Kesihatan

Memakan Daging Tercemar Bakteria, Apa Bahayanya?

, Jakarta - Kebersihan makanan harus selalu dijaga kerana gangguan penyakit dapat terjadi. Makanan tercemar dengan bakteria, umumnya kerana tidak dimasak dengan betul, salah satunya adalah daging. Daging yang tidak dibersihkan dengan betul dan dimasak dengan sempurna mungkin masih mengandungi bakteria. Makan daging yang tercemar sebenarnya boleh membahayakan tubuh, malah boleh mengakibatkan kematian.

Pada tahun 2011, seorang kanak-kanak dari Perancis bernama Nolan Moittie dan 15 kanak-kanak lain jatuh sakit kerana memakan daging yang tercemar E coli. Nolan mengalami jangkitan pada usus dan ginjalnya. Tetapi pada akhirnya, beberapa waktu yang lalu, Nolan berusia 10 tahun meninggal dunia akibat jangkitan bakteria E coli .

Oleh itu, jangan anggap kebersihan makanan yang anda makan. Ketahui kesan memakan makanan yang mengandungi bakteria sehingga anda juga dapat mencegah masalah kesihatan daripada berlaku di dalam badan anda.

Baca juga: Inilah Cara Mengenali dan Mengelakkan Makanan Yang Tercemar dengan E. Coli

Bahaya Memakan Daging Yang Bercemar Bakteria

Bakteria kadang-kadang masih terdapat dalam daging yang dimasak dengan baik, seperti daging yang tidak dimasak. Kandungan mikroorganisma di dalamnya menyebabkan gangguan dari ringan hingga teruk. Sesungguhnya, sifat asas bakteria melekat pada makanan. Oleh itu, anda harus sentiasa berhati-hati dengan apa yang anda makan.

Daging segar termasuk dalam makanan berkhasiat dengan kandungan air sekitar 1%. Ini bermaksud ia sesuai untuk pertumbuhan mikroorganisma penyebab penyakit. Daging mentah umumnya mengandungi bakteria berbahaya. Sesungguhnya, beberapa haiwan secara semula jadi membawa bakteria ke dalam usus mereka, sehingga mereka tercemar semasa proses penyembelihan.

Selain itu, peralatan yang digunakan untuk memotong dan memproses daging juga boleh menjadi penyebab pencemaran. Alat ini mungkin sudah mengandungi bakteria kerana tidak dibersihkan sebelum digunakan. Bakteria yang ada dapat merebak dengan mudah ke daging mentah.

Oleh itu, anda mesti sentiasa memastikan daging yang anda makan sentiasa bersih. Ini dilakukan agar tidak diserang oleh beberapa penyakit yang disebabkan oleh bakteria yang terdapat di dalam daging. Berikut adalah beberapa penyakit yang disebabkan oleh makanan yang tercemar dengan bakteria, yaitu:

  1. Kepialu

Salah satu penyakit yang boleh berlaku disebabkan oleh daging yang tercemar bakteria adalah typhus. Gangguan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi . Secara amnya, bakteria ini tumbuh subur pada daging ayam. Seseorang yang mempunyai penyakit ini mesti mendapatkan rawatan di hospital. Penyakit ini mesti diatasi dengan segera kerana boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: Inilah bakteria yang menyebabkan keracunan makanan

  1. Senak

Penyakit lain yang boleh berlaku kerana pencemaran makanan oleh bakteria adalah gangguan sistem pencernaan. Ini disebabkan oleh bakteria E.coli yang mudah mencemari daging. Bakteria ini dapat menghasilkan toksin dan menyebabkan saluran pencernaan anda terganggu. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda boleh memasak daging dengan sempurna.

Selain itu, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit yang disebabkan oleh bakteria dalam makanan, doktor dari boleh tolong. Anda hanya perlukan muat turun permohonan ke telefon pintar anda melalui App Store atau Play Store! Anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dan tiba dalam satu jam melalui aplikasi.

  1. Gangguan Sistem Saraf

Gangguan sistem saraf pusat juga boleh disebabkan oleh bakteria yang terdapat dalam daging. Bakteria yang menyebabkan penyakit ini adalah Clostridium botulinum. Bakteria ini juga boleh didapati dalam daging kalengan atau diawetkan. Bakteria ini mampu menghasilkan racun yang menyerang sistem saraf, sehingga seseorang mengalami masalah dengan sistem pernafasan, menjadi lumpuh, dan bahkan kehilangan nyawanya. Ini dapat diatasi dengan memasak daging dengan sempurna.

  1. antraks

Anda juga boleh mengalami antraks, yang disebabkan oleh bakteria dalam daging haiwan yang dijangkiti anthrax dan memasuki badan ketika dimakan. Gangguan yang disebabkan oleh antraks boleh menjadi serius apabila ia berlaku. Oleh itu, anda mesti sentiasa memastikan daging yang anda makan dimasak secara merata dan sentiasa menjaga kebersihan tangan sebelum makan.

Baca juga: Cegah Pencemaran E. Coli dalam Makanan dengan 3 Cara Ini

Berikut adalah penyakit yang berlaku sekiranya anda tidak memproses daging untuk dimakan dengan betul. Kesihatan fizikal adalah perkara penting untuk dijaga. Di samping itu, anda juga mesti mengelakkan makan secara sembarangan, seperti makanan ringan dan penjual jalanan yang kebersihannya tidak terjaga.

Rujukan:
Berita Perubatan. Diakses pada tahun 2019. Mikrob dalam Daging Mentah
Cfs.gov.hk. Diakses 2019. Bakteria dalam Daging Mentah vs Daging Masak