Kesihatan

Ketahui 5 Cara yang Betul untuk Merawat Anjing Husky Siberia

, Jakarta - The Siberian Husky adalah jenis anjing yang mempunyai bulu yang cantik dan tebal. Anjing-anjing ini mempunyai pelbagai warna kot yang menjadikannya cantik. Mata Siberian Husky mempunyai warna yang indah. Anjing itu tentu saja berasal dari Siberia dan agak mudah dijumpai. Itulah sebabnya, banyak pencinta anjing tertarik dengan penampilan anjing ini.

Sekiranya anda berminat untuk membesarkan Siberian Husky, ketahuilah bahawa anjing ini sangat atletik dan pintar. Mereka juga lebih bebas daripada anjing lain. Membesarkan Siberian Husky boleh jadi mencabar dan menyenangkan. Perkara penting yang perlu diketahui adalah bagaimana menjaga anjing ini.

Baca juga: Menjaga Haiwan, Inilah Manfaat untuk Kesihatan Mental

Cara Merawat Anjing Husky Siberia

The Siberian Husky adalah jenis anjing yang terkenal dengan kepintaran dan tenaga yang tinggi. Walaupun anjing ini kelihatan gagah dan bermaruah, dia sebenarnya mempunyai perangai yang ramah.

Sebenarnya sangat mudah untuk menjaga Siberian Husky, selagi anda sabar dalam menjaganya. Terutama merawat bulunya yang cantik. Untuk memenuhi keperluan Siberian Husky, inilah cara yang tepat untuk merawatnya:

  • Lebih Banyak Aktiviti Fizikal dan Sukan

Seorang Siberia Husky memerlukan banyak aktiviti fizikal untuk memastikannya kuat dan sihat. Anjing ini mempunyai sifat yang sangat aktif kerana dibiakkan untuk menjadi anjing yang berfungsi. Siberian Husky biasanya cepat bosan jika tidak mempunyai banyak aktiviti, jadi selalu ada sesuatu yang harus dilakukan.

Anjing pintar ini memerlukan sekurang-kurangnya 30 hingga 60 minit sehari untuk bersenam. Bagi orang dewasa Siberia Husky, berjoging boleh menjadi sukan yang menyeronokkan dan sihat untuk dinikmati. Dia suka berlari, bermain dan mengejar sesuatu. Sekiranya dia bosan kerana tidak ada yang boleh dilakukan, maka dia akan selalu melolong.

  • Mesti Selalu Diawasi

Seorang Siberia Husky memerlukan pengawasan ketika mereka berada di sekitar binatang yang lebih kecil, kerana ia mempunyai naluri pemangsa yang cukup kuat. Jangan biarkan dia berkeliaran sendirian. Menjaga Husky anda di halaman berpagar yang aman adalah suatu keharusan, seperti menjaga tali dengan tali semasa keluar di halaman.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haiwan kesayangan anda mesti diberi vaksin

  • Cabaran Kesihatan dan Makan

Anda perlu tahu bahawa anjing Siberia Husky mewarisi masalah kesihatan tertentu, termasuk penyakit mata dan displasia pinggul. Tetapi majoriti anjing Siberia Husky sangat sihat. Oleh itu, anjing ini mesti menjaga berat badan yang sihat untuk mengelakkan masalah kesihatan yang besar. Penting untuk memberi makan berasaskan protein dan berkualiti tinggi.

  • Penjagaan rambut

Bulu tebal Husky memerlukan sikat yang baik seminggu sekali. Semasa musim gugur, sikat bulu setiap hari. Juga, mandi sesekali dapat membantu mengekalkan penampilan Husky anda. Penjagaan kecantikan yang paling penting mesti dilakukan dengan kerap.

  • Penjagaan Kuku dan Gigi

Huskies mempunyai kuku yang kuat dan cepat tumbuh, jadi anda harus memotongnya secara berkala dengan gunting kuku khas. Penjagaan kuku dapat mencegah keretakan, retak, atau pertumbuhan berlebihan. Juga, untuk mengelakkan penumpukan kotoran, anda harus kerap memeriksa telinga Husky anda untuk mengelakkan jangkitan.

Sudah tentu, gigi Husky juga harus disikat sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk membantu menghilangkan plak dan mencegah penumpukan tartar. Sekiranya Husky yang anda sayangi benar-benar gemar menggosok gigi, anda boleh menggosok giginya setiap hari.

Baca juga: Inilah Bahaya Kutu pada Haiwan Peliharaan

Selain menjaga dan menjaga kesihatan fizikal, anda juga harus memperlakukan Siberian Husky anda dengan cinta. Ini sangat penting untuk hubungan antara anda berdua. Mengetahui bahawa dia disayangi adalah cara terpenting untuk kesihatan yang baik.

Sekiranya anjing peliharaan anda mempunyai masalah kesihatan, anda boleh meminta doktor haiwan melalui aplikasi tersebut untuk nasihat rawatan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Hospital Haiwan Prestige. Diakses pada tahun 2020. Siberian Husky
Anak Anjing Harian. Diakses pada tahun 2020. Cara Merawat Husky Siberia
Anak anjing. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua Khas Untuk Merawat Husky Siberia