Kesihatan

Kekurangan Empati terhadap Orang Lain Boleh Menjadi Gangguan Narsisistik

Jakarta - Empati adalah kemampuan untuk memahami perspektif atau sudut pandang orang lain, seolah-olah anda meletakkan diri anda di posisi orang lain dan merasakan apa yang dirasakan orang lain. Keupayaan ini sebenarnya sangat diperlukan dalam berurusan dengan orang lain. Malangnya, orang yang mempunyai gangguan keperibadian narsistik cenderung tidak mempunyai rasa empati terhadap orang lain. Itulah sebabnya para narsisis sering menghadapi masalah di tempat kerja dan sosial.

Kekurangan empati terhadap orang lain adalah salah satu ciri khas orang yang mempunyai keperibadian narsisistik. Orang yang mengalami gangguan jiwa ini akan mengabaikan atau mengabaikan keperluan orang lain. Mereka sering memandang orang lain sebagai objek semata-mata untuk melayani atau memenuhi keperluan mereka. Orang dengan gangguan narsisis juga tidak peduli dengan kesan tingkah laku mereka terhadap orang lain. Satu-satunya perkara yang mereka fikirkan adalah kepentingan diri.

Baca juga: Cara Mengesan 9 Tanda Gangguan Keperibadian Narsisistik

Tidak Berupaya atau Tidak Berminat?

Persatuan Psikiatri Amerika menjelaskan mengapa orang yang mempunyai gangguan keperibadian narsisistik cenderung tidak mempunyai rasa empati terhadap orang lain. Sebenarnya, enggan berempati dengan orang lain tidak bermaksud mereka tidak dapat berempati. Orang yang mempunyai masalah mental dinilai mempunyai kemampuan untuk berempati, tetapi tidak responsif terhadap empati.

Fungsi kognitif yang diperlukan untuk empati, seperti kemampuan bermain peranan atau mengambil perspektif orang lain berlaku di lokasi otak yang berbeza dari aspek emosi empati, iaitu kepekaan terhadap apa yang dirasakan orang lain. Sama ada seseorang mempunyai gangguan narsisis atau tidak, otak masih akan meniru perasaan orang lain di sekelilingnya. Keupayaan untuk secara tidak sedar meniru perasaan orang lain memungkinkan untuk membina semula dalam diri kita apa yang mungkin dialami orang lain.

Terdapat kaitan antara narsisme dan kekurangan empati emosi. Namun, orang yang mengalami gangguan narsisis sebenarnya dapat mengenali dan bertindak balas terhadap penderitaan orang lain, walaupun mereka memilih untuk mengabaikan penderitaan orang itu.

Baca juga: Selfie di Lokasi Bencana Tidak Bersimpati, Ini Bukti Gangguan Psikologi

Mengapa Narsisis enggan berempati?

Jadi, mengapa orang-orang dengan gangguan narsisis enggan menunjukkan empati? Ternyata, menurut ulasan dari Psikologi Hari Ini , orang dengan gangguan narsisis enggan menunjukkan rasa empati kerana bimbang ia dianggap sebagai kelemahan. Jadi, sebagai bentuk perlindungan diri, mereka tidak menunjukkan rasa empati.

Namun, apabila penghidap merasa bahawa mereka dapat mempercayai anda, mereka akan terbuka dan menjadi lebih lembut. Apabila mereka merasa cukup aman untuk menunjukkan sisi lemah mereka di hadapan anda, mereka akan menunjukkan rasa empati yang dianggap sebagai salah satu kekurangan mereka.

Baca juga: 7 Cara untuk Berurusan dengan Rakan Gangguan Keperibadian Narsisistik

Oleh itu, bukan tanpa sebab mengapa orang dengan gangguan narsisistik cenderung enggan menunjukkan empati mereka. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, jangan takut untuk memberitahu pakar supaya anda dapat segera mendapatkan rawatan. Awak boleh muat turun dan gunakan aplikasinya untuk bertanya dan menjawab ahli psikologi pada bila-bila masa. Jangan biarkan, kerana empati adalah bentuk emosi yang menunjukkan bahawa anda masih mempunyai perasaan sebagai manusia.

Rujukan:
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Keperibadian Narsisistik.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah Narcissists Sebenarnya Tidak Mempunyai Empati?
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Benarkah Narcissists Mempunyai Empati Sifar?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found