Kesihatan

Pelbagai Punca Perut Kembung pada Kanak-kanak yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Anak-anak boleh mengalami perut kembung. Ibu bapa perlu mengetahui perkara-perkara yang boleh menjadi penyebabnya. Dengan cara itu, rawatan yang tepat dapat segera diberikan untuk mengatasi perut kembung pada anak-anak. Sebenarnya, keadaan ini biasa berlaku dan hilang dengan sendirinya. Namun, perut kembung boleh membuat anak anda merasa tidak selesa dan rehat.Perut kembung pada kanak-kanak dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi keadaan ini tidak boleh diabaikan. Perut kembung boleh membuat si kecil merasa tidak selesa dan mengganggu aktiviti harian. Selain itu, perut kembung yang berlaku dalam jangka masa panjang boleh menjadi tanda awal penyakit. Oleh itu, apakah penyebab kembung pada kanak-kanak?

Baca juga: Gejala yang biasanya muncul bersama dengan perut kembung

Punca Perut Kembung pada Kanak-kanak

Perut kembung berlaku kerana gas atau udara terkumpul di saluran pencernaan. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kembung pada kanak-kanak, termasuk:

  • Menelan Terlalu Banyak Udara

Kanak-kanak suka bermain, termasuk pada waktu makan. Nah, ini boleh menjadi salah satu penyebab perut kembung pada kanak-kanak. Bermain atau melakukan aktiviti semasa makan boleh menyebabkan anak terlalu banyak menelan udara dan akhirnya menyebabkan perut kembung.

Bagaimana menyelesaikannya? Ibu boleh mengajar anak-anak untuk melakukan teknik pernafasan yang bertujuan untuk berehat. Ini dapat membantu si kecil anda merasa lebih selesa dan mengatasi masalah kembung. Mulailah mengajar anak anda untuk duduk diam sambil makan dan mengunyah makanan dengan perlahan, agar risiko menelan banyak udara dapat dielakkan.

  • Makan Makanan Tertentu

Selain udara, perut kembung juga boleh berlaku kerana terdapat timbunan gas di dalam perut. Salah satu faktor yang boleh menyebabkan ini adalah penggunaan makanan yang mencetuskan pengeluaran gas, seperti lobak, brokoli, bawang, kubis, dan kacang.

Baca juga: Ketahui Cara Betul Mengatasi Perut Kembung

Bagaimana menyelesaikannya? Elakkan memberi makanan yang boleh mencetuskan pengeluaran gas di dalam perut. Sebaliknya, ibu boleh memilih jenis makanan sihat lain untuk dimakan oleh anak-anak.

  • Mengalami Sembelit

Perut kembung pada anak juga boleh disebabkan oleh gangguan pencernaan, seperti sembelit. Dalam keadaan ini, si kecil mengalami masalah buang air besar yang disifatkan oleh gejala sakit perut, kekecohan, kesukaran membuang air besar, dan perut kembung.

Bagaimana menyelesaikannya? Tingkatkan penggunaan makanan yang mengandungi serat, air minuman, dan aktiviti fizikal. Ini dapat membantu melancarkan pencernaan si kecil.

  • Intoleransi laktosa

Intoleransi laktosa mencetuskan beberapa gejala, termasuk kembung perut. Walau bagaimanapun, keadaan ini mungkin agak sukar untuk dipastikan. Gejala intoleransi laktosa biasanya tidak jelas. Anak kecil anda mungkin menunjukkan gejala, termasuk kembung, dalam masa 6-10 jam setelah memakan makanan atau minuman yang mencetuskan intoleransi.

Cara menyelesaikannya? Sekiranya anak anda menunjukkan gejala penyakit ini, anda harus segera berjumpa doktor. Ini penting untuk mengetahui bagaimana mencegah penyakit itu berulang.

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Perut Kembung Semasa Kehamilan

Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk bercakap mengenai perut kembung pada kanak-kanak. Lebih senang menghubungi doktor di melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Sampaikan keluhan yang dialami oleh anak kecil anda dan dapatkan cadangan kesihatan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Kesakitan Gas (Berumur 3 hingga 8 Tahun).
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kesakitan Gas (Kanak-kanak).
Ibu bapa. Diperoleh pada 2021. 4 Sebab Anak Anda Kembung dan Cara Membantu.