Kesihatan

Demi kaki licin, ikuti 6 cara untuk mencegah urat varikos

, Jakarta - Sebilangan besar wanita mengidam kaki halus dan licin. Tetapi sebenarnya, wanita lebih cenderung mengalami masalah pada kaki, salah satunya adalah urat varikos. Kemunculan saluran darah kebiruan di betis tidak hanya akan mengurangkan kecantikan penampilan anda, tetapi juga membuat anda tidak selesa ketika berjalan.

Punca Vena Varikos

Vena varikos adalah keadaan di mana urat membengkak atau melebar kerana penumpukan darah. Jadi, urat berfungsi mengalirkan darah dari seluruh badan ke jantung. Di dalam urat, terdapat injap yang berfungsi sebagai pintu sehala untuk memastikan darah yang melewatinya tidak kembali. Sekiranya injap vena ini menjadi lemah atau rosak, maka darah yang keluar akan kembali lagi dan menyebabkan penumpukan darah, mengakibatkan vena varikos.

Cara mencegah vena varikos

Vena varikos boleh berlaku pada urat apa pun di dalam badan, tetapi ia paling kerap terjadi pada kaki, terutama betis. Ini kerana kaki sering mengalami tekanan ketika berdiri atau berjalan. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pembentukan vena varikos, iaitu jantina, usia tua, kegemukan, kehamilan dan keturunan. Gaya hidup yang tidak sihat juga dikatakan mencetuskan pembentukan vena varikos. Jadi, perubahan gaya hidup sangat diperlukan untuk mengelakkan vena varikos berlaku. Berikut adalah 6 cara untuk mencegah urat varikos:

  1. Gerakan Aktif

Agar vena varikos tidak muncul, anda perlu banyak bergerak. Dengan bergerak secara aktif, anda dapat mencegah darah daripada terkumpul di saluran yang boleh menyebabkan vena varikos. Anda juga disarankan untuk melakukan senaman secara berkala agar peredaran darah dapat mengalir dengan lancar. Semasa anda bersenam, otot anda akan aktif berkontraksi dan membantu mengalirkan darah ke saluran sehingga ia kembali ke jantung.

  1. Keperluan Vitamin C dan Protein yang mencukupi

Pastikan anda memenuhi keperluan tubuh anda untuk vitamin C dan protein dengan memakan makanan yang sihat setiap hari. Kedua-dua nutrien adalah komponen penting kolagen, yang dapat mencegah timbulnya urat varikos.

  1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Salah satu faktor yang mempengaruhi pembentukan vena varikos adalah kegemukan. Berat badan yang berlebihan menjadikan kaki harus bekerja keras untuk menahan tekanan yang sangat besar. Akibatnya, kaki tidak lagi dapat mengepam darah ke jantung, sehingga akhirnya urat varikos muncul. Oleh itu, anda disarankan untuk mengekalkan berat badan yang ideal dengan menghadkan pengambilan makanan berlemak, makan makanan yang lebih sihat, dan bersenam secara teratur.

  1. Jangan Duduk atau Berdiri Terlalu Lama

Duduk atau berdiri terlalu lama akan menyukarkan saluran darah untuk mengepam darah kembali ke jantung dengan cekap. Itulah sebabnya penting untuk meregangkan kaki dan berjalan kaki setiap setengah jam, terutamanya jika tugas anda memerlukan anda duduk berjam-jam. Sebaliknya, jika anda merasa sudah terlalu lama berdiri, berehat sebentar dan duduk dengan kaki diangkat selama beberapa minit.

  1. Pergerakan kaki

Menguatkan otot kaki dengan membongkok dan menggerakkannya ke atas dan ke bawah sehingga peredaran darah menjadi lancar. Goyangkan kaki anda selama lima minit jika anda duduk di tempat kerja.

  1. Urut Kaki dengan Minyak pati

Cara lain untuk mencegah urat varikos adalah mengurut kaki menggunakan minyak pati. Minyak pati sangat berguna untuk meningkatkan peredaran darah serta mengurangkan keradangan. Minyak pati yang disyorkan untuk merawat urat varikos adalah pati cemara , yang diperoleh dari sejenis pokok cemara. Caranya, sapukan lima titis minyak pati cemara di betis setelah pulang dari aktiviti. Urut kaki dari hujung kaki ke atas.

Sekiranya vena varikos telah muncul dan membuat anda merasa tidak selesa dan bahkan menyebabkan komplikasi, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menyampaikan masalah kesihatan yang anda alami dan meminta cadangan ubat dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found