Kesihatan

Bolehkah Pembedahan Laparoskopi Merawat Kehamilan Ektopik?

, Jakarta - Kehamilan ektopik adalah keadaan yang berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat dan tumbuh di luar rahim, biasanya di salah satu tiub fallopio. Masalah ini menjadikan kehamilan tidak dapat diatasi. Ini kerana telur yang disenyawakan tidak dapat bertahan, dan tisu yang tumbuh dapat menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa, jika tidak dirawat.

Oleh itu, kehamilan ektopik perlu dirawat dengan segera. Salah satu cara adalah dengan melakukan pembedahan laparoskopi. Lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Memahami Kehamilan Ektopik

Kehamilan bermula dengan telur yang disenyawakan. Biasanya, telur yang disenyawakan akan bergerak ke rahim untuk melekatkan dirinya di sana. Walau bagaimanapun, dalam kes kehamilan ektopik, telur yang disenyawakan tidak melekat pada rahim.

Sebaliknya, ia boleh melekat pada tiub fallopi, rongga perut, atau serviks. Walau bagaimanapun, kehamilan ektopik paling kerap berlaku pada tiub fallopio, iaitu saluran yang menghubungkan ovari ke rahim. Jenis kehamilan ektopik ini juga dikenali sebagai kehamilan tuba.

Telur yang disenyawakan tidak dapat berkembang secara normal di luar rahim, sehingga kehamilan tidak dapat dilanjutkan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kehamilan ektopik sebenarnya akan membahayakan keselamatan wanita hamil. Oleh kerana itu, tisu ektopik biasanya harus dikeluarkan menggunakan ubat atau pembedahan.

Baca juga: 7 Punca Kehamilan Ektopik

Ketahui Prosedur Laparoskopi untuk Merawat Kehamilan Ektopik

Salpingostomy dan salpingectomy adalah dua jenis pembedahan laparoskopi yang biasa digunakan untuk merawat kehamilan ektopik. Dalam prosedur ini, sayatan kecil dibuat di perut, dekat atau di bahagian perut. Seterusnya, doktor akan menggunakan tiub nipis yang dilengkapi dengan lensa kamera dan cahaya (laparoskop) untuk melihat kawasan tiub.

Dalam prosedur salpingostomi, hanya tisu ektopik yang dikeluarkan, sementara tiub dibiarkan sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam salpingektomi, kehamilan ektopik dan tiub dikeluarkan. Itulah sebabnya, walaupun salpingektomi telah menjadi prosedur standard untuk merawat kehamilan ektopik, salpingostomi dapat menjadi pilihan bagi wanita yang ingin menjaga kesuburan di masa depan.

Walau bagaimanapun, prosedur laparoskopi mana yang dipilih juga bergantung pada jumlah pendarahan dan kerosakan, serta apakah tiub fallopio telah pecah. Selain itu, faktor lain yang juga menentukan jenis laparoskopi yang dilakukan adalah sama ada tiub fallopio anda yang lain normal atau menunjukkan tanda-tanda kerosakan sebelumnya.

Salah satu kelebihan pembedahan laparoskopi adalah bahawa proses penyembuhan cenderung lebih cepat daripada prosedur pembedahan konvensional.

Walau bagaimanapun, jika kehamilan ektopik menyebabkan pendarahan berat, anda mungkin memerlukan pembedahan kecemasan. Ini boleh dilakukan dengan kaedah laparoskopi atau laparotomi (melalui sayatan di perut). Dalam beberapa kes, tiub fallopio dapat diselamatkan. Walau bagaimanapun, biasanya, tiub fallopio yang pecah mesti dikeluarkan.

Baca juga: Menjalani Laparoskopi, Apa Yang Perlu Disiapkan?

Cara merawat kehamilan ektopik dengan ubat-ubatan

Kehamilan ektopik yang didiagnosis awal dan tanpa pendarahan tidak stabil dapat dirawat dengan ubat yang dipanggil metotreksat . Ubat ini dapat menghentikan pertumbuhan sel dan melarutkan sel. Methotrexate diberikan melalui suntikan. Adalah sangat penting untuk mengesahkan diagnosis kehamilan ektopik sebelum menerima rawatan ini.

Selepas suntikan methotrexate diberikan, doktor akan meminta ibu untuk melakukan ujian HCG lain untuk melihat sejauh mana keberkesanan rawatan dan menentukan sama ada ibu memerlukan lebih banyak ubat.

Perlu juga diperhatikan bahawa metotreksat boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti mual, muntah, pening, cirit-birit dan stomatitis (sariawan di mulut dan bibir). Sebilangan besar wanita yang menerima ubat ini mengalami sakit perut beberapa hari selepas suntikan.

Baca juga: Diagnosis Kehamilan Ektopik Dengan Cara ini

Itulah penjelasan mengenai prosedur laparoskopi untuk merawat kehamilan ektopik. Periksa kehamilan ibu secara berkala sehingga dapat mengesan masalah lebih awal. Untuk melakukan pemeriksaan, anda juga boleh membuat temu janji secara langsung di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan ektopik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Rawatan untuk Kehamilan Ektopik?