Kesihatan

6 Kesalahan Orang Membuat Semasa Menyikat Gigi

, Jakarta - Sejauh ini, kebanyakan orang hanya mengetahui bahawa mereka harus menggosok gigi dua kali sehari untuk menjaga gigi mereka bersih dan sihat. Aktiviti ini telah menjadi rutin yang kadang-kadang mula dipandang rendah. Bagaimanapun, selagi anda menggosok gigi menggunakan ubat gigi, bilas mulut, kemudian buang, maka gigi anda pasti bersih.

Namun, tanpa menyedarinya, anda mungkin telah membuat kebiasaan yang salah ketika menggosok gigi yang sebenarnya boleh mencetuskan kotoran untuk menumpuk. Satu kajian menunjukkan bahawa 93.8 peratus orang Indonesia menggosok gigi dengan kerap, tetapi hanya 2,3 persen menggosok gigi dengan betul. Berikut adalah beberapa kesilapan yang sering dilakukan orang ketika menggosok gigi:

1. Menyikat Gigi Setelah Bangun

Pada waktu pagi, kebanyakan orang biasanya menggosok gigi sebaik sahaja bangun atau ketika mandi. Walau bagaimanapun, sebenarnya amalan ini tidak betul. Aktiviti membersihkan gigi harus dilakukan selepas sarapan supaya gigi tetap bersih semasa dalam perjalanan.

Sekiranya menu sarapan pagi mengandungi asam, berikan kelewatan 30 minit sebelum menggosok gigi supaya enamel pada gigi anda tidak berkurang. Walaupun pada waktu malam, menggosok gigi harus dilakukan ketika anda tidak merancang untuk makan lagi atau sebelum tidur.

2. Menyikat Gigi Ke Sebelah

Masih ramai orang yang menggosok gigi berulang-alik, ke kanan dan ke kiri. Manakala cara yang betul untuk menggosok gigi adalah dengan memulakan dari gusi ke arah gigi atau dari atas ke bawah sehingga sisa makanan dan kotoran dapat dibazirkan.

3. Gosok Gigi Terlalu Segera

Tahukah anda bahawa agar gigi anda benar-benar bersih, anda perlu menggosok gigi sekurang-kurangnya dua minit? Sama ada tergesa-gesa atau atas sebab lain, kebanyakan orang dewasa menggosok gigi terlalu cepat, walaupun dalam masa satu minit. Oleh itu, supaya anda dapat menggosok gigi selama dua minit, anda boleh menggunakan sikat gigi elektrik yang mempunyai ciri penggera terbina dalam yang akan berbunyi apabila anda menyikat selama dua minit. Melaporkan dari WebMD, Richard H. Price, DMD, penasihat pengguna untuk Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan agar anda membahagi mulut ke dalam empat bidang dan sikat selama 30 saat untuk setiap bahagian.

4. Menyikat Terlalu Keras

Sebilangan orang berpendapat bahawa menggosok gigi dengan sekuat tenaga dapat menghilangkan kuman dan bakteria dengan lebih berkesan. Tetapi sebenarnya, menggosok gigi terlalu keras boleh memberi tekanan pada tisu gusi. Ini menyebabkan gusi dan gusi merosot secara drastik, mendedahkan sebahagian akar gigi. Kawasan ini sangat sensitif terhadap panas dan sejuk. Akar gigi juga lebih terdedah kepada rongga daripada bahagian gigi yang lebih sukar.

(Baca juga: 5 Petua Mengatasi Masalah Gigi Sensitif )

5. Cepat dan bilas mulut anda setelah menggosok gigi

Setelah menggosok gigi, keluarkan busa daripada menyikat, tetapi jangan bilas mulut anda selepas itu. Berkumur segera setelah menggosok gigi akan membilas kepekatan anda fluorida ubat gigi yang tinggal, sehingga mengurangkan kesan ubat gigi.

6. Menggunakan Ubat Gigi Tanpa Mengandung Fluorida

Kesalahan lain yang sering dilakukan orang ketika menggosok gigi adalah menggunakan ubat gigi yang tidak mengandungi fluorida . Sebenarnya, bahan ini penting untuk mengekalkan kekuatan gigi dan mencegah rongga. Oleh itu, pastikan anda menyemak kandungannya fluorida pada label pembungkusan ubat gigi sebelum membelinya. Untuk kanak-kanak, disyorkan untuk menggunakan ubat gigi yang mempunyai tahap tinggi fluorida 400 ppm, sementara untuk orang dewasa, tahap fluorida disyorkan ialah 1450 ppm.

Jadi, jangan gosok gigi dengan sembarangan. Hanya dengan menggosok gigi dengan betul, anda dapat mengelakkan masalah gigi seperti rongga dan penyakit gusi. Anda juga boleh membeli pelbagai produk kesihatan gigi yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan melalui ciri Apotek Deliver, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.