Kesihatan

Harus Tahu 5 Komplikasi Ini Kerana Hipertiroidisme

, Jakarta - Tebak apa fungsi kelenjar tiroid? Ternyata kelenjar ini mempunyai peranan penting bagi tubuh. Kelenjar tiroid ini mengawal metabolisme dan fungsi badan yang normal. Contohnya, menukar makanan menjadi tenaga untuk mengatur suhu badan. Jadi, apa yang akan berlaku sekiranya kelenjar ini terganggu?

Dari banyak penyakit yang boleh menyerang kelenjar tiroid, hipertiroidisme adalah salah satu syarat yang perlu diperhatikan. Secara sederhana, hipertiroidisme boleh digambarkan sebagai keadaan kelenjar tiroid menjadi 'hiperaktif'. Keadaan ini akan menghasilkan hormon tiroid yang berlebihan.

Jadi, apakah kesan hipertiroidisme yang tidak dirawat dengan baik dan cepat?

Baca juga: Orang dengan Hyperthyroidism mudah dijangkiti Krisis Tiroid

Pelbagai Gejala dalam Penderitaan

Hipotiroidisme berlaku apabila tiroksin terlalu sedikit dihasilkan oleh kelenjar tiroid. Keadaan ini umumnya dialami oleh wanita tua berusia lebih dari 60 tahun. Gejala penyakit ini boleh dicirikan oleh sembelit, keletihan, kenaikan berat badan tanpa sebab yang jelas, kulit kering, dan kepekaan terhadap sejuk.

Kelenjar tiroid itu sendiri terletak di leher, depan dan tengah, dan berbentuk dan seukuran kupu-kupu. Kelenjar ini menghasilkan hormon tiroid yang fungsinya mengatur pertumbuhan dan metabolisme badan.

Nah, percepatan metabolisme akibat hipertiroidisme inilah yang akan menyebabkan pelbagai gejala. Perkara yang perlu digarisbawahi ialah setiap penghidap dapat mengalami gejala yang berbeza, bergantung pada keadaan badan dan keparahannya.

Berikut adalah beberapa gejala yang boleh muncul:

 • Cirit-birit;
 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas;
 • Kerengsaan dan emosi;
 • Kitaran haid yang tidak teratur;
 • kemandulan;
 • Otot lemas;
 • Libido menurun;
 • pengurangan kepekatan;
 • Insomnia;
 • pembesaran kelenjar tiroid;
 • kekejangan otot; dan
 • Rambut gugur tidak sekata.

Baiklah, berjumpa doktor sekiranya anda merasakan simptom di atas untuk diagnosis lebih lanjut. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Kembali ke soalan di atas, komplikasi apa yang boleh berlaku?

Baca juga: Jangan memandang rendah bahaya hipertiroidisme yang perlu anda ketahui

Melibatkan Jantung ke Kulit

Jangan main-main dengan hipertiroidisme. Sebabnya mudah, hipertiroidisme yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Nah, berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh disebabkan oleh hipertiroidisme.

Masalah Jantung

Beberapa komplikasi hipertiroidisme yang paling serius melibatkan jantung. Contohnya, degupan jantung yang cepat, gangguan irama jantung (fibrilasi atrium) yang dapat meningkatkan risiko strok, dan kegagalan jantung. Kegagalan jantung adalah keadaan apabila jantung tidak dapat mengedarkan darah ke organ tubuh.

Tulang rapuh

Hipertiroidisme yang tidak dirawat juga boleh menyebabkan tulang menjadi lemah dan rapuh (osteoporosis). Kekuatan tulang sangat bergantung pada jumlah kalsium dan mineral lain yang dikandungnya. Hormon tiroid yang berlebihan boleh mengganggu kemampuan tubuh memasukkan kalsium ke dalam tulang.

Masalah Mata

Hipertiroidisme yang dibiarkan berlarutan juga boleh menyebabkan masalah mata (oftalmopathy kubur). Contohnya, mata bengkak atau merah, kepekaan terhadap cahaya, dan penglihatan kabur. Sebenarnya, dalam beberapa kes malah boleh menyebabkan kebutaan.

Krisis Tirotoksik

Hipertiroidisme juga dapat meningkatkan risiko krisis tirotoksik (krisis tiroid). Keadaan ini boleh menyebabkan demam, peningkatan kadar nadi, dan juga kecelaruan. Delirium itu sendiri adalah gangguan mental yang serius yang dapat membuat penderita mengalami kekeliruan yang teruk, dan pengurangan kesedaran tentang persekitaran di sekitarnya.

Kulit Merah dan Bengkak

Hyperthyroidism juga boleh mencetuskan penyakit Graves, sehingga mengembangkan gejala dermopati Graves. Keadaan ini akan mempengaruhi kulit seperti menyebabkan kemerahan dan bengkak. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini sering berlaku pada bahagian dan kaki yang kering.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found