Kesihatan

Inilah sebab mengapa agranulositosis menyebabkan sepsis

, Jakarta - Agranulositosis adalah penyakit yang berlaku kerana ketidakupayaan badan untuk menghasilkan granulosit dalam jumlah yang mencukupi. Granulosit adalah sejenis sel darah putih yang penting untuk sistem imun. Tanpa granulosit, tubuh tidak dapat melawan bakteria atau patogen berbahaya yang memasuki badan. Agranulositosis adalah penyakit serius yang tidak boleh diremehkan, kerana boleh menyebabkan sepsis. Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Mengenali Agranulositosis

Tahukah anda, sel darah putih mempunyai pelbagai jenis dengan bentuk dan fungsi yang berbeza? Granulosit adalah sejenis sel darah putih yang terdiri daripada banyak neutrofil. Sel-sel darah putih ini adalah bahagian dari sistem imun yang bertanggungjawab untuk melawan jangkitan. Tanpa granulosit yang mencukupi, tubuh akan mudah dijangkiti.

Pada kebiasaannya, sumsum tulang mampu menghasilkan 1500 neutrofil per mikroliter darah. Walau bagaimanapun, dalam kes agranulositosis, jumlah neutrofil mutlak kurang dari 100 neutrofil per mikroliter darah. Apabila jumlah neutrofil dalam tubuh sangat rendah, jangkitan kecil dapat dengan mudah berkembang menjadi jangkitan serius. Mikroba atau kuman yang pada awalnya tidak berbahaya boleh berkembang menjadi berbahaya bagi tubuh.

Punca Agranulositosis

Terdapat dua jenis agranulositosis, iaitu jenis kongenital dan jenis yang diperoleh. Agranulositosis yang diperoleh bermaksud seseorang memperoleh agranulositosis dari ubat atau prosedur perubatan tertentu, sedangkan agranulositosis kongenital atau kongenital bermaksud seseorang dilahirkan dengan keadaan tersebut. Kedua-dua agranulositosis kongenital dan diperolehi mempunyai jumlah neutrofil yang rendah.

Dalam agranulositosis yang diperoleh, terdapat keadaan yang menyebabkan sumsum tulang seseorang gagal menghasilkan neutrofil atau menghasilkan neutrofil yang belum matang atau tidak berfungsi sepenuhnya. Agranulositosis yang diperoleh disebabkan oleh:

 • Ubat-ubatan tertentu.

 • Pendedahan kepada bahan kimia, seperti racun serangga.

 • Penyakit yang mempengaruhi sumsum tulang, seperti barah.

 • Jangkitan serius.

 • Pendedahan sinaran.

 • Penyakit autoimun.

 • Kekurangan nutrien, seperti pengambilan vitamin B12 dan folat yang rendah.

Sementara itu, penyebab agranulositosis kongenital adalah gangguan genetik yang diwarisi.

Baca juga: Penghidap leukemia cenderung kepada agranulositosis, betul?

Mengapa Agranulositosis Menyebabkan Sepsis?

Kerana agranulositosis membuat anda mudah terkena jangkitan, keadaan ini boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dirawat. Salah satu komplikasi yang boleh berlaku akibat agranulositosis adalah sepsis. Komplikasi ini boleh menyebabkan tekanan darah turun secara drastik dan merosakkan banyak organ. Agranulositosis boleh menyebabkan sepsis kerana kekurangan granulosit menjadikan tubuh tidak dapat melawan jangkitan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, sepsis boleh menyebabkan kematian.

Sebaliknya, dengan melakukan rawatan sedini mungkin, harapan agar agranulositosis dapat disembuhkan lebih tinggi. Orang dengan agranulositosis kerana jangkitan virus, bahkan boleh sembuh sendiri.

Baca juga: Hati-hati dengan Penyakit Sepsis yang Boleh Berlaku pada Kanak-kanak

Rawatan untuk Agranulositosis

Rawatan agranulositosis bertujuan untuk mengatasi penyebab yang mendasari dan mengembalikan jumlah sel darah putih dalam had normal. Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk agranulositosis:

 • Berhenti Mengambil Dadah

Sekiranya agranulositosis disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu, doktor akan mengesyorkan pesakit berhenti mengambilnya dan menetapkan ubat alternatif.

 • Antibiotik

Antibiotik dapat mencegah jangkitan baru serta merawat jangkitan yang ada. Doktor anda juga akan menetapkan ubat anti-virus atau anti-kulat untuk merawat jangkitan virus atau jamur.

 • Faktor Rangsangan Koloni Granulosit (G-CSF)

G-CSF adalah suntikan yang berfungsi untuk merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan lebih banyak sel darah putih. Ubat ini berkesan pada beberapa orang yang menghidap barah yang menjalani kemoterapi.

 • Dadah Menindas Kekebalan

Ubat ini berkesan dalam merawat agranulositosis yang disebabkan oleh gangguan autoimun.

 • Infusi Granulosit

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin mengalami transfusi granulosit, yang serupa dengan pemindahan darah. Penderma mesti memadankan sel darah dengan penghidapnya yang biasanya dijumpai dari saudara terdekat.

 • Pemindahan Sumsum Tulang

Pilihan rawatan agranulositosis ini hanya dilakukan apabila rawatan dan langkah lain tidak berjaya.

Baca juga: Adakah Terdapat Cara Mencegah Agranulositosis?

Itulah sebab mengapa agranulositosis boleh menyebabkan sepsis. Oleh itu, jika anda mengalami gejala agranulositosis, seperti demam, kelemahan, sakit kepala, atau menggigil, jangan biarkan ia hilang. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin. Untuk melakukan pemeriksaan kesihatan, anda boleh membuat temu janji bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Agranulositosis.
Berita Perubatan Hari Ini. Diperoleh pada 2019. Jenis, penyebab, dan gejala agranulositosis.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found