Kesihatan

Adakah perlu untuk membezakan antara mainan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan

, Jakarta - Selain usia, faktor yang juga sering dipertimbangkan ketika membeli mainan untuk kanak-kanak adalah jantina. Bagi kanak-kanak perempuan, mainan yang biasanya dipilih adalah boneka dan mainan memasak. Bagi kanak-kanak lelaki, mainan yang biasanya diberikan adalah kereta mainan dan robot. Pemberian anak patung kepada anak lelaki akan dianggap pelik dan sebaliknya. Namun, apabila anda memikirkannya, adakah perlu membezakan antara mainan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan?

Sesungguhnya, tidak ada peraturan bertulis bahawa kanak-kanak perempuan harus bermain dengan anak patung dan kanak-kanak lelaki harus bermain dengan robot. Namun, menurut beberapa kajian, otak kanak-kanak lelaki dirancang untuk menyatakan minat awal terhadap permainan kasar dan permainan fizikal dan mainan bergerak seperti kereta mainan. Manakala kanak-kanak perempuan cenderung memilih boneka dan main peranan.

Ini diperkukuhkan lagi oleh penyelidikan yang dilakukan terhadap anak-anak simpanse. Ternyata, simpanse bermain seperti manusia. Jadi, dalam kajian itu, dua ekor anak ayam simpanse yang berlainan jantina diberi tongkat sebagai mainan. Akibatnya, gadis simpanse muda itu memperlakukan tongkat itu seperti anak patung dan meniru ibunya memegang seekor simpanse bayi. Sementara itu, simpanse jantan menggunakan tongkat untuk bermain pedang.

Baca juga: 5 Perbezaan Parenting Girls and Boys

Kecenderungan biologi juga memudahkan kanak-kanak lelaki melihat kereta mainan di kedai mainan, sementara kanak-kanak perempuan boleh terpaku pada lorong yang penuh dengan anak patung. Malah kajian sebelumnya juga mendapati bahawa kehadiran hormon androgen atau hormon lelaki sejak anak masih dalam kandungan juga mempengaruhi pilihan lelaki untuk kereta mainan. Seiring bertambahnya usia, kanak-kanak lelaki secara semula jadi menunjukkan sikap menghindari boneka dan mainan wanita lain. Ini kerana pengaruh sosialisasi dan perkembangan kognitif.

Bolehkah Mainan Kanak-kanak Membezakan?

Ahli Psikologi Perkembangan Kanak-kanak dan Pakar Terapi , Mayke S Tedjasaputra, psikologi Rika Ermasari, S.Psi, Ct, CHt dari Hospital Wanita dan Kanak-kanak Brawijaya percaya bahawa mainan kanak-kanak tidak boleh dibezakan mengikut jantina. Anak patung bukan sahaja mainan khas untuk kanak-kanak perempuan, tetapi juga boleh diberikan kepada kanak-kanak lelaki. Bermain dengan anak patung sebenarnya boleh bermanfaat bagi anak lelaki, terutama ketika dia berusia empat tahun. Ini kerana pada usia itu, kanak-kanak mula suka memainkan peranan atau menggunakan imaginasi mereka. Nah, bermain dengan anak patung dapat membantu anak-anak memenuhi keperluan bermain peranan mereka.

Ibu bapa juga tidak perlu risau jika anak mereka suka bermain dengan anak patung, kerana ada kalanya anak lelaki tidak lagi suka bermain dengan anak patung. Walau bagaimanapun, peranan ibu bapa memang diperlukan dalam menyediakan permainan yang sesuai dengan usia dan peringkat perkembangan anak. Sekiranya ibu masih risau anaknya bermain dengan anak patung, Rika menyarankan agar memberikan pelbagai pilihan boneka, seperti boneka binatang atau anak patung.

Baca juga: 5 Petua Memilih Mainan untuk Anak Kecil Anda

Kesan Membezakan Mainan terhadap Perkembangan Kanak-kanak

Membezakan mainan kanak-kanak berdasarkan jantina sebenarnya akan membatasi pelbagai kebolehan atau kemahiran yang dapat dikembangkan oleh kanak-kanak lelaki dan perempuan melalui permainan. Kesannya, kanak-kanak kurang dapat mengembangkan minat dan bakat mereka sendiri sepenuhnya. Selain itu, stereotaip yang berlaku melalui pengelompokan mainan untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan juga boleh memberi kesan kepada kanak-kanak sehingga mereka dewasa. Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak sudah mempunyai gambaran yang jelas mengenai pekerjaan yang khusus untuk kanak-kanak lelaki (juruterbang, angkasawan, pelumba, atlet bola sepak, dll.) Dan khusus untuk kanak-kanak perempuan (doktor, tukang masak, guru). Ini secara tidak langsung akan menjadikan kanak-kanak berfikir stereotaip kemudian.

Baca juga: 5 Trik Mengajar Anak Lelaki untuk Tidak Bersikap Kasar terhadap Gadis

Oleh itu, biarkan anak memilih jenis mainan yang disukainya. Namun, sebagai ibu bapa, ibu dinasihatkan untuk terus membimbing anak-anak mereka semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkembangan anak, jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya . Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.