Kesihatan

Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

, Jakarta - Anda mempunyai haiwan kesayangan? Haiwan berbulu seperti anjing dan kucing comel dan menggemaskan, jadi banyak orang suka memeliharanya. Tetapi di balik kelucuannya, anda juga harus mengetahui penyakit yang boleh ditularkannya. Itulah sebabnya haiwan peliharaan perlu diberi vaksin. Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Vaksin adalah produk yang dirancang untuk mencetuskan tindak balas imun pelindung sementara juga menyediakan sistem imun untuk melawan jangkitan kemudian. Vaksin juga dapat merangsang pengeluaran antibodi yang dapat mengenal pasti dan memusnahkan organisma penyebab penyakit yang memasuki tubuh. Dengan kata lain, vaksin memberi kita kekebalan terhadap satu atau lebih penyakit dan mengurangkan keparahan penyakit. Ternyata bukan hanya manusia yang perlu mendapatkan vaksin, binatang juga, terutama anjing, kucing, dan unggas, seperti ayam. Berikut adalah 5 sebab haiwan peliharaan juga harus diberi vaksin:

  • Vaksinasi mencegah haiwan peliharaan daripada pelbagai penyakit.
  • Vaksinasi membantu mengelakkan rawatan yang mahal untuk merawat penyakit yang dapat dicegah.
  • Vaksinasi mencegah penyakit yang boleh menular dari haiwan ke haiwan dan juga dari haiwan ke manusia.
  • Vaksinasi menghalang haiwan peliharaan daripada dijangkiti penyakit yang biasa terjadi di alam liar, seperti rabies dan penyakit penularan.
  • Di beberapa kawasan atau bahagian negara adalah wajib memvaksinasi haiwan peliharaan.

Oleh itu, vaksinasi dapat melindungi haiwan kesayangan anda dari penyakit berjangkit dan meningkat serta meningkatkan kualiti hidup haiwan kesayangan anda secara keseluruhan. Dengan menjaga kesihatan haiwan peliharaan, kesihatan anda dan keluarga juga akan terjaga.

Baca juga: 5 Penyakit Berjangkit dari Haiwan

Keperluan Haiwan Peliharaan untuk Vaksinasi

Vaksin pada anjing dan kucing biasanya boleh dilakukan setelah berumur 2 bulan. Sebenarnya, haiwan peliharaan perlu diberi vaksin sejak usia muda, kerana haiwan peliharaan yang sangat muda lebih rentan terhadap penyakit berjangkit kerana sistem kekebalannya belum berkembang sepenuhnya.

Anjing dan kucing juga harus diberi vaksin ketika mereka sihat, tidak demam, selera makan yang baik dan tidak mengalami cacing usus. Di samping itu, haiwan ini juga mesti memenuhi usia mengikut syarat minimum vaksin, tidak mengalami batuk, hidung berair, atau bersin, dan tidak mengalami cirit-birit dan muntah, dan tidak menghadapi masalah kulit. Sebabnya, jika kucing atau anjing diberi vaksin dalam keadaan sakit atau tertekan, haiwan ini boleh mati.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Prosedur Vaksinasi untuk Haiwan Peliharaan

Sama seperti manusia, vaksinasi untuk haiwan peliharaan juga diberikan dalam beberapa tahap. Dos vaksin pertama berfungsi untuk meningkatkan sistem imun haiwan terhadap virus atau bakteria, sementara dos seterusnya merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi penting yang diperlukan untuk melindungi haiwan dari penyakit.

Vaksinasi untuk haiwan peliharaan juga harus diselesaikan hingga selesai. Ini kerana rangkaian vaksinasi yang tidak lengkap dapat membuat anak anjing dan anak kucing mudah dijangkiti. Untuk memberikan perlindungan optimum untuk haiwan kesayangan anda dalam beberapa bulan pertama kehidupan, satu siri vaksinasi perlu dijadualkan, selalunya 3-4 minggu. Sebilangan besar anak anjing dan anak kucing akan mendapat vaksinasi terakhir mereka pada usia sekitar 4 bulan.

Baca juga: 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Nah, dengan memvaksinasi haiwan peliharaan, anda dan keluarga anda tidak perlu takut lagi untuk dijangkiti penyakit ini. Sekiranya ahli keluarga sakit, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan dan cadangan ubat kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Persatuan Perubatan Veterinar Amerika. Diakses pada tahun 2019. Vaksinasi.