Kesihatan

Apa yang Perlu Dilakukan untuk Meringankan Demam?

Jakarta - Demam, yang dikenali sebagai hyperthermia atau pyrexia, menggambarkan suhu badan yang lebih tinggi daripada biasa, iaitu lebih daripada 38 darjah Celsius. Umumnya, demam berlaku sebagai reaksi kekebalan dalam melawan jangkitan akibat virus, bakteria, jamur, atau parasit yang menyebabkan penyakit.

Walaupun begitu, ada juga keadaan yang dapat menyebabkan demam, seperti panas berlebihan, haid, reaksi selepas imunisasi, dan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Walaupun terasa membimbangkan, kebanyakan demam yang disebabkan oleh virus boleh menjadi lebih baik dengan sendirinya.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda demam?

Demam adalah tanda bahawa tubuh melawan jangkitan. Sebenarnya, keadaan ini dianggap bermanfaat, tetapi jika suhu badan terlalu tinggi, masih memerlukan rawatan perubatan. Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan apabila demam melanda:

 • Pengambilan Ubat Mengurangkan Demam

Perkara pertama adalah dengan mengambil ubat penurun demam. Anda boleh meminta doktor terlebih dahulu melalui permohonan mengenai keadaan anda. Biasanya, doktor akan menetapkan ubat penurun demam dan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk mengurangkan gejala. Anda juga boleh membeli ubat ini secara langsung melalui perkhidmatan penghantaran farmasi dalam aplikasi .

Baca juga: 5 Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak dengan Demam

 • Pastikan badan anda terhidrat

Peluh yang keluar dari badan untuk menghilangkan demam akan mencetuskan dehidrasi. Oleh itu, pastikan anda memenuhi pengambilan cecair badan anda supaya demam dapat turun dengan segera dan anda tidak mengalami dehidrasi.

 • Bantu Compress

Kompres suam atau suam boleh membantu mengurangkan demam dan menurunkan suhu badan. Selain mengambil ubat penurun demam, anda juga boleh menyediakan kompres hangat untuk membantu menjadikan badan lebih selesa.

Perkara yang Harus Dielakkan

Namun, perhatikan, anda tidak boleh melakukan perkara berikut semasa badan demam:

 • Memakai Pakaian Tebal

Elakkan terlalu banyak pakaian atau menetapkan suhu bilik terlalu panas. Sebabnya, ia sebenarnya boleh mengganggu termoregulasi badan dan menjadikan demam bertambah teruk. Pakai pakaian yang selesa yang dapat menyerap peluh.

Baca juga: Ibu Harus Tahu, Inilah 4 Fakta Penting untuk Demam pada Anak

 • Penggunaan Kafein dan Alkohol

Minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi dan soda dan minuman beralkohol, harus dihindari ketika anda demam. Minuman ini akan membuatkan anda mengalami dehidrasi, walaupun anda sebenarnya memerlukan banyak pengambilan cecair ketika anda demam.

 • Biarkan Perut Kosong

Walaupun anda demam dan tidak mempunyai selera makan, jangan biarkan anda merasa lapar terlalu lama. Ini kerana demam mempercepat metabolisme badan sehingga anda memerlukan lebih banyak kalori dari makanan. Kelaparan sebenarnya dapat melumpuhkan sistem imun.

 • Mandi Sejuk

Walaupun air sejuk dapat menurunkan suhu badan anda dalam jangka pendek, ia juga dapat membuat anda menggigil. Tidak mandi tidak digalakkan kerana akan menyebabkan otot menggigil dan kekejangan. Sebaliknya, anda boleh mandi atau mandi air suam.

Baca juga: Demam pada Kanak-kanak, Ini adalah Masa Terbaik untuk Berjumpa dengan Doktor

Bagaimana Mencegah Demam Kembali?

Mengehadkan pendedahan adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah demam. Ejen berjangkit sering menyebabkan suhu badan meningkat. Berikut adalah beberapa cara yang mungkin dapat anda lakukan untuk mencegah demam:

 • Basuh tangan anda dengan kerap, terutamanya sebelum makan, selepas menggunakan tandas, dan setelah berada di sekitar banyak orang.
 • Bawa pembersih tangan atau tisu antibakteria jika anda keluar.
 • Elakkan menyentuh hidung, mulut atau mata anda. Melakukannya akan memudahkan virus dan bakteria memasuki tubuh dan menyebabkan jangkitan.
 • Tutup mulut anda ketika batuk dan hidung ketika bersin dengan topeng.
 • Elakkan berkongsi cawan, gelas dan alat makan dengan orang lain

Anda tidak perlu risau selagi suhu badan anda ketika demam tidak lebih dari 39 darjah celcius. Segera bertindak dan jangan lupa untuk berehat banyak, OK!Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Demam.
Makan ini. Diakses pada tahun 2021. 11 Perkara Yang Tidak Pernah Anda Lakukan Semasa Anda Mengalami Demam.
Ibu bapa. Diperoleh pada tahun 2021. Dos dan Dilarang Melawan Demam.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found