Kesihatan

Cara Membersihkan Termometer untuk Mencegah Penularan COVID-19

"Penggunaan termometer semasa pandemik cukup penting. Ini dilakukan untuk memastikan suhu badan akibat demam yang merupakan salah satu tanda COVID-19. Namun, sebelum menggunakan termometer, pastikan bersih sehingga tidak menjadi alat penyebaran atau penularan penyakit. Anda boleh mengetahui cara membersihkan termometer untuk mengelakkan penyebaran COVID-19 dalam artikel ini. "

, Jakarta - Saat ini, penggunaan termometer menjadi lebih umum untuk pencegahan dan penyebaran virus COVID-19. Jangkitan COVID-19 menyebabkan sejumlah gejala, seperti demam yang memerlukan kita menjaga suhu badan kita tetap normal.

Baca juga: Inilah Cara Mengukur Suhu Badan Yang Tepat

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan termometer secara sembarangan. Sebaiknya bersihkan termometer sebelum dan selepas penggunaan. Ini dilakukan untuk menjaga kebersihan termometer sehingga tidak menjadi alat penyebaran penyakit, termasuk COVID-19. Untuk itu, lihat cara membersihkan termometer untuk mengelakkan penghantaran COVID-19, di sini!

Cara Membersihkan Termometer Digital

Termometer digital adalah salah satu jenis termometer yang paling biasa dimiliki oleh keluarga. Menggunakan termometer digital juga cukup mudah dengan hasil yang tepat. Berikut adalah beberapa cara untuk membersihkan termometer digital:

 1. Basuh hujung termometer dengan air sejuk.
 2. Bersihkan termometer menggunakan tisu dengan sekurang-kurangnya 70 peratus bahan berasaskan alkohol.
 3. Kemudian, gunakan tisu dengan air bersih untuk membersihkan alkohol.
 4. Gunakan kain kering untuk membersihkan termometer dengan teliti.
 5. Lakukan langkah pembersihan yang sama selepas setiap penggunaan.

Cara membersihkan termometer rektum

Termometer rektum adalah jenis termometer yang digunakan melalui rektum atau dubur. Biasanya, penggunaan termometer rektum sesuai untuk kanak-kanak dan bayi. Sudah tentu, termometer jenis ini perlu dibersihkan dengan betul kerana rektum dan dubur adalah kawasan yang mudah diserang bakteria atau kuman.

 1. Sebelum digunakan, lebih baik membersihkan seluruh termometer rektum dengan lap berasaskan alkohol. Tunggu hingga kering dan bersihkan sebelum digunakan.
 2. Setelah digunakan, bersihkan termometer menggunakan sabun antibakteria dan air mengalir.
 3. Kemudian, keringkan termometer dengan menggunakan kain kering dan bersih.
 4. Terus membersihkan termometer dengan tisu berasaskan alkohol dan tunggu sehingga kering.
 5. Simpan termometer di tempat selamat yang terpisah dari termometer lain.

Baca juga: 5 Faktor Yang Menyebabkan Hasil Termometer Tidak Tepat

Cara Membersihkan Termometer Merkuri

Termometer merkuri adalah jenis termometer lain yang mudah digunakan. Namun, penggunaannya perlu berhati-hati. Ini kerana termometer merkuri terbuat dari kaca jernih dengan merkuri di dalamnya. Selain menggunakannya dengan berhati-hati, anda juga perlu mengetahui cara membersihkan termometer jenis ini.

 1. Letakkan termometer merkuri dalam bekas yang berisi campuran air dan sabun antibakteria. Pastikan anda membersihkan keseluruhan termometer.
 2. Setelah mencuci dengan sabun, bersihkan termometer di bawah air yang mengalir.
 3. Keringkan termometer dengan kain kering dan bersih.
 4. Simpan di dalam bekas supaya termometer merkuri tidak rosak atau pecah.
 5. Lakukan ini setiap kali termometer selesai.

Cara membersihkan termometer timpani

Termometer timpani juga dikenali sebagai termometer telinga digital. Termometer jenis ini banyak digunakan untuk mengukur suhu badan kanak-kanak atau bayi. Termometer digunakan di telinga dalam. Atas sebab ini, sangat penting untuk memastikan termometer bersih sebelum dan selepas digunakan.

 1. Gunakan tisu dengan alkohol 70 peratus untuk membersihkan hujung termometer.
 2. Gunakan tuala kertas bersih yang lain untuk membersihkan keseluruhan termometer.
 3. Setelah membersihkan, keringkan termometer dengan kain bersih dan biarkan kering.
 4. Simpan termometer di dalam bekas untuk memastikan kebersihannya.

Baca juga: Inilah yang dimaksudkan dengan termometer timpani

Itulah beberapa cara untuk membersihkan termometer untuk mengelakkan penularan COVID-19 atau masalah kesihatan lain. Pastikan anda mencuci tangan sebelum dan selepas melakukan pemeriksaan suhu menggunakan termometer.

Sekiranya demam berlangsung selama beberapa hari, tidak ada salahnya digunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai rawatan yang sesuai yang boleh dilakukan untuk mengurangkan demam. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Orang dalam. Diakses pada tahun 2021. Cara Membersihkan dan Membasmi Kuman Termometer Anda dan Seberapa Sering Anda Harus Melakukannya.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Cara Memanaskan Termometer.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found