Kesihatan

Berikut adalah 6 Jenis Nefritis Lupus yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Anda mungkin sudah biasa dengan penyakit yang disebut lupus. Penyakit ini adalah penyakit autoimun ketika sistem imun menyerang sel dan organ tubuh sendiri, termasuk ginjal. Nupritis Lupus berlaku apabila sistem imun menyerang struktur di buah pinggang.

Dilaporkan dari Yayasan Buah Pinggang Nasional , terdapat dua jenis lupus. Yang pertama adalah lupus erythematosus sistemik (LES), bentuk lupus yang membahayakan kulit, sendi, ginjal dan otak. Bentuk lupus lain adalah "discoid" lupus erythematosus, yang hanya mempengaruhi kulit. Nah, nefritis lupus adalah komplikasi yang sering berlaku pada orang yang mempunyai lupus erythematosus sistemik (LES). Hampir 90 peratus penghidap SLE menghidap nefritis lupus.

Baca juga: Penerapan Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Nefritis Lupus

Apa yang Menyebabkan Nefritis Lupus?

Penyebab sebenar nefritis lupus tidak diketahui. Walau bagaimanapun, sejarah keluarga dan faktor persekitaran, seperti jangkitan, virus, pendedahan kepada bahan kimia toksik atau bahan pencemar (asap kereta, asap kilang) boleh memainkan peranan dalam menyebabkan nefritis lupus.

Lupus boleh berlaku pada lelaki dan wanita dari semua peringkat umur dan bangsa. Walau bagaimanapun, penyakit autoimun ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Kenali Gejala Nefritis Lupus

Gejala nefritis lupus umumnya merangkumi urin dan edema berbuih, iaitu pembengkakan yang biasanya terjadi pada kaki, kaki, atau pergelangan kaki. Orang yang menghidap penyakit ini boleh mengalami tekanan darah tinggi.

Masalah ginjal juga sering muncul pada masa yang sama atau tidak lama selepas gejala lupus muncul, dan biasanya meliputi:

  • Sakit sendi atau bengkak;
  • Sakit otot;
  • Demam tanpa sebab;
  • Ruam merah, yang sering muncul di wajah, di sepanjang hidung dan pipi. Ia juga kadang-kadang disebut ruam rama-rama kerana bentuknya.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mendiagnosis nefritis lupus.

Pemeriksaan untuk Diagnosis Nefritis Lupus

Setelah melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai riwayat perubatan pesakit, doktor biasanya mengesyorkan menyokong pemeriksaan untuk mendiagnosis nefritis lupus, termasuk:

  • Ujian air kencing, untuk memeriksa protein dan darah.
  • Ujian darah.
  • Periksa tahap protein dan kolesterol.
  • Ujian GFR (kadar penapisan glomerular) untuk mengetahui sejauh mana prestasi buah pinggang.
  • Pemeriksaan antibodi antiphospholipid dan antibodi anti-nuklear (ANA).
  • Biopsi buah pinggang untuk memeriksa sampel buah pinggang di bawah mikroskop.

Baca juga: Ketahui Kaedah Rawatan untuk Mengatasi Nefritis Lupus

Jenis Nefritis Lupus Berdasarkan Keparahan

Setelah melakukan pemeriksaan untuk mendiagnosis nefritis lupus, doktor akan menentukan keparahan kerosakan buah pinggang.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengembangkan sistem untuk mengklasifikasikan lima tahap keparahan nefritis lupus pada tahun 1964. Walau bagaimanapun, pada tahun 2003, tahap klasifikasi nefritis lupus dikemas kini oleh Persatuan Nefrologi Antarabangsa dan Persatuan Patologi Renal . Jenis nefritis lupus berikut berdasarkan tahap keparahannya:

Kelas I: Nefritis lupus mesangial minimum.

Kelas II: nefritis lupus proliferatif mesangial

Kelas III: nefritis lupus fokus (aktif dan kronik, proliferatif dan sclerosing).

Kelas IV: nefritis lupus meresap (aktif dan kronik, proliferatif dan sklerosis, segmental dan global).

Kelas V: nefritis lupus membran.

Kelas VI: nefritis lupus sklerosis lanjut.

Nupritis lupus boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang kekal yang disebut penyakit buah pinggang kronik. Jenis nefritis lupus yang paling serius adalah nefritis proliferatif, kerana boleh menyebabkan pembentukan parut di buah pinggang.

Parut ini boleh merosakkan buah pinggang dan menjadikannya tidak dapat berfungsi dengan baik. Penyakit ginjal kronik yang semakin teruk dan menyebabkan buah pinggang berhenti berfungsi disebut kegagalan buah pinggang atau penyakit buah pinggang peringkat akhir. Antara 1 dan 3 daripada setiap 10 orang dengan nefritis lupus akhirnya mengalami kegagalan buah pinggang.

Baca juga: 6 Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

Itulah 6 jenis nefritis lupus berdasarkan tahap keparahan yang perlu anda ketahui. Jadi, jangan tunggu sehingga bertambah buruk, segera periksa gejala kesihatan yang anda alami dengan membuat janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Lupus dan Ginjal (Lupus Nefritis).
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Lupus dan Ginjal (Lupus Nefritis).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Nupritis Lupus.
Tabung Buah Pinggang Amerika. Diakses pada tahun 2020. Nupritis Lupus.