Kesihatan

Teknik Proning Membantu Meningkatkan Ketepuan Oksigen Orang dengan COVID-19, Benarkah?

"Teknik proning dapat membantu meningkatkan ketepuan oksigen orang dengan COVID-19 ketika mereka harus mengasingkan diri di rumah. Walau bagaimanapun, teknik ini hanyalah langkah sementara sementara menunggu bantuan perubatan. Melakukannya bukan hanya tidur di perut anda, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan. "

, Jakarta - Kes jangkitan COVID-19 semakin meningkat, pemerintah sekali lagi menerapkan sekatan terhadap kegiatan masyarakat atau PPKM darurat dari 3-20 Julai 2021. Pada masa ini, banyak orang dengan COVID-19 mesti menjalani pengasingan diri. Perkara yang perlu diperhatikan ialah ketepuan oksigen berkurang semasa pengasingan diri. Ketepuan oksigen normal antara 95 hingga 100 peratus. Sekiranya ketepuan oksigen di bawah 94 peratus, ia dikatakan menurun.

Akhir-akhir ini, teknik proning juga banyak dibincangkan mengenai keberkesanannya dalam membantu meningkatkan ketepuan oksigen bagi penghidap COVID-19 yang mengalami masalah pernafasan. Teknik penyebutan memerlukan sedikit atau tidak ada peralatan, yang membantu orang sakit parah yang tidak dapat mendapatkan ventilator untuk sokongan pernafasan kerana bilangan ventilator yang terhad. Jadi, bagaimana teknik proning untuk pesakit COVID-19?

Baca juga: Ketahui Keberkesanan Vaksin COVID-19 dari Varian Alpha hingga Delta

Berbaring di perut anda untuk Meningkatkan Oksigen

Teknik proning dilakukan dengan berbaring di perut anda. Ini adalah kedudukan yang diterima secara perubatan untuk meningkatkan ketepuan oksigen. Teknik ini berguna pada pesakit COVID-19 dengan atau tanpa penggunaan ventilator. Sekiranya tahap oksigen pesakit turun di bawah 94 peratus, pesakit boleh berbaring di perutnya. Kedudukan ini meningkatkan pengudaraan dan membolehkan pernafasan selesa.

Posisi rawan memungkinkan pengembangan di kawasan paru-paru belakang (belakang), pergerakan badan yang lebih baik dan peningkatan rembesan yang akhirnya dapat menghasilkan kemajuan dalam pernafasan. Untuk menjangkakan kekurangan ventilator kerana hampir semua hospital penuh, teknik sebutan ini dapat menjadi rawatan sementara.

Bagaimana cara melakukan teknik proning semasa mengasingkan diri di rumah? Untuk rawan, penghidap memerlukan lima bantal dan permukaan rata untuk berbaring. Satu bantal diletakkan di bawah leher, satu atau dua bantal diletakkan di bawah dada hingga ke paha atas dan dua bantal di bawah tulang kering.

Pastikan untuk menukar posisi berbaring setiap 30 minit dari posisi rawan ke berbaring di setiap sisi dan kemudian duduk sebelum kembali ke posisi pertama (berbaring di perut).

Kepentingan teknik proning atau berbaring di perut anda:

 • Kedudukan rawan meningkatkan pengudaraan, memastikan unit alveolar terbuka dan bernafas dengan mudah.
 • Teknik proning hanya diperlukan jika pesakit mengalami kesukaran bernafas dan tahap oksigen di bawah 94 persen.
 • Pemantauan SpO2 secara berkala, bersama dengan tanda-tanda lain seperti suhu, tekanan darah dan gula darah, penting semasa pengasingan di rumah.
 • Kehilangan hipoksia (peredaran oksigen terganggu) boleh menyebabkan komplikasi yang semakin teruk.

Baca juga: Variasi Delta COVID-19 adalah Rentan Menyerang Kanak-kanak, Inilah Faktanya

Teknik Menoreh Sebagai Bantuan Sementara

Melakukan teknik self-proning dapat membantu meningkatkan tahap oksigen pada masa-masa kritikal apabila bantuan perubatan tidak mungkin atau untuk menguruskan gejala di rumah.

Perlu diingat, ini adalah satu-satunya cara yang menjamin kelegaan sementara, dan bukan alternatif yang sesuai untuk rawatan hospital atau sokongan oksigen.

Tidak semua orang yang menguji positif COVID-19 dan dirawat di rumah memerlukan bantuan dengan teknik sebutan. Namun, bagi orang yang mungkin menghadapi kekurangan oksigen, atau sedang menunggu bantuan perubatan, teknik proning dapat membantu.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika melakukan teknik sebutan:

 • Elakkan rawan selama satu jam selepas makan.
 • Pertahankan proning hanya dengan senang ditoleransi.
 • Seseorang dibenarkan berbaring di perut sehingga 16 jam sehari, dalam beberapa kitaran, jika mereka merasa selesa.
 • Bantal boleh disesuaikan sedikit untuk mengubah kawasan tekanan dan untuk keselesaan.
 • Pantau sebarang luka atau kecederaan, terutamanya di sekitar tulang yang menonjol.

Baca juga: Ketahui Varian Alpha, Beta, dan Delta Virus COVID-19

Seseorang harus mengelakkan teknik sebutan sekiranya:

 • Adakah mengandung.
 • Trombosis urat dalam (dirawat dalam masa kurang dari 48 jam).
 • Mengalami masalah jantung.
 • Patah tulang belakang, tulang paha, atau tahap tidak stabil.

Jadi, itu sahaja yang perlu diketahui mengenai teknik proning. Sebelum melakukan teknik ini untuk keadaan kesihatan anda, anda harus membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

India Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Proning dapat membantu meningkatkan tahap oksigen pada pesakit Covid-19. Berikut adalah panduan langkah demi langkah

Sihatkan Saya. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Proning dan Bagaimana Ia Membantu Pesakit COVID-19?

Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. ‘Proning’ Merupakan Rawatan yang Menjanjikan untuk Coronavirus — Inilah Cara Ia Berfungsi

Hindustan Times. Diakses pada tahun 2021. Kementerian kesihatan menasihati penyebutan di rumah untuk pesakit Covid-19 yang mengalami masalah pernafasan | Yang perlu anda tahu

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found