Kesihatan

Trend Memelihara Ikan Betta, Ketahui Cara Yang Betul untuk Menjaganya

Jakarta - Menjaga ikan betta kini menjadi trend. Ramai orang tertarik untuk memelihara kerana keindahan bentuk dan warnanya. Bukan hanya itu, cara mengekalkannya juga cukup mudah. Anda perlu memperhatikan satu perkara ini, ya. Sekiranya ikan betta disimpan dengan cara yang salah, ia akan merosakkan sirip dan ekornya. Jadi, bagaimana cara menjaga ikan betta dengan betul? Lakukan langkah berikut:

Baca juga: Ketahui 6 Jenis Ikan Betta yang Sesuai untuk Dijaga di Rumah

1. Sediakan Akuarium atau Bekas

Sekiranya anda ingin menyimpan ikan betta, perkara pertama yang perlu anda sediakan ialah akuarium atau bekas. Sebaiknya gunakan akuarium atau bekas kecil sahaja. Dengan ukuran yang kecil, akan memudahkan anda melakukan pembersihan. Biasanya bekas yang disediakan lebih kurang 20x15x15 sentimeter atau 30x15x20 sentimeter.

2. Perhatikan air yang digunakan

Langkah kedua adalah memperhatikan air yang digunakan. Keadaan air secara langsung mempengaruhi kelangsungan hidup ikan betta. Dalam hal ini, Anda dapat menggunakan air sumur atau PAM yang telah diendapkan untuk meneutralkan air dari pelbagai bahan kimia di dalamnya.

3. Bersihkan Akuarium secara berkala

Cara yang betul untuk menjaga ikan betta seterusnya adalah membersihkan akuarium dengan kerap. Langkah ini perlu dilakukan setiap 2-3 hari. Jangan lupa untuk terlebih dahulu menetap air yang digunakan untuk menggantinya, okey? Ini dilakukan supaya bahan kimia di dalam air menetap dan tidak membahayakan ikan betta.

Baca juga: 5 Jenis Ikan Hiasan Paling Popular untuk Dijaga

4. Masukkan Daun Ketapang ke dalam Air

Selain memperhatikan kualiti air, cara yang tepat untuk merawat ikan betta kemudian dilakukan dengan meletakkan daun ketapang yang diproses di dalam akuarium. Daun ini berfungsi sebagai antibiotik semula jadi yang dapat membantu menyembuhkan luka pada betta anda, termasuk ekor dan sirip yang patah atau koyak. Selain itu, daun ketapang dapat menjadikan pH air normal. Daun ketapang yang baik untuk betta dapat diperoleh dari pantai.

5. Kadang-kadang kering di bawah sinar matahari

Bukan hanya manusia yang perlu berjemur, ikan betta juga memerlukan cahaya matahari. Ikan betta perlu dikeringkan di bawah sinar matahari untuk membunuh bakteria dan kulat pada kulit dan bekasnya. Berjemur berjemur sekali-sekala juga dapat menjaga betta anda dari tekanan. Masa yang baik untuk berjemur adalah 8-10 pagi.

6. Sediakan Makanan Berkhasiat

Cara yang betul untuk menjaga ikan betta terakhir adalah menyediakan makanan berkhasiat untuk merangsang pertumbuhannya. Makanan berkhasiat dapat mencetuskan pertumbuhan ekor ikan betta dengan sangat cepat. Beberapa jenis makanan yang disyorkan adalah, larva nyamuk, kutu air, dan lain-lain. Untuk memberi makan, taburkan serbuk makanan ke dalam bekas.

Baca juga: Ketahui 5 Jenis Ikan Hiasan Air Tawar yang Mudah Dijaga

Itulah beberapa cara untuk menjaga ikan betta dengan betul. Anda perlu tahu apakah keindahan ikan betta terletak pada sirip dan ekornya. Jadi, ia memerlukan penjagaan yang betul untuk menjaga kecantikan kedua-duanya. Sekiranya betta anda kelihatan lemah dan tidak biasa, sila bincangkan masalahnya dengan doktor haiwan anda di aplikasi , ya.

Rujukan:
Ikan Betta. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Ikan Betta.
Petco. Diakses pada tahun 2021. Betta.
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Merawat Ikan Betta: Sejarah, Jangka Hayat, Makan dan Penyediaan Tangki.