Kesihatan

Kenali Lebih Lanjut mengenai Pemakanan Klinikal dalam Perubatan

, Jakarta - Untuk menjaga kesihatan badan, pemakanan sangat penting. Namun, hingga kini, kekurangan zat makanan atau kekurangan zat makanan masih menjadi masalah kesihatan yang biasa di beberapa negara. Di sinilah ilmu pemakanan klinikal diperlukan untuk membantu mengatasi masalah pemakanan yang ada.

Pemakanan klinikal adalah disiplin yang mengkaji hubungan antara makanan dan kandungan nutriennya serta kesihatan dan penyakit yang berkaitan dengan pemakanan dan keadaan perubatan tertentu. Bermula dari penyakit akut dan kronik, serta keadaan degeneratif yang biasanya disebabkan oleh proses penuaan. Ilmu pemakanan klinikal dalam perubatan digunakan dalam aspek pencegahan, penyembuhan, dan pencegahan komplikasi penyakit yang berterusan.

Berdasarkan Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 26 tahun 2013 tentang Pelaksanaan Pekerjaan dan Praktik untuk Pekerja Pemakanan, ahli pemakanan adalah semua orang yang telah lulus pendidikan gizi sesuai dengan ketentuan perundangan. Dalam profesi pemakanan, terdapat pakar pemakanan dan ahli diet.

Pekerja pemakanan dengan lulusan pemakanan D3 dikenali sebagai pakar pemakanan pertengahan. Sementara itu, sarjana muda pemakanan gunaan adalah pakar pemakanan yang lulus Diploma IV. Bagi pekerja pemakanan yang mempunyai latar belakang pendidikan sarjana muda, mereka dikenali sebagai sarjana muda pemakanan. Sementara itu, pekerja pemakanan yang lulus dari pendidikan profesional disebut sebagai: Dietitien Berdaftar.

Di samping itu, terdapat juga pakar pemakanan yang merupakan doktor pakar yang memberi tumpuan untuk merawat orang yang mengalami masalah pemakanan, serta memberikan terapi perubatan mengikut keadaan mereka. Pakar pemakanan mempunyai latar belakang pendidikan pengamal am yang telah menyelesaikan pendidikan tuannya (S2) dalam bidang pemakanan dan telah menjalani pengkhususan dalam pemakanan klinikal selama 6 semester.

Baca juga: Bilangan Nutrien yang Diperlukan oleh Tubuh Manusia

Bagaimana Pakar Pemakanan Berfungsi?

Dalam pertemuan awal tatap muka, pakar pemakanan biasanya akan melakukan wawancara perubatan, seperti menanyakan beberapa soalan mengenai sejarah perubatan anda, sejarah keluarga, diet peribadi, gaya hidup, dan tabiat bersenam. Sebanyak mungkin maklumat dari pesakit dapat membantu pakar pemakanan untuk menentukan keadaan kesihatan pelanggan. Berdasarkan maklumat yang diberikan oleh pesakit, pakar pemakanan dapat mengesyorkan perubahan diet dan gaya hidup yang harus dilakukan oleh pesakit bersama dengan makanan tambahan tahap terapi.

Terdapat banyak keadaan kesihatan yang boleh dibantu oleh pakar pemakanan, termasuk diabetes, obesiti, pengurusan berat badan, pemakanan yang buruk, kesihatan anak, kesuburan, dan banyak lagi. Pakar pemakanan yang baik adalah pendidik dan akan menunjukkan anda dengan cara yang betul untuk membuat perubahan yang dapat meningkatkan daya hidup dan semua aspek kesihatan fizikal dan psikologi.

Baca juga: 5 Petua Mengatur Diet untuk Kanak-kanak Kegemukan

Bilakah Berjumpa dengan Pakar Pemakanan?

Sementara itu, untuk mendapatkan terapi perubatan dan ubat untuk merawat penyakit yang disebabkan oleh masalah pemakanan, anda perlu berjumpa dengan pakar pemakanan. Pakar pemakanan lebih berwibawa dalam bentuk pemeriksaan fizikal dan wawancara perubatan, melakukan pemeriksaan pendukung, menjalankan prosedur pencegahan, menyembuhkan, dan mengantisipasi atau mengurangi risiko komplikasi penyakit, untuk melakukan tindakan perubatan kecemasan.

Biasanya, seseorang akan disyorkan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan mengenai rujukan doktor atau atas inisiatif orang itu sendiri. Walau bagaimanapun, dalam menyembuhkan penyakit, pakar pemakanan juga perlu bekerjasama dengan pakar lain.

Baca juga: Nampak Sihat Tapi Mengapa Kurang Pemakanan, Bagaimana Anda?

Oleh itu, jika anda memerlukan nasihat mengenai pemakanan dan diet, sama ada anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau untuk memperbaiki program pemakanan dan kesihatan anda, anda boleh segera berjumpa pakar pemakanan. Anda boleh membuat temu janji dengan pakar pemakanan di hospital pilihan anda menggunakan aplikasi . Mudah bukan? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Kesihatan Semula Jadi Waipu. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Pemakanan Klinikal?
Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia No. 26 tahun 2013 mengenai Pelaksanaan Amalan Kerja dan Pemakanan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found