Kesihatan

Sebab-sebab GERD Menyebabkan Batuk Kronik

, Jakarta - Sudah tentu, semua orang pernah mengalami batuk. Namun, dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan banyak berehat, keadaan batuk biasanya dapat diatasi. Namun, pernahkah anda mengalami batuk yang tidak hilang? Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami batuk kronik. Bukan hanya pada orang dewasa, batuk kronik juga dapat dialami oleh kanak-kanak.

Baca juga: Sebab Orang yang Menghidap Asma Berisiko Batuk Kronik

Jadi, apa yang menyebabkan seseorang mengalami batuk kronik? Pelbagai keadaan boleh menyebabkan seseorang mengalami batuk kronik, seperti kebiasaan merokok, akibat kesan sampingan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Walau bagaimanapun, batuk kronik juga boleh menjadi gejala masalah kesihatan, salah satunya adalah GERD. Inilah ulasannya.

Inilah sebabnya GERD menyebabkan batuk kronik

Batuk kronik adalah batuk yang berlangsung lebih dari 2 bulan untuk orang dewasa, sementara 1 bulan untuk kanak-kanak. Keadaan batuk kronik yang tidak dapat dirawat sebenarnya dapat menyebabkan penderita mengalami gangguan aktiviti harian, mengalami gangguan tidur. Batuk kronik boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti tabiat merokok, kesan sampingan penggunaan ubat tertentu, hingga mengalami masalah kesihatan.

Salah satu penyakit yang boleh menyebabkan seseorang mengalami batuk kronik adalah GERD atau juga dikenali sebagai penyakit refluks asid. Lancarkan Garis Kesihatan GERD adalah salah satu penyebab batuk kronik yang paling biasa.

Asid perut pada penghidap GERD akan naik ke kerongkongan dan meningkatkan risiko kerengsaan pada bahagian tersebut. Keadaan yang menjengkelkan ini menyebabkan penghidap GERD mengalami batuk kronik.

Bukan itu sahaja, pelancaran dari jurnal Gastroenterologi dan Hepatologi Batuk kronik yang berlaku pada orang dengan GERD boleh menjadi mekanisme badan sebagai tanda perlindungan dari peningkatan refluks. Selain itu, peningkatan asid perut juga dapat meningkatkan risiko refleks esofagobronkial yang boleh menyebabkan batuk.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Terdapat beberapa tanda batuk kronik yang disebabkan oleh GERD, seperti:

 1. Batuk kronik lebih kerap berlaku pada waktu malam.
 2. Keadaan batuk kronik berlaku setelah penghidapnya memakan makanan.
 3. Pesakit akan mengalami batuk kronik ketika berbaring selalu.
 4. Batuk akan berlaku secara berterusan, walaupun orang tersebut tidak merokok atau mengambil ubat tertentu.
 5. Batuk sekiranya tidak sesak nafas, asma, atau selsema.

Itu adalah beberapa tanda batuk kronik yang disebabkan oleh GERD. Anda boleh menggunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai batuk kronik anda.

Gejala Lain yang Menyertai Batuk Kronik

Bukan hanya dari keadaan batuk yang anda alami, anda juga harus mengenali gejala lain yang menyertai batuk kronik untuk mengesan penyakit asid perut. Lancarkan WebMD Terdapat beberapa gejala lain yang dialami oleh penghidap GERD, seperti:

 1. Dada atau tekak panas.
 2. Suara serak kerana refluks asid melalui bahagian atas esofagus.
 3. Sakit tekak.
 4. Peningkatan pengeluaran air liur.
 5. Rasa tidak selesa atau masam di mulut.
 6. Nafas berbau.

Bukan hanya pada orang dewasa, GERD pada kanak-kanak akan dicirikan oleh masalah pernafasan, mual dan muntah. Kami mengesyorkan agar anda segera mengunjungi hospital terdekat dan melakukan pemeriksaan kesihatan pada anak anda sekiranya anda mengalami beberapa gejala yang berkaitan dengan batuk kronik dan GERD.

Atasi Batuk Kronik yang Disebabkan oleh GERD

GERD yang dikesan menyebabkan batuk kronik tentunya dapat diatasi dengan penggunaan ubat preskripsi yang disarankan oleh doktor. Secara amnya, doktor akan memberi ubat untuk merawat penyakit asid perut untuk mengurangkan risiko batuk kronik.

Baca juga: 9 Cara Berkesan untuk Mencegah Asid Perut dari Meningkat

Bukan hanya itu, gaya hidup sihat juga dapat dilakukan untuk mengoptimumkan manfaat ubat yang anda ambil. Sebaiknya, makan makanan dalam bahagian kecil, tetapi lebih kerap. Elakkan kebiasaan berbaring selepas makan agar tidak menyebabkan penyakit asid perut. Jangan lupa memilih makanan sihat yang dapat mencegah anda batuk dan risiko GERD.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi batuk kronik yang disebabkan oleh GERD. Memenuhi keperluan untuk berehat agar keadaan kesihatan anda dapat pulih dengan cepat.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Memahami Penyakit Gastroesophageal Reflux (GERD) - Gejala.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Refluks dan Batuk Asid.
Gastroenterologi dan Hepatologi. Diakses pada tahun 2020. Pengurusan GERD - Batuk Kronik Berkaitan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found