Kesihatan

Ibu, Inilah Tanda-tanda Anak Yang Membesar Menjadi Orang Introvert

, Jakarta - Mengapa ibu bapa perlu memantau pertumbuhan dan perkembangan anak mereka? Sebab yang paling penting untuk memantau perkembangan setiap anak adalah untuk mengetahui sama ada pertumbuhan dan perkembangan anak berjalan lancar atau tidak.

Penting untuk bertindak sekiranya ada kemungkinan perkembangan anak ditangguhkan sehingga rawatan awal diperlukan untuk meningkatkan kemahiran anak. Salah satu perkara yang mesti diberi perhatian oleh ibu bapa dalam pertumbuhan dan perkembangan anak-anak adalah memahami watak setiap anak. Setiap kanak-kanak mempunyai keunikan masing-masing. Cara yang paling biasa untuk membezakan watak kanak-kanak, iaitu introvert dan extrovert.

Mengapa Menjadi Introvert dianggap Mencabar?

Secara amnya, masyarakat membawa kepada ekstrovert. Lihat saja sistem sekolah awam yang secara terbuka mendorong penyertaan, budaya kerja yang mendorong orang ke rangkaian dan komuniti yang mempromosikan norma seperti bercakap kecil.

Terdapat kecenderungan dan kepercayaan untuk berfikir bahawa anak-anak harus bergaul dan bergaul. Apabila kanak-kanak menjadi lebih senyap daripada rakan sebaya, timbul kebimbangan bahawa ada sesuatu yang tidak kena.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Introvert

Itulah yang membuat ibu bapa mahu anak-anak mereka bergabung dengan sekumpulan rakan atau dimasukkan dalam aktiviti bersama anak-anak lain kerana menurut pandangan orang awam itulah yang disebut "normal".

Anak kesepian sering dilabelkan pelik. Itulah sebabnya mengapa banyak ibu bapa berpendapat bahawa anak introvert kurang baik daripada ekstrovert. Sebenarnya, bukannya melihat introvert sebagai "kegagalan", ibu bapa harus mula menghargai kekuatan dan bakat unik di sebalik introvert.

Mengapa introvert lebih suka menghabiskan masa bersendirian di persekitaran yang tenang tidak seperti ekstrovert yang lebih suka berada di khalayak ramai? Penjelasannya adalah bahawa neurotransmitter yang mengawal pusat kesenangan dan ganjaran di otak secara ekstrovert dan introvert adalah berbeza.

Semakin ekstrovert bersosial dan berinteraksi dengan orang lain dan dunia, semakin mereka merangsang pusat-pusat ganjaran otak mereka dan semakin mereka merasa lebih bahagia dan lebih bertenaga, sedangkan introvert melakukan sebaliknya.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 9 jenis "pekerja racun" di pejabat

Cara sistem saraf berfungsi dalam ekstrovert dan introvert juga berbeza. Ekstrovert menyukai sisi simpatik sistem saraf mereka yang menjelaskan mengapa mereka selalu bersemangat. Introvert lebih memilih sisi parasimpatik, sisi yang menangani kelebihan penjimatan tenaga dan otot yang santai, menjadikannya lebih tenang dan tenang.

Tanda-tanda bahawa Introvert Tidak Cukup Senyap

Sebelumnya, ia dibincangkan lebih kurang mengenai pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak introvert dan perbezaan antara mereka dan ekstrovert. Diam bukan satu-satunya tanda kanak-kanak introvert, berikut adalah tanda-tanda lain:

1. Mengutamakan komunikasi satu lawan satu.

2. Pendengar yang baik.

3. Lebih suka kesendirian untuk bergaul.

4. Luangkan masa untuk merenungkan soalan sebelum menjawab.

5. Selalunya memilih untuk tidak berkongsi emosi mereka.

6. Mempunyai kesedaran diri yang tinggi.

7. Belajar dengan baik melalui pemerhatian.

8. cenderung diam dalam persekitaran sosial yang sesak.

9. Lebih suka menonton permainan atau aktiviti sebelum menyertai.

10. Menumpukan perhatian secara mendalam.

11. Lakukan aktiviti dengan penuh perhatian dan pertimbangan.

Bagaimana mengembangkan potensi kanak-kanak introvert? Caranya boleh semudah menambahkan peluang untuk ekspresi kreatif sepanjang hari. Ini adalah kaedah terbaik untuk mendorong dan membina kekuatan semula jadi mereka untuk menjadi inovatif. Bentuk aktiviti dapat berupa seni, muzik, sains, sastera, dan pelbagai aktiviti fizikal.

Baca juga: Persekitaran Bossy Work Yang Boleh Membuat Tekanan

Walau bagaimanapun, kerana kanak-kanak introvert sensitif terhadap orang, tempat, dan perkara di sekitarnya, penting untuk tidak melebihi ambang rangsangan luaran. Luangkan masa untuk mereka memproses setiap pengalaman sebelum beralih ke pengalaman seterusnya.

Orang kreatif dalam banyak bidang adalah introvert kerana mereka selesa menghabiskan masa bersendirian. Kesendirian adalah ramuan penting untuk inovasi. Sekiranya ibu bapa ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keibubapaan mengikut keperibadian anak, tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut .

Ibu boleh bertanya mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak dan doktor terbaik dalam bidangnya akan memberikan penyelesaian. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah ibu boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Heysigmund. Diakses pada tahun 2020. Membesarkan Anak Introvert dalam Dunia Ekstrem
Pusat Pendidikan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak Introvert
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found