Kesihatan

Ketahui lebih lanjut mengenai jenis gangguan bipolar

Jakarta - Gangguan bipolar adalah keadaan kesihatan mental yang menyebabkan perubahan mood yang melampau, termasuk emosi tinggi yang dikenali sebagai mania atau hypomania dan emosi rendah yang dikenali sebagai fasa kemurungan.

Apabila anda tertekan, anda akan merasa sedih dan putus asa, kehilangan minat dan minat dalam kebanyakan aktiviti harian. Sebaliknya, ketika mood anda berada dalam fasa manik atau hypomania, anda akan merasa teruja, sangat bertenaga, malah sangat mudah marah.

Perubahan mood ini pasti mempengaruhi corak tidur, aktiviti, tingkah laku, hingga kemampuan untuk fokus dan berkonsentrasi. Episod perubahan mood boleh berlaku beberapa kali dalam setahun, atau jarang berlaku. Sebilangan orang mengalami gejala dalam fasa antara episod, sementara yang lain tidak.

Baca juga: Mesti Tahu, Bolehkah Bipolar Disembuhkan Sepenuhnya?

Jenis-Jenis Gangguan Bipolar

Malangnya, gangguan bipolar adalah penyakit mental sepanjang hayat. Episod mania dan kemurungan akhirnya dapat muncul semula sekiranya penghidapnya tidak mendapatkan rawatan. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang terus mengalami gejala walaupun telah menerima rawatan, bukan hanya satu, ternyata gangguan bipolar terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Bipolar I

Bipolar I ditakrifkan oleh kehadiran sekurang-kurangnya satu episod manik. Anda mungkin mengalami episod hipomania atau kemurungan akut sebelum dan selepas episod manik. Gangguan bipolar jenis ini mempengaruhi lelaki dan wanita secara sama rata.

Baca juga: Petua Membantu Pasangan dengan Bipolar

  • Bipolar II

Orang yang mengalami gangguan bipolar jenis ini akan mengalami satu episod kemurungan yang berlangsung sekurang-kurangnya dua minggu. Mereka juga mempunyai satu episod hipomania yang berlangsung sekitar empat hari. Berbanding dengan lelaki, jenis gangguan mental ini lebih kerap berlaku pada wanita.

  • Gangguan Cyclothymic

Orang dengan siklothymia akan mengalami episod hipomania dan kemurungan. Gejala lebih pendek dalam jangka masa dan tidak seburuk mania atau kemurungan yang berlaku dengan gangguan bipolar I atau bipolar II.

  • Ciri Campuran

Keadaan ini merujuk kepada berlakunya simptom simptom polariti mood yang berlawanan semasa episod mania, hipomania, atau kemurungan. Keadaan ini dicirikan oleh tenaga tinggi, sukar tidur, dan pemikiran yang bertindih pada masa yang sama, penghidapnya akan merasa putus asa, mudah marah, putus asa, bahkan bunuh diri.

  • Kitaran Pantas

Ini adalah istilah yang menggambarkan keadaan seseorang yang mengalami empat atau lebih episod mood dalam jangka masa 12 bulan. Satu episod mesti berlangsung selama beberapa hari untuk dianggap sebagai episod yang berasingan. Sebilangan orang juga mengalami perubahan polaritas dari tinggi ke rendah dan sebaliknya dalam seminggu. Wanita lebih berisiko untuk mengalami keadaan ini dan kitaran cepat meningkatkan potensi seseorang untuk bunuh diri.

Baca juga:Ibu bapa Mengalami Gangguan Bipolar, Bolehkah Ia Menyebarkan Kepada Anak-Anak Mereka?

Gangguan bipolar sering berlaku disebabkan oleh faktor genetik dan perbezaan biologi di otak penderita. Masalah mental ini harus diatasi dengan segera kerana sangat berisiko mencetuskan tingkah laku yang memudaratkan diri sendiri dan orang lain, penyalahgunaan dadah dan alkohol, dengan kecenderungan untuk membunuh diri.

Beritahu keluarga, rakan, atau pasangan anda apa yang sedang terjadi, sehingga anda tidak merasa sendirian dan dapat segera mendapatkan rawatan. Anda juga boleh memberitahu masalah anda kepada ahli psikologi dalam aplikasi tersebut , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Malah pergi ke hospital tidak lagi sukar sekiranya anda menggunakan aplikasi tersebut .

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jenis-Jenis Gangguan Bipolar.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Gangguan Bipolar.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Bipolar.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found