Kesihatan

4 Pilihan Mainan Kucing untuk Lebih Aktif

, Jakarta - Tanda kucing yang sihat dan bahagia selalu bergerak dan aktif. Setiap pemilik haiwan ini perlu memperhatikan kebiasaan hariannya untuk memastikan bahawa dia tidak mengalami gangguan. Selain itu, anda juga dapat memacu tubuhnya agar tetap aktif dengan menggunakan beberapa mainan kucing. Untuk mengetahui beberapa pilihan mainan yang sesuai, baca ulasan berikut!

Pelbagai Mainan Kucing untuk Tetap Aktif

Penting untuk menjaga kesihatan kucing dengan mengekalkan aktiviti fizikal setiap hari. Ia juga baik untuk melawan kenaikan berat badan untuk mengelakkan diabetes dan penyakit kronik yang lain. Gaya hidup yang aktif juga dapat mengekalkan kesihatan mental kucing seperti manusia. Sebenarnya, rangsangan mental menggunakan mainan kucing dapat membantu mencegah demensia.

Baca juga: Cara Memilih Mainan Terbaik untuk Kucing

Salah satu pilihan terbaik untuk aktiviti fizikal dengan kucing adalah dengan mainan yang boleh digunakan di dalam rumah. Ini untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan anda jauh dari bahaya, seperti penyakit dan lalu lintas. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa mainan kucing yang boleh berkesan untuk menjaga berat badannya, sehingga dapat mengelakkan kegemukan dan penyakit. Berikut adalah beberapa mainan untuk dipilih:

1. Mainan Bola

Salah satu pilihan mainan yang baik untuk kucing adalah bola. Selain sehat, bola dapat mendorong kucing untuk meningkatkan naluri dalam memburu mangsa. Mainan bola ini dapat hadir dengan beberapa fitur, seperti suara, cahaya, atau dapat mengeluarkan makanan ringan. Selagi anda bersedia mengambil mainan ini dari bawah sofa, bola boleh menjadi pilihan terbaik agar aktiviti fizikal kucing dapat dijaga setiap hari.

2. Lekatkan dengan Bulu di Akhir

Kucing bermotivasi fizikal untuk melompat-lompat untuk mencapai apa sahaja yang menarik perhatian mereka. Oleh itu, tongkat yang mempunyai bulu di hujungnya berkesan untuk menjaga kesihatan diri. Cuba memikat haiwan itu untuk mengejar bulu kerana pasti menarik perhatian. Walau bagaimanapun, anda masih harus berhati-hati jika pada bila-bila masa kucing melompat ke arah anda.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

3. Laser Menunjuk

Laser boleh menjadi salah satu cara untuk memikat kucing untuk mengejar cahaya yang dihasilkannya secara aktif. Haiwan ini akan mengejar, berusaha menangkapnya, dan terus mencuba sehingga dapat. Alat ini adalah kaedah yang baik untuk melatih kucing anda menjadi lebih lincah dan menilai seberapa cepat ia berjalan. Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya hanya berkesan pada kucing yang lebih muda daripada kucing yang lebih tua.

4. Catnip

Hampir semua kucing sangat menyukai catnip yang biasanya dimasukkan ke dalam mainan, dimasukkan ke dalam bola, dan ditaburkan ke dalam kotak kadbod. Kadang kala, catnip spray ini mempunyai kekuatan yang cukup untuk menarik kucing dan malah membuat mereka teruja. Apabila kucing terlalu aktif, ia boleh menjadi terlalu aktif yang boleh membahayakan orang atau haiwan lain di sekitarnya.

Itulah beberapa mainan kucing yang boleh menjadi pilihan untuk menjaga kesihatan haiwan kesayangan anda. Pastikan anda meluangkan masa setiap hari kerana semua aktiviti ini mesti diawasi. Jangan biarkan kucing tiba-tiba menjadi terlalu aktif untuk memusnahkan barang berbahaya.

Baca juga: Ini adalah jenis latihan yang boleh dilakukan oleh kucing

Anda juga boleh meminta doktor haiwan dari berkaitan dengan semua mainan kucing yang dapat membuatnya sihat secara fizikal. Hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan interaksi langsung dengan pakar. Oleh itu, segera muat turun aplikasi untuk mengalami semua kemudahan dalam mengakses kesihatan!

Rujukan:
Masa Aktif. Diperoleh pada tahun 2021. 14 Mainan Kucing Anda Mungkin Bermain Dengan.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mainan Kucing, Permainan, dan Catnip.