Kesihatan

Apa yang Berlaku pada Tubuh Ketika Meracuni Karbon Monoksida

, Jakarta - Udara yang dihasilkan oleh beberapa kenderaan, terutama di ibu kota, mengeluarkan bahan yang dapat membahayakan seseorang yang menghirupnya. Salah satu kandungan yang dihasilkan daripada gas ekzos kenderaan adalah karbon monoksida. Sebenarnya, jika kandungan gas dihirup terlalu banyak, bahaya boleh berlaku. Oleh itu, anda mesti mengetahui apa yang berlaku pada tubuh dan kesannya sekiranya keracunan karbon monoksida!

Badan Mengalami Keracunan Karbon Monoksida

Karbon monoksida adalah gas tanpa rasa, tidak berwarna dan tidak berbau yang biasanya terdapat dalam asap bahan bakar, seperti petrol dan diesel. Bukan hanya kenderaan, beberapa alat untuk memasak, seperti kompor, tungku, panggangan, dapur gas, dan pemanas air juga dapat menghasilkan kandungan gas ini. Seseorang yang terlalu banyak menyedut gas ini boleh mengalami keracunan.

Baca juga: 10 Faktor Yang Menjadi Risiko Keracunan Karbon Monoksida

Risiko keracunan karbon monoksida sangat tinggi, terutama pada peralatan yang digunakan di ruang terkurung dan berventilasi buruk. Selain itu, keracunan gas karbon ini juga boleh berlaku pada seseorang yang harus menyedut asap semasa kebakaran. Lebih daripada satu pertiga kematian berkaitan karbon monoksida berlaku semasa seseorang sedang tidur. Oleh itu, kesan keracunan ini tidak bergurau.

Namun, apa yang berlaku pada tubuh apabila keracunan karbon monoksida berlaku?

Ketika dihirup, gas karbon monoksida mengalir dari paru-paru ke aliran darah, di mana ia dapat melekat pada molekul hemoglobin yang biasanya membawa oksigen. Kandungan oksigen tidak dapat berfungsi dalam hemoglobin apabila darah mempunyai gas beracun. Apabila pendedahan berlanjutan, semakin banyak karbon berada di dalam darah, sehingga darah kehilangan kemampuannya untuk membawa oksigen yang cukup.

Apabila badan kekurangan oksigen, beberapa fungsi tubuh terganggu. Sebagai tambahan, sel-sel individu boleh tercekik, terutama pada organ penting, seperti otak dan jantung. Gas karbon monoksida juga boleh bertindak secara langsung sebagai racun yang mengganggu reaksi kimia dalaman sel. Dengan beberapa gangguan ini, mungkin bagi penghidapnya mengalami kematian.

Keracunan karbon monoksida memang boleh memberi kesan negatif kepada tubuh. Oleh itu, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini, doktor dari dapat memberikan penjelasan yang lengkap. Cukup dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar anda dan nikmati semua kemudahan perkhidmatan kesihatan!

Baca juga: Keracunan Karbon Monoksida, Inilah Punca Utama

Cara Mencegah Keracunan Karbon Monoksida

Setelah mengetahui bahawa keracunan karbon monoksida boleh menyebabkan banyak kesan buruk dan bahkan kematian, anda mesti mengetahui cara yang kuat untuk mencegah perkara ini berlaku. Berikut adalah beberapa kaedah pencegahan yang berkesan untuk dilakukan:

  • Pasang Pengesan Karbon Monoksida

Cara pertama yang boleh anda lakukan untuk mencegah keracunan ialah memasang alat pengesan karbon dioksida di setiap lorong berhampiran kawasan tidur di rumah. Pastikan bateri pengesan sekurang-kurangnya dua kali setahun. Apabila penggera berbunyi, cubalah keluar dari rumah secepat mungkin dan hubungi bomba sekiranya anda melihat kebakaran. Dengan cara itu, anda akan cepat melihat jika ada sesuatu yang tidak betul.

  • Buka Garaj Sebelum Memulakan Kereta

Pastikan tidak meninggalkan kereta yang masih berjalan di garaj. Cuba sentiasa berhati-hati ketika memanaskan kereta semasa garaj masih ditutup kerana boleh menjadikan udara dipenuhi dengan kandungan karbon monoksida. Selain itu, membiarkan kereta berjalan di bilik bersebelahan dengan rumah juga. Oleh itu, pastikan untuk membuka pintu garaj semasa melakukannya.

Baca juga: Pengendalian Keracunan Karbon Monoksida Pertama

Itulah yang berlaku pada tubuh apabila seseorang mengalami keracunan karbon monoksida. Oleh itu, pastikan sentiasa memperhatikan udara di sekeliling anda untuk mengelakkan kesan buruk berlaku. Sentiasa cuba mengambil setiap langkah yang mungkin untuk mengelakkan gangguan ini berlaku sejak awal.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Keracunan Karbon Monoksida.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Keracunan karbon monoksida.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found