Kesihatan

Sakit kepala semasa melakukan aktiviti? Makluman Vertigo Posisi BPPV

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit kepala secara tiba-tiba ketika anda sedang dalam perjalanan? Serangan yang berlaku secara tiba-tiba boleh menjadi aktiviti yang sangat mengganggu dan mengganggu keseimbangan badan. Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami vertigo posisi, alias BPPV. Apa itu?

Vertigo Posisi Paroxysmal Benign (BPPV) adalah salah satu jenis vertigo yang paling biasa. BPPV dipicu oleh pembentukan deposit di telinga dalam, sehingga mengganggu keseimbangan badan. Di samping itu, terdapat beberapa keadaan lain yang boleh mencetuskan serangan vertigo mulai dari kecederaan vestibular, strok, kecederaan kepala, kecederaan leher, hingga penyakit Meniere. Untuk menjadi jelas, cari tahu apa yang dimaksudkan dengan BPPV dan bagaimana menanganinya.

Baca juga: Punca Vertigo yang Perlu Anda Ketahui

Kenali Gejala BPPV

Biasanya BPPV dicetuskan oleh aktiviti tertentu. Nah, aktiviti yang mencetuskan gejala BPPV boleh berbeza dari orang ke orang, tetapi hampir selalu disebabkan oleh perubahan kedudukan kepala. Namun, secara umum BPPV akan menyebabkan penderita merasa tidak seimbang ketika berdiri atau berjalan. Gejala lain termasuk:

  • Pening.
  • Persekitaran di sekelilingnya kelihatan berpusing-pusing.
  • Kehilangan keseimbangan atau ketidakstabilan.
  • Mual.
  • Gag.

Tanda dan gejala BPPV boleh datang dan pergi dan biasanya berlangsung kurang dari satu minit. Episod BPPV mungkin hilang untuk beberapa waktu dan kemudian berulang. Sekiranya episod BPPV yang anda alami semakin sengit dan tidak mereda, anda harus segera berjumpa doktor. Sebelum pergi ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui permohonan pertama untuk menjadikannya lebih mudah.

Petua Menangani Serangan BPPV

Apabila gejala ini muncul, penghidapnya cenderung mengalami masalah dan merasa tidak selesa. Walaupun begitu, ada beberapa petua yang dapat dilakukan untuk mengendalikan vertigo, sehingga tidak terlalu sering kambuh, salah satunya adalah dengan membuat perubahan gaya hidup.

Sebenarnya, menjalani gaya hidup sihat boleh menjadi salah satu kaedah terbaik untuk mencegah serangan vertigo berulang. Antaranya:

Menguruskan Tekanan

Orang yang mempunyai sejarah vertigo disarankan untuk mengurus dan menghindari tekanan sebanyak mungkin. Ini kerana, sebenarnya, ini adalah salah satu pencetus untuk munculnya sakit kepala. Mengawal dan mengurangkan keadaan tekanan dapat mengurangkan kekerapan kambuh vertigo. Cuba amalkan teknik meditasi dan pernafasan dalam.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Menjadi Faktor Yang Menyebabkan Vertigo

Elakkan bangun lewat

Kurang tidur pada waktu malam dapat meningkatkan risiko serangan vertigo muncul. Tekanan fizikal yang berlaku kerana kurang tidur sebenarnya boleh menjadi penyebab serangan vertigo. Sekiranya vertigo menyerang di tengah-tengah aktiviti, cuba berehat sebentar atau tidur siang. Kaedah ini biasanya cukup berkesan untuk menghilangkan gejala vertigo yang muncul.

Minum air yang banyak

Tidak minum air yang mencukupi dapat meningkatkan risiko dehidrasi atau kekurangan cairan di dalam badan. Nah, keadaan ini sering dicirikan oleh gejala sakit kepala atau vertigo. Untuk mengelakkan ini, pastikan sentiasa memenuhi keperluan pengambilan air dalam badan. Pada orang dewasa, keperluan air harian kira-kira 2 liter atau bersamaan 8 gelas air.

Elakkan Pengambilan Alkohol

Kebiasaan minum alkohol sebenarnya dapat meningkatkan risiko serangan vertigo. Kerana alkohol dapat mengubah komposisi cecair di telinga dalam dan meningkatkan risiko vertigo. Di samping itu, pengambilan minuman beralkohol dapat meningkatkan risiko dehidrasi yang membawa kepada gejala sakit kepala.

Baca juga: Jarang Diketahui, Inilah 5 Fakta Mengenai Vertigo

Orang yang mengalami vertigo harus benar-benar memperhatikan keadaan badan dan sentiasa berhati-hati. Kerana, apabila gejala muncul, anda boleh kehilangan keseimbangan yang boleh menyebabkan jatuh dan kecederaan serius. Apabila gejala ini muncul, cubalah duduk di permukaan yang rata untuk mengelakkan jatuh. Pastikan juga selalu melakukan pemeriksaan kesihatan dan terapi berkala untuk mengawal vertigo sehingga tidak mudah berulang.

Rujukan:
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2021. Vertigo Dapat Diubati dengan Mudah dan Cepat .
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Rawatan Rumah untuk Vertigo.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV) .
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found