Kesihatan

5 Makanan Ini untuk Menambah Platelet semasa Denggi

, Jakarta - Pada musim peralihan ini, nyamuk dapat membiak dengan cepat dan penyebaran pelbagai penyakit dapat terjadi dengan mudah. Salah satu penyakit yang disebabkan oleh gigitan nyamuk adalah demam denggi atau DHF. Gangguan ini boleh menyebabkan kesan berbahaya, kerana dapat mengurangkan platelet di dalam badan.

Sebenarnya, platelet sangat penting untuk menyembuhkan luka yang berlaku di dalam badan. Oleh itu, gangguan ini mesti diatasi agar tidak membawa maut. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan memakan makanan yang dapat meningkatkan platelet dalam badan.

Baca juga: Jangan memandang ringan, sebab demam denggi boleh membawa maut

Makanan Berkesan untuk Menambah Platelet dalam Badan

Ketika demam denggi menyerang, penghidapnya akan mengalami penurunan kadar platelet di tubuhnya. Platelet yang terlalu rendah dapat menyebabkan penderita mengalami keletihan, lebam mudah, dan pendarahan di hidung dan gusi.

Platelet yang terlalu rendah mesti diatasi dengan segera agar tidak menyebabkan gangguan maut. Makan sebilangan makanan sihat ini dapat membantu. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  1. Penggunaan Bayam

Salah satu cara untuk meningkatkan platelet melalui pengambilan makanan adalah dengan makan banyak bayam. Sebabnya, bayam kaya dengan vitamin K yang sangat baik untuk meningkatkan platelet. Anda boleh memprosesnya dengan minum air rebus. Di samping itu, anda juga boleh memakannya secara langsung semasa diproses menjadi sup.

  1. Jambu batu

Makan jambu batu juga dapat dilakukan sebagai cara untuk meningkatkan platelet dalam badan ketika menghidap demam denggi. Adalah lumrah jika seseorang yang terkena denggi diberi buah ini. Sebilangan orang akan memprosesnya menjadi jus atau dimakan secara langsung. Oleh itu, pastikan memakan buah ini semasa anda sakit dengan nyamuk.

Baca juga: Berapa Lama Demam Denggi Sembuh?

  1. Makanan Kaya dengan Vitamin B-12

Apabila badan anda mengalami penurunan platelet, penting untuk meningkatkannya dengan meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B-12. Kekurangan vitamin ini dapat menyumbang kepada penurunan platelet. Beberapa makanan yang boleh dimakan termasuk daging, telur, dan ikan. Di samping itu, anda juga boleh mengambil susu lembu sebagai alternatif lain.

  1. Makanan Kaya Besi

Anda juga boleh makan makanan yang kaya dengan zat besi sebagai cara untuk meningkatkan kadar platelet. Zat besi mempunyai peranan penting dalam meningkatkan kadar platelet dalam badan. Beberapa makanan yang disyorkan untuk dimakan adalah kacang merah, kerang hijau, hati sapi, atau tahu.

  1. Daun betik

Makanan lain yang baik untuk meningkatkan kadar platelet dalam badan adalah daun betik. Makanan dengan rasa pahit dapat meningkatkan platelet dan sel darah merah dengan baik. Anda boleh mendidihnya selama 15 minit sehingga hampir masak. Selepas itu, minum air rebus beberapa sudu sehari. Selain itu, pengambilan daun betik juga dapat memberi kesan yang baik pada tubuh.

Itu adalah beberapa makanan yang baik untuk dimakan sebagai cara untuk meningkatkan trombosit yang menurun akibat demam denggi. Dengan melakukan ini, diharapkan badan anda cepat sembuh dari denggi dan bersedia kembali ke aktiviti normal seperti biasa.

Baca juga: 7 Ciri-ciri Bilangan Platelet Tinggi dalam Darah

Anda juga boleh meminta doktor di berkaitan dengan makanan apa yang enak dimakan ketika menghidap demam denggi atau penurunan platelet. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana saya dapat meningkatkan jumlah platelet secara semula jadi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menambah Bilangan Platelet Secara Semula Jadi.