Kesihatan

7 Petua Asas untuk Merawat Bayi yang Baru Lahir

, Jakarta - Kelahiran bayi memang membawa kebahagiaan besar kepada keluarga. Seiring dengan kebahagiaan ini, ibu bapa juga mempunyai tanggungjawab untuk menjaganya. Bayi yang baru lahir memerlukan penjagaan tambahan. Lebih-lebih lagi, jika anak itu adalah anak pertama dalam keluarga, maka ayah dan ibu mesti bekerjasama dalam menjaga bayi yang baru lahir.

Baca juga: Bayi yang Baru Lahir Terus dibelai, adakah OK?

Bagi ibu bapa yang baru, jangan risau kerana masa-masa penat menjaga bayi yang baru lahir pasti dapat dilalui. Untuk memudahkan anda, berikut adalah petua yang membantu merawat bayi yang baru lahir, iaitu:

Merawat tali pusat

Tali pusat bayi yang baru lahir tidak mudah terlepas. Secara amnya, tali pusat bayi jatuh antara 1 hingga 2 minggu selepas kelahiran. Oleh itu, ibu bapa mesti tahu menjaga mereka.

Pastikan tidak menggunakan alkohol kerana ini boleh membahayakan kesihatan bayi. Anda hanya perlu menggunakan air suam dan memastikan tali pusat bayi sentiasa kering agar jangkitan tidak berlaku.

Mandi Bayi

Mandi bayi menggunakan tab mandi pada umumnya hanya dapat dilakukan setelah tali pusat bayi dilepaskan. Selagi tidak dilepaskan, bayi boleh dimandikan hanya dengan menggunakan kain basah. Walaupun dibenarkan mandi, mandi dua atau tiga kali seminggu pada tahun pertama masih dianggap baik.

Melancarkan dari Kesihatan Kanak-kanak, mandi yang lebih kerap boleh menyebabkan kulit menjadi kering. Sebelum memandikan bayi, sediakan terlebih dahulu semua peralatan mandian seperti tuala, sabun mandi, pakaian, hingga barang kosmetik bayi.

Selepas itu, sediakan air suam (36 darjah - 37 darjah Celsius) dan angkat pakaian bayi secara beransur-ansur. Mandi bayi bermula dari muka, kepala, dada dan lain-lain.

Baca juga: Ini adalah Perkara Wajib bagi Bayi yang baru lahir

Bayi berjemur

Cahaya matahari pagi mempunyai banyak faedah untuk bayi baru lahir. Contohnya, untuk mengurangkan tahap bilirubin dalam darah bayi. Bilirubin adalah sebatian kekuningan yang terjadi di jalur katabolik semula jadi, dengan terdedah kepada cahaya matahari hati bayi dapat memprosesnya dengan lebih mudah.

Pertumbuhan bilirubin yang tidak terkawal menyebabkan kulit bayi baru lahir menjadi kuning. Cahaya matahari juga menyediakan vitamin D untuk bayi yang berguna dalam penyerapan kalsium, sehingga menguatkan tulang dan gigi. Sistem imun bayi juga berfungsi dengan cekap berkat pendedahan cahaya matahari.

Menukar Lampin

Selepas setiap pergerakan usus atau lampin basah, letakkan bayi ke bawah dan buang lampin yang kotor. Gunakan air, bola kapas, dan kain atau kain untuk membersihkan kawasan genital bayi dengan lembut. Semasa mengeluarkan lampin anak lelaki, lakukan dengan berhati-hati kerana terkena udara boleh menyebabkan dia membuang air kecil.

Sementara itu, untuk mengelap bayi perempuan, lap bahagian bawahnya dari depan ke belakang untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing (UTI). Untuk mencegah atau menyembuhkan ruam lampin, sapukan salap. Pastikan ibu bapa sentiasa mencuci tangan dengan bersih selepas dan sebelum menukar lampin.

Penyusuan susu ibu

Penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah tanggungjawab utama seorang ibu untuk anaknya yang baru lahir. Tempoh penyusuan biasanya hanya 10 minit. Sebilangan besar ibu sering berlama-lama dalam menyusui bayi, ini bertujuan untuk menjadikan bayi kenyang, dan mudah tertidur.

Sebenarnya, ibu yang memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 10 minit sekali gus dapat menjadikan berat badan bayi meningkat dengan ketara. Lebih banyak maklumat mengenai penyusuan susu ibu secara eksklusif, ibu boleh bertanya terus kepada doktor melalui aplikasi .

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

Bayi Tidur

Sebagai ibu bapa yang baru, anda akan terkejut mengetahui bahawa bayi yang baru lahir memerlukan anda sepanjang masa, dan mereka akan tidur sehingga 22 jam sehari. Bayi yang baru lahir biasanya tidur selama 2-4 jam dan tidak mengharapkan bayi tidur sepanjang malam. Sistem pencernaan bayi sangat kecil sehingga mereka memerlukan makanan setiap beberapa jam dan mesti dibangunkan jika mereka tidak diberi makan selama 4 jam.

Banyak bayi dapat tidur lebih lama (antara 6-8 jam) pada usia 3 bulan. Seperti orang dewasa, bayi juga harus mengembangkan corak dan siklus tidur mereka sendiri, jadi jika bayi baru lahir bertambah berat badan dan kelihatan sihat, bukan masalah besar untuk mempunyai jadual tidur yang tidak teratur.

Jaga rangsangan waktu malam minimum untuk membantu membentuk corak tidur bayi. Juga, berhati-hati agar tidak silau lampu. Lakukan aktiviti seperti bercakap dan bermain dengan bayi pada waktu siang. Apabila bayi anda bangun pada waktu siang, cubalah membuatnya terjaga sedikit lebih lama dengan bercakap dan bermain.

Kenali Gejala Masalah Kesihatan

Salah satu cara untuk menjaga bayi yang sama pentingnya adalah dengan mengenali simptom penyakit yang mudah dijangkiti mereka. Contohnya seperti cirit-birit, ruam pada punggung kerana lampin, lidah berjamur, atau selesema. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, biasanya bayi akan cerewet.

Oleh itu, segera bawa bayi ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah menunggu dalam barisan panjang di hospital, anda boleh membuat janji temu dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Tiba di hospital, anda akan segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Panduan untuk Ibu bapa Kali Pertama.
Prenting.FirstCry.com. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Cahaya Matahari yang Luar Biasa untuk Bayi yang Baru Lahir.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found