bakteria ke dalam uretra (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing) dan pundi kencing. Nah, ini boleh menyebabkan UTI dan menimbulkan beberapa gejala.

UTI lebih berisiko bagi wanita berbanding lelaki. Sebabnya adalah bahawa lokasi uretra wanita dekat dengan dubur, sehingga bakteria dapat masuk dan menyebar dengan lebih mudah ke dalam vagina, termasuk uretra. Selain itu, uretra wanita lebih pendek daripada uretra wanita. Ini bermaksud bahawa bakteria akan lebih mudah memasuki uretra.

Ternyata, kencing selepas seks dapat membantu membuang bakteria dari uretra. Walaupun belum ada bukti kukuh, tidak ada salahnya mengikuti amalan ini. Menurut beberapa pakar, membuang air kecil selepas hubungan seks dapat membantu mengurangkan risiko UTI.

2. Mencuci Tangan

Perkara lain yang harus dilakukan setelah bercinta adalah mencuci tangan. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), mencuci tangan adalah salah satu kaedah terbaik untuk melindungi diri daripada kuman, bakteria, atau virus.

Nah, mencuci tangan selepas melakukan hubungan seks, boleh menjadi kaedah terbaik untuk menyingkirkan bakteria yang melekat pada tangan anda setelah menyentuh alat kelamin pasangan anda.

Baca juga: Berikut adalah 7 kebaikan hubungan intim untuk kesihatan

3. Basuh Faraj

Sebagai tambahan kepada dua perkara di atas, mencuci vagina dengan lembut adalah satu perkara yang perlu dilakukan setelah bercinta. Setelah melakukan hubungan seks, vagina dapat terkena pelbagai jenis bakteria. Kotoran ini boleh masuk dari pelincir, seks oral (mulut), atau alat bantu seks ( mainan seks ).

Untuk mencuci faraj gunakan air suam dengan sabun ringan. Kemudian, basuh organ intim dari depan ke belakang. Tujuannya agar bakteria di dubur tidak merebak ke vagina.

4. Makan Makanan ringan yang sihat

Bercinta pasti menghabiskan banyak tenaga, sebab itulah sebilangan orang merasa lapar setelah melakukan hubungan seksual. Nah, untuk mengisi semula tenaga, anda tidak boleh makan makanan berminyak dan berlemak.

Namun, memakan makanan ringan yang kaya dengan probiotik, seperti yogurt, dapat membantu membekalkan bakteria di dalam vagina. Selain itu, makanan ringan yang sihat juga membantu mengembalikan tenaga setelah melakukan hubungan seksual.

Baca juga: 5 Perubahan Tubuh Wanita Selepas Malam Pertama

5. Tukar Pakaian

Perkara lain yang perlu dilakukan selepas melakukan hubungan seks adalah menukar pakaian. Pilih pakaian yang longgar dan diperbuat daripada kapas sehingga dapat menyerap peluh dengan baik. Kami mengesyorkan agar anda tidak menggunakan pakaian yang terbuat dari nilon yang sangat ketat, kerana ia dapat membatasi peredaran udara.

Nah, bagi anda yang mempunyai masalah dengan organ intim atau masalah seksual, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Anda juga membeli ubat atau vitamin untuk merawat pelbagai keluhan kesihatan menggunakan aplikasi tersebut . Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses Januari 2021. Jangkitan Saluran Kencing
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada Januari 2021. Apa yang perlu diketahui mengenai mengintip selepas hubungan seks
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses pada Januari 2021. Kebersihan Badan, Muka & Gigi
WebMD. Diakses pada Januari 2021. Kesihatan & Seks. Perkara Yang Harus Anda (dan Tidak Perlu) Lakukan Selepas Seks.