Kesihatan

Bilakah Masa Terbaik untuk Makan Buah?

Jakarta - Baru-baru ini, terdapat banyak perbincangan mengenai masa terbaik untuk makan buah dalam satu hari. Ada yang mengatakan bahawa buah harus dimakan sebelum makan, sementara yang lain percaya bahawa makan buah sebaiknya dilakukan setelah seseorang makan makanan besar. Maka anggapan mana yang betul?

Buah-buahan adalah salah satu jenis makanan "super" yang penting untuk dimakan setiap hari. Sebabnya adalah kerana buah adalah sumber makanan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Oleh itu, agar pengambilan buah dapat sangat berguna, anda harus terlebih dahulu mengetahui kapan waktu terbaik bagi tubuh untuk mencerna buah yang masuk ke dalam badan.

Sekiranya anda dalam proses menurunkan berat badan, disarankan untuk memakan buah beberapa saat sebelum makan besar. Kerana kandungan serat dalam buah dapat membantu perut terasa kenyang lebih cepat. Ini akan mengurangkan selera makan anda dan mengelakkan anda makan berlebihan.

Ini penting untuk membantu mengawal berat badan supaya tidak menyebabkan kegemukan atau berat badan berlebihan. Walaupun sihat, tetapi ada sebilangan orang yang disarankan untuk tidak memakan buah sebelum makan. Contohnya, orang yang mengalami bisul tidak boleh makan buah yang mempunyai rasa masam sebelum makan. Namun, jenis buah apa pun agak selamat untuk dimakan ketika perut sudah terisi.

Perkara penting lain yang perlu diberi perhatian ialah jumlah buah yang dimakan harus sesuai dengan cadangannya. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia (Kemenkes RI) melalui "nutrisi kerucut" yang merupakan saranan untuk pola makna yang seimbang mengesyorkan memakan 2-3 porsi buah dan 3-5 porsi sayur setiap hari. Sementara Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari adalah 400 gram.

Cara Terbaik Makan Buah

Setiap orang mempunyai selera dan cara yang berbeza untuk menikmati makanan, termasuk buah. Setakat ini, terdapat beberapa cara popular untuk memakan buah, iaitu dimakan secara langsung setelah memotong, dijus, dihancurkan, dan banyak lagi. Tetapi, mana yang terbaik, ya?

Jawapannya dimakan dengan segera. Kerana kandungan nutrien, vitamin dan serat dalam buah yang dimakan secara langsung masih utuh. Berbeza dengan buah jus, kandungan vitamin dan serat akan berkurang. Bahkan sebilangan pakar mengatakan bahawa buah jus tidak mempunyai kandungan nutrisi, terutama jika sejumlah besar gula ditambahkan.

Buah jus sebenarnya hanyalah cairan yang mengandung vitamin, tanpa serat. Walaupun serat dalam buah sangat penting untuk melancarkan saluran pencernaan, dan membantu mengikat lemak dan gula.

Sekiranya anda memilih untuk memakan buah dengan memakannya secara langsung, pastikan makan buah tersebut segera setelah dikupas dan dipotong. Jangan biarkan buah berlebihan pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Kerana potongan buah yang dibiarkan sahaja boleh menyebabkan kandungan nutrien buah yang baik hilang. Bahan-bahan ini biasanya akan hancur ketika terkena sinar matahari, angin, atau panas, sehingga buah tidak lagi memberikan kesan yang optimum pada tubuh.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk mengemukakan semua aduan mengenai masalah kesihatan. Membeli ubat-ubatan dan produk kesihatan lebih mudah dengan perkhidmatan penghantaran di . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!