Kesihatan

3 Punca Bayi Mengeringkan Banyak Air dan Cara Mengatasinya

Drooling pada bayi adalah sesuatu yang sangat biasa. Ini biasa disebut kencing . Kerana kelenjar ini telah aktif sejak bayi dalam kandungan. Namun, keadaan ini sering membingungkan ibu sekiranya terlalu banyak.

Walaupun ini bukan sesuatu yang serius, ia tetap akan membuat bayi tidak selesa dan boleh menyebabkan ruam di mulut. Secara amnya, terdapat 3 penyebab air liur berlebihan pada bayi. Ayuh, lihat ulasan berikut!

Pengaktifan Air liur

Yang pertama adalah pengaktifan air liur bayi pada usia 3 bulan. Kerana pada usia ini, bayi sudah mulai belajar mengunyah dengan memasukkan tangan ke dalam mulut. Oleh itu, proses pengeluaran air liur berlaku.

Gigi Berkembang

Apabila gigi mula tumbuh untuk pertama kalinya, keadaan ini secara automatik mengakibatkan pengeluaran air liur berlebihan. Pertumbuhan gigi ini juga akan disertai dengan rasa sakit. Kesannya, bayi akan lebih rewel dan sukar tidur.

Kehadiran Gangguan Saraf

Sekiranya terdapat kerosakan pada otak, ia akan menyebabkan gangguan neurologi. Salah satu gangguan neurologi yang berkaitan dengan air liur yang berlebihan adalah gangguan fungsi otot kunyah. Kelainan ini dikenali sebagai kelumpuhan serebrum .

Sakit tekak

Faktor lain yang menyebabkan bayi kencing adalah kemunculan keradangan di kerongkong yang menyakitkan untuk ditelan. Keradangan ini menjadikan bayi malas untuk menelan sehingga air liur sering keluar.

Nah, untuk mengatasinya ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk yang berikut:

Lap Kawasan Mulut

Semasa bayi bermula kencing , segera bersihkan air liur. Sebabnya, jika dibiarkan begitu sahaja, ruam akan berlaku di kawasan mulut. Jadi, ia boleh memberi kesan negatif kepada bayi. Gunakan kain kering yang lembut dan bersih.

Tukar Kedudukan Tidur

Dengan memiringkan kedudukan bayi semasa tidur, ini dapat menghentikan air liur yang keluar. Kerana, dengan kedudukan terlentang, air liur akan terkumpul di kerongkong bayi. Akibatnya, akan ada batuk yang disertai dengan suara nafas tambahan yang akan mengganggu tidur bayi.

Gunakan Cincin Gigi

Sekiranya gigi bayi masih bayi, gunakannya cincin gigi atau mainan khas untuk digigit. Mainan ini berguna untuk mengurangkan kesakitan. Alternatif lain ialah mengurut lembut gusi bayi dengan tangan yang bersih.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami masalah dengan perkara ini, jangan ragu untuk segera membincangkannya dengan doktor anda di . Terdapat beberapa pilihan komunikasi seperti: sembang, suara, atau panggilan video untuk berbincang dengan doktor di . Sekiranya anda ingin membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut Penghantaran Farmasi yang akan sampai ke destinasi dalam masa kurang dari satu jam.

Bukan itu sahaja, sekarang juga melengkapkan ciri-cirinya dengan perkhidmatan Makmal Perkhidmatan. Perkhidmatan baru ini membolehkan anda melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke lokasi tujuan. Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . sendiri telah bekerjasama dengan Makmal Klinikal yang dipercayai, iaitu Prodia. Jadi, tidak perlu ragu-ragu lagi! Pantas muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Kenali 7 Tanda Gigi Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found