Kesihatan

Ini adalah reaksi umum badan apabila alergi selesema kambuh

, Jakarta - Memasuki musim hujan, udara sejuk mulai terasa. Oleh itu, pakaian hangat diperlukan untuk melindungi tubuh daripada cuaca sejuk. Selain membuat penyebaran virus lebih cepat, cuaca sejuk membuat beberapa orang merasa alergi sejuk. Dalam dunia perubatan, alergi sejuk disebut urtikaria sejuk. Alergi sejuk tidak hanya berlaku ketika cuaca sejuk, tetapi gejalanya berkisar dari ringan hingga cenderung parah dan membahayakan kesihatan.

Alergi sejuk adalah penyakit biasa dan biasanya dirasakan oleh orang dewasa. Gejala boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Alahan sejuk tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, alergi sejuk menyebabkan kejutan anafilaksis seperti penurunan tekanan darah yang drastik, tidak dapat bernafas, dan bahkan pingsan.

Punca Alergi Selsema

Penyelidik tidak tahu dengan tepat apa yang mendorong seseorang mengalami alergi sejuk. Namun, mereka mengesyaki beberapa perkara yang menyebabkan alergi sejuk, termasuk keturunan, terdedah kepada virus, atau mempunyai penyakit yang menyebabkan sel kulit menjadi lebih sensitif.

Gejala alahan selesema biasa

Berikut adalah gejala yang boleh menyerang mereka yang mengalami alahan sejuk:

  • Kulit Merah

Seperti kebanyakan alahan pada umumnya, orang yang mengalami alergi sejuk mendapat warna kulit yang berubah menjadi kemerahan apabila terdedah kepada alergi sejuk. Walaupun mereka sudah panas, keadaan kulit merah ini tidak dapat membaik. Dalam beberapa kes, keadaan ini dapat bertahan walaupun sehari.

  • Tangan Bengkak

Gejala alergi selesema seterusnya adalah keadaan tangan yang bengkak. Bengkak boleh berlaku di tangan atau boleh juga muncul di tempat lain. Perkara paling berbahaya berlaku apabila orang yang mengalami alahan sejuk mengalami pembengkakan di kerongkong yang berpotensi mengalami kesukaran bernafas.

  • Gatal

Alergi sejuk boleh menyebabkan seseorang mengalami gatal. Cuaca sejuk menyebabkan reaksi alergi sehingga sel darah putih berfungsi dan melepaskan bahan kimia ke dalam aliran darah. Ia menyebabkan pembengkakan, gatal-gatal, dan gangguan kulit yang lain. Cara menguji seseorang mempunyai alergi selesema atau tidak adalah dengan mencuba menempelkan ais batu ke kulitnya. Sekiranya seseorang mempunyai alergi sejuk, maka kulit akan menjadi merah, bengkak, dan gatal.

  • Pening

Alergi sejuk bukan sahaja menyebabkan gejala perubahan fizikal, tetapi juga menyebabkan penderita merasa pening. Ini berbahaya jika alergi selesema menyerang ketika seseorang berenang atau berjalan dalam hujan. Mereka harus segera berehat untuk mengelakkan bahaya.

Rawatan Alergi Selsema

Gejala yang timbul apabila terdedah kepada alergi sejuk boleh hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mengalami gejala yang teruk semasa alergi selesema, terdapat beberapa jenis ubat yang dapat membantu melegakan gejala, termasuk:

  • Antihistamin , ubat ini adalah ubat alergi selesema yang sering digunakan. Ubat ini menyekat pengeluaran histamin yang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh apabila ia berlebihan terhadap rangsangan sejuk. Antihistamin boleh didapati dalam bentuk tablet, suntikan, atau krim. Suntikan hanya diberikan dalam kes alahan yang teruk.

  • Antagonis leukotriena Ubat ini biasanya digunakan untuk mereka yang mengalami gejala alergi sejuk disertai dengan sesak nafas. Ubat ini menyekat leukotrien, yang merupakan zat yang dilepaskan oleh sel darah putih di paru-paru yang menyebabkan keradangan dan menyekat aliran udara.

  • Omalizumab atau Xolair , adalah terapi ubat alergi selesema yang digunakan untuk meredakan gejala gatal-gatal atau gatal-gatal. Ubat alergi sejuk ini biasanya digunakan untuk merawat serangan asma yang sederhana hingga teruk.

Sekiranya anda positif alergi sejuk, anda harus menghindarinya dengan selalu memakai pakaian hangat ketika cuaca sejuk dan selalu mempunyai ubat untuk alahan sejuk yang telah diresepkan oleh doktor. Beli ubat di hanya! Anda tidak perlu keluar dari rumah anda, cukup pesan melalui fitur Apotek Deliver, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Harus Tahu, Ini Alahan Yang Sering Dialami oleh Kanak-kanak
  • Malam Tahun Baru di Gunung, Waspadalah terhadap Hipotermia
  • Kenali Alahan Kanak-kanak Melalui Gejala
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found