Kesihatan

Sebab-sebab Pengguna Dadah Boleh Diketahui dari Pemeriksaan Urin

Jakarta - Urinalisis, atau ujian air kencing dilakukan untuk mengetahui keadaan fizikal, kimia, dan mikroskopik urin seseorang. Hasil ujian air kencing digunakan untuk mengenal pasti adanya keadaan yang berkaitan dengan kesihatan tertentu. Walaupun tidak dapat digunakan sebagai rujukan utama dalam mengidentifikasi penyakit, ujian ini adalah rujukan awal setelah seseorang yang menderita penyakit.

Terdapat banyak tujuan lain untuk melakukan ujian air kencing. Bukan hanya untuk mengesan penyakit, ujian air kencing juga sering dilakukan untuk memeriksa sama ada seorang wanita hamil. Atau, ini juga boleh menjadi petunjuk bahawa seseorang telah menggunakan dadah atau ubat haram.

Periksa Kencing untuk Mengesan Kehadiran Dadah

Pada dasarnya, ubat mempunyai jangka masa untuk tinggal di tubuh pengguna setelah dimakan. Semakin banyak bahan yang masuk, semakin lama tempohnya. Inilah sebab utama mengapa pengguna ubat harus melakukan ujian air kencing dan ujian darah, kerana hasil ujian air kencing menunjukkan seseorang telah menggunakan ubat.

Baca juga: 5 Punca Sedimen Putih di Kencing

Nampaknya, ujian air kencing dapat memberitahu pegawai sama ada seseorang itu pengguna aktif atau pasif, bersama dengan jenis ubat yang digunakan. Walau bagaimanapun, ujian air kencing tidak selalu dapat dikesan dengan hasil yang tepat. Jadi, masih ada kemungkinan bahawa seseorang adalah pengguna dadah positif tetapi hasil ujian ubat tidak membuktikan ini. Inilah sebabnya mengapa ujian darah dan ujian air liur dilakukan.

Sebabnya, ubat-ubatan haram boleh dimakan dengan pelbagai cara. Terdapat sejenis ubat pil yang penggunaannya mesti ditelan. Terdapat ubat tepung yang boleh digunakan dengan cara mendengus. Terdapat juga ubat cair yang penggunaannya adalah dengan menggunakan picagari. Jadi, ujian darah biasanya masih dijalankan walaupun pengguna telah melakukan pemeriksaan melalui air kencing.

Bagaimana ianya berfungsi?

Ujian air kencing boleh dilakukan di hospital atau klinik kesihatan. Sekiranya tujuannya adalah untuk mengesan kehamilan, maka sampel diambil pada waktu pagi, air kencing pertama dikeluarkan setelah bangun tidur. Walau bagaimanapun, tidak ada persediaan atau syarat khas untuk pengambilan air kencing untuk ujian dadah. Hanya ada seorang pegawai yang mengawasi ketika pengambilan sampel dilakukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku, seperti manipulasi sampel.

Baca juga: Kencing Berdarah? Hati-hati dengan Hematuria

Sama seperti mengambil sampel air kencing secara umum, pesakit diminta membersihkan tangan mereka, serta organ intim dengan tisu. Pegawai akan menyediakan tiub untuk mengumpul air kencing. Setelah air kencing dikumpulkan, pastikan tidak ada pencemaran objek lain dan segera tutup tabung sampel.

Berbagai jenis ubat haram digunakan, jangka masa ubat itu berada di dalam badan berbeza-beza. Contohnya, heroin dan kokain dapat bertahan dalam air kencing hingga 4 hari, sementara ganja dapat bertahan hingga 30 hari bergantung pada jumlah yang dimakan.

Baca juga: Mengenal Penyakit Urine Maple Syrup Jarang

Sebenarnya, ujian lain yang boleh dilakukan untuk mendapatkan keputusan ujian ubat yang lebih tepat selain keputusan ujian air kencing adalah ujian rambut. Analisis sampel rambut dapat memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai sejarah pengambilan alkohol, ganja, heroin, dan juga morfin sehingga 90 hari.

Itulah sebabnya ujian air kencing dilakukan untuk mengetahui sama ada seseorang positif menggunakan dadah atau tidak. Sekiranya anda ingin melakukan pemeriksaan air kencing dan darah tetapi tidak mempunyai masa untuk datang ke makmal, anda boleh menggunakan perkhidmatan Pemeriksaan Makmal dari aplikasi . Pantas muat turun permohonan ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found