Kesihatan

Menderita tumor tulang, dapat disembuhkan?

Jakarta - Terdapat banyak gejala penyakit yang menyebabkan seseorang mengalami demam. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah demam yang berpanjangan dan disertai dengan sakit di beberapa bahagian badan.

Baca juga: Adakah Tumor Tulang Penyakit Berbahaya?

Keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan dalam badan, salah satunya adalah penyakit tumor tulang. Mendengar perkataan tumor pasti membuat anda merasa cemas dan takut akan kesihatan anda.

Tetapi jangan risau, penyakit tumor tulang yang diketahui lebih awal akan memudahkan rawatan dijalankan. Tidak ada salahnya mengetahui tanda dan rawatan lain untuk penyakit tumor tulang.

Bolehkah Tumor Tulang Disembuhkan?

Tumor tulang adalah keadaan di mana jisim tisu tumbuh disebabkan oleh sel-sel di tulang yang tumbuh secara tidak terkawal. Umumnya, tumor yang timbul di tulang adalah jenis tumor yang ringan dan tidak dapat merebak. Selain itu, tumor tulang yang tergolong dalam kategori ringan tidak akan berkembang menjadi sel barah.

Tumor tulang sering berlaku bukan hanya pada orang dewasa, kanak-kanak juga mempunyai potensi yang sama. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor pencetus seperti keadaan kecederaan tulang, penggunaan terapi radiasi yang berlebihan, riwayat keluarga penyakit serupa, dan keadaan penyebaran sel yang tidak normal dari satu organ ke organ lain dalam tubuh yang dikenali sebagai metastasis.

Sekiranya tumor tulang masih dalam kategori ringan, keadaan ini boleh hilang dengan sendirinya. Namun, jika ada tanda-tanda tumor berkembang menjadi tumor ganas, maka diperlukan beberapa langkah untuk merawat keadaan tumor tulang, seperti pembedahan atau pembedahan. Setelah pembedahan, orang yang mempunyai tumor tulang dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan rutin agar tumor tulang tidak muncul dan dapat disembuhkan.

Baca juga: Kanak-kanak dengan tumor tulang, inilah gejala yang perlu diperhatikan

Namun, untuk tumor tulang yang tergolong dalam kategori malignan, tidak ada salahnya mengambil rawatan agar komplikasi tidak berlaku. Rawatan dibuat berdasarkan keparahan tumor tulang malignan. Mengeluarkan bahagian tulang yang mempunyai tumor ganas adalah pilihan rawatan.

Sekiranya keadaan ini berubah menjadi lebih teruk atau barah, maka amputasi bahagian yang mempunyai tumor ganas menjadi pilihan rawatan lain. Beberapa langkah lain seperti kemoterapi dan terapi radiasi juga dapat dilakukan.

Gejala Awal untuk Rawatan Tumor Tulang

Lebih baik mengetahui beberapa gejala yang dialami oleh pengidap tumor tulang sehingga anda dapat melakukan pemeriksaan di hospital terdekat untuk mengetahui keadaan kesihatan mereka. Kini anda boleh membuat janji temu dengan doktor secara dalam talian melalui aplikasi .

Secara amnya, pengidap tumor tulang mengalami kesakitan pada bahagian badan yang mengalami pertumbuhan tumor pada tulang. Apabila aktiviti meningkat, rasa sakit biasanya bertambah teruk, terutama pada waktu malam.

Keadaan kesakitan disertai dengan pembengkakan yang berlaku di kawasan badan yang mempunyai tumor tulang. Orang dengan tumor tulang juga cenderung mengalami keadaan demam dan berpeluh berlebihan pada waktu malam. Kehadiran tumor tulang menyebabkan tulang menjadi lebih rapuh sehingga penghidap tumor tulang terdedah kepada patah tulang atau kecederaan tulang walaupun aktiviti fizikal yang dijalankan agak ringan.

Baca juga: 5 Jenis Tumor Tulang Benigna Yang Perlu Anda Ketahui

Pemeriksaan seperti ujian darah, ujian air kencing, biopsi, dan sinar-X membantu menentukan punca gejala yang dialami. Rawatan yang dilakukan lebih awal membantu membuka peluang pemulihan yang lebih besar. Jadi tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan ketika mengalami gejala penyakit tumor tulang.

Rujukan:
Medline Plus. Diakses pada tahun 2019. Tumor Tulang
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Tumor Tulang
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found