Kesihatan

Ibu, Inilah Cara Membersihkan Dot Bayi

Dot yang tidak dibersihkan dengan betul boleh membahayakan kesihatan anak kecil anda. Itulah sebabnya, ibu mesti tahu cara membersihkan pacu yang betul. Gunakan sabun cuci dan air mengalir semasa membersihkan pacifier bayi anda. Kemudian sterilkan alat pacu untuk memastikan kuman benar-benar mati. "

, Jakarta - Dot sering digunakan sebagai pilihan mudah untuk menenangkan bayi yang rewel. Bukan hanya itu, menenangkan juga dapat membantu si kecil anda tertidur atau mengalihkan perhatiannya semasa melakukan imunisasi. Apabila anda akan memberikan pacifier kepada si kecil anda, pastikan ibu membersihkannya terlebih dahulu!

Kerana, tidak mustahil si kecil anda akan jatuh sakit dari alat pacu yang kotor. Dot yang menyentuh lantai, meja, tempat duduk kereta, atau permukaan lain yang tidak bersih sebenarnya boleh membawa kuman. Kuman ini boleh menjadi virus atau bakteria yang boleh menyebabkan penyakit. Dot kotor juga boleh menyebabkan sariawan yang membuat anak kecil anda tidak selesa.

Baca juga: Petua Memilih Botol Susu yang Baik untuk Bayi

Cara Yang Betul untuk Membersihkan Dot Bayi

Penting untuk membersihkan pacifier dengan betul untuk menjaga kesihatan bayi. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), Dot bayi mesti dicuci dengan sabun untuk memastikan bahawa kuman mati sepenuhnya. Berikut adalah langkah-langkah yang betul untuk membersihkan alat pacu bayi:

 • Basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir selama 20 saat sebelum mula mencuci pacifier.
 • Bongkar atau pisahkan semua bahagian botol, seperti botol, puting, penutup, cincin dan injap.
 • Bilas botol di bawah air yang mengalir sehingga sisa susu hilang.
 • Kemudian gosokkan pacifier, botol dan bahagian lain dengan span atau berus bayi menggunakan sabun.
 • Peras air melalui lubang teat untuk memastikannya bersih.
 • Bilas sekali lagi untuk memastikan pacifier bersih dari sabun.
 • Letakkan bahagian botol di tuala pinggan mangkuk atau tuala bersih.
 • Biarkan pacifier kering sendiri.

Bilas singki dan sikat dengan baik dan biarkan kering selepas digunakan. Basuh setiap beberapa hari dengan sabun dan air suam. Untuk anak kecil anda yang berumur di bawah 3 bulan, dilahirkan sebelum waktunya, atau mempunyai sistem imun yang lemah, selalu bersihkan singki dan sikat botol selepas setiap penggunaan. Ini kerana, persekitaran yang lembab dapat mendorong kuman membiak.

Baca juga: Little One Tidur dengan Pencetus Gigi Botol Susu Pencetus Gigi?

Adakah Anda Perlu Mensterilkan Dot Anak Kecil Anda?

Anda juga boleh mensterilkan dot dan peralatan botol lain untuk memastikan kuman benar-benar terbunuh. Sebelum mensterilkan alat pacu bayi anda, pastikan ibu telah membersihkan alat makan, sikat botol, dan sink menggunakan kaedah sebelumnya. Bukan sekadar menenangkan, penting untuk mensterilkan semua peralatan yang digunakan si kecil anda. Terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk mensterilkan dot anak kecil anda:

1. Didihkan

Ibu tidak perlu membeli botol steril khas untuk si kecil. Kerana, anda juga boleh melakukan pensterilan dengan air rebus di dalam periuk. Cara:

Letakkan barang makanan yang belum dibungkus dan dicuci ke dalam periuk dan tutup dengan air.

 • Masukkan periuk di atas api dan didihkan.
 • Rebus selama 5 minit.
 • Setelah selesai kering di udara dan simpan

2. Kukus

Sekiranya anda mempunyai microwave, anda boleh menggunakannya untuk mensterilkan peralatan anak kecil anda. Letakkan peralatan bayi anda yang telah dibongkar dan dibasuh di dalamnya ketuhar gelombang mikro atau pengukus yang dipasang. Kemudian, ikuti arahan pengeluar untuk membersihkan, menyejukkan dan mengeringkan barang.

Baca juga: Dot Tidak Perlu Diberikan Kepada Bayi, Benarkah?

Jangan gunakan serbet untuk menggosok atau mengeringkan benda kerana boleh memindahkan kuman kepada mereka. Sekiranya anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan? Sebaiknya jangan berlengah berjumpa doktor. Untuk menjadikannya lebih mudah dan praktikal, ibu boleh membuat janji temu di hospital terlebih dahulu melalui aplikasi . Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Cara Membersihkan, Membersihkan, dan Menyimpan Barang Makan Bayi.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Bagaimanakah cara membersihkan botol dan alat pacu ?.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Cara Membersihkan Dot Bayi Anda.
pusat bayi. Diakses pada tahun 2021. Penyediaan botol: Kapan mengganti puting susu dan botol.