Kesihatan

Adakah benar minum air kelapa dapat menjadikan buah pinggang anda sihat?

“Air kelapa mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, minuman ini juga dapat menggantikan cecair badan yang hilang dengan berkesan. Air kelapa juga dianggap dapat menyuburkan ginjal. "

, Jakarta - Manfaat air kelapa pada tubuh cukup beragam, salah satunya dapat digunakan untuk menggantikan cairan tubuh yang hilang. Air kelapa mengandungi pelbagai nutrien, mulai dari protein, karbohidrat, serat, kalium, kalsium, hingga vitamin C.

Menariknya, air kelapa juga dianggap sihat untuk buah pinggang. Ingin tahu bagaimana peranan atau faedah air kelapa untuk buah pinggang? Inilah ulasan penuh.

Baca juga: 6 Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil

Mencegah Batu Ginjal, Bagaimana Anda Boleh?

Pada dasarnya, cecair badan yang mencukupi adalah salah satu kaedah yang berkesan untuk mencegah batu karang. Walaupun air adalah pilihan yang baik untuk mengisi cairan tubuh, satu kajian juga menunjukkan bahawa air kelapa mungkin lebih bermanfaat.

Batu ginjal terbentuk apabila kalsium, oksalat, dan sebatian lain bergabung membentuk kristal atau batu di ginjal. Hati-hati, batu boleh bergerak di buah pinggang atau ke dalam ureter. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan yang teruk dan tajam di sisi dan belakang, atau ketika penghidap membuang air kecil.

Jadi, apa faedah air kelapa pada buah pinggang? Terdapat kajian menarik yang boleh didengar di Perpustakaan Perubatan Nasional - Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional.

Menurut kajian pada tikus dengan batu ginjal, air kelapa dapat mencegah kristal melekat pada ginjal dan bahagian lain saluran kencing. Manfaat air kelapa juga dapat mengurangkan jumlah kristal yang terbentuk dalam air kencing.

Para penyelidik percaya bahawa air kelapa dapat membantu mengurangkan pengeluaran radikal bebas, yang berlaku sebagai tindak balas terhadap kadar oksalat yang tinggi dalam air kencing.

Yang perlu diingat, kajian ini adalah kajian pertama yang mengkaji kesan atau kebaikan air kelapa pada batu ginjal. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan kebenaran.

Baca juga: Selain Dehidrasi, 3 Perkara Ini Boleh Mencetuskan Batu Ginjal

Menurunkan Tekanan Darah

Manfaat air kelapa untuk buah pinggang bukan hanya mengenai batu ginjal. Air kelapa mempunyai sifat yang baik untuk mengawal tekanan darah. Menurut kajian kecil orang dengan tekanan darah tinggi, didapati di bawah 71 peratus subjek kajian mengalami peningkatan tekanan darah sistolik.

Air kelapa mengandungi 600 mg kalium dalam 240 ml. Nah, kalium terbukti menurunkan tekanan darah pada orang dengan tekanan darah tinggi atau normal.

Lebih-lebih lagi, satu kajian haiwan mendapati bahawa air kelapa mempunyai aktiviti anti-trombotik, yang bermaksud dapat mencegah pembentukan gumpalan darah.

Penting untuk mengetahui bahawa buah pinggang adalah organ yang mempunyai banyak saluran darah. Hati-hati, tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dapat menjadikan arteri di sekitar buah pinggang menjadi lemah, sempit, atau mengeras. Akibatnya, arteri ini tidak dapat membekalkan darah yang mencukupi ke tisu ginjal. Nah, lama-kelamaan fungsi buah pinggang akan menurun.

Baca juga: Ketahui Cara Menjaga Kesihatan Ginjal

Tidak Semua Orang Boleh Memakannya

Walaupun khasiat air kelapa sangat pelbagai dan mengandungi banyak nutrien penting, tidak semua orang boleh mengambil minuman ini.

Air kelapa mengandungi banyak kalium dan natrium, serta mineral lain. Baik, bagi mereka yang menghidap penyakit buah pinggang atau penyakit buah pinggang yang kronik (CKD), penggunaan air kelapa mungkin tidak digalakkan.

Oleh itu, tanyakan kepada doktor terlebih dahulu untuk menentukan berapa kalium yang harus dimakan setiap hari. Sekiranya anda mempunyai batasan kalium, anda harus mengelakkan memakan air kelapa dan kelapa.

Nah, bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan dos yang tepat untuk memakan air kelapa, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut. . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Perpustakaan Perubatan Nasional - Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional. Kesan profilaksis air kelapa (Cocos nucifera L.) terhadap etilena glikol disebabkan nefrocalcinosis pada tikus wistar lelaki. Diakses pada tahun 2021.
Garis Kesihatan. Diakses 2021. 8 Manfaat Kesihatan Berasaskan Sains dari Air Kelapa.
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2021. Adakah boleh minum air kelapa sekiranya saya menghidap CKD tahap 3?