Kesihatan

Adakah Kucing Moggy Benar-benar Mempunyai Kekebalan Lebih Kuat?

Jakarta - Kucing Moggy, atau lebih dikenal sebagai "kucing desa" di Indonesia, adalah kucing yang unik. Dia bukan berasal dari baka tertentu, tetapi campuran banyak jenis kucing.

Itulah sebabnya mengapa kucing Moggy tidak mempunyai ciri khas. Selain itu, kucing Moggy juga dikatakan mempunyai sistem ketahanan badan yang lebih kuat, berbanding dengan kucing jenis lain. Namun, adakah ia benar? Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat perbincangan berikut hingga akhir, ya!

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Bulu Kucing terhadap Kesihatan

Kucing Moggy Mempunyai Kekebalan Yang Kuat, Tetapi Masih Boleh Sakit

Memang benar bahawa kucing Moggy dikatakan mempunyai sistem imun yang lebih kuat daripada jenis kucing yang lain. Kucing Moggy, yang merupakan campuran pelbagai jenis kucing, mempunyai genetik yang sangat luas.

Ini menjadikan kucing Moggy lebih sihat dan kuat. Mereka juga tidak mempunyai masalah genetik yang berbahaya, jika dibandingkan dengan baka kucing yang lain. Di samping itu, kucing Moggy tidak memerlukan rawatan rapi, terutama yang mempunyai mantel pendek.

Walaupun mereka mempunyai sistem imun yang kuat, itu tidak bermakna kucing Moggy tidak boleh jatuh sakit. Kucing berkabut yang dijaga dengan baik dan betul dapat membesar dengan sihat dan menjalani kehidupan yang panjang. Namun, jika anda tidak menjaganya, risiko sakit akan tetap ada.

Baca juga: Ketahui Seluk Beluk Merawat Anak Kucing

Petua Merawat Kucing Moggy

Sama seperti kucing jenis lain, kucing Moggy juga memerlukan kasih sayang dan penjagaan, agar sihat dan kuat. Berikut adalah rawatan asas untuk kucing Moggy yang boleh dilakukan:

1. Berus Kucing Secara Berkala

Sama ada pendek atau panjang, bulu Moggy masih perlu disikat dengan kerap. Ini dapat membantu menghilangkan rambut mati, jadi ia tidak tertelan ketika dia melakukan rawatan diri dengan menjilat badannya.

Juga, menyikat kucing Moggy secara berkala membantu anda melihat perubahan pada tubuhnya. Sama ada terdapat benjolan, luka, atau bintik-bintik, anda dapat mengetahui dengan cepat dan rawatan dapat dilakukan secepat mungkin.

2. Sediakan Air Bersih Setiap Hari.

Air bersih sangat penting untuk kesihatan kucing. Sekiranya kucing anda tidak minum dari mangkuk, pertimbangkan untuk memberikannya gelas tinggi atau bekas air lain. Pastikan isi semula air dengan yang baru setiap hari.

3.Pastikan Terdapat Kotak Sampah Yang Cukup

Peraturan umum untuk kotak sampah kucing adalah satu untuk setiap kucing, ditambah satu lagi. Jadi, jika anda mempunyai 2 kucing, anda harus mempunyai 3 kotak sampah. Untuk mendorong kebiasaan pergi ke kotak sampah, jaga kebersihan kotak sampah.

Bersihkan kotak sampah kucing dengan kerap. Ia juga dapat membantu anda melihat perubahan dalam air kencing atau kotoran kucing anda, yang boleh menunjukkan masalah kesihatan.

4. Latih Kucing untuk Menggunakan Tiang Cakar.

Ini bukan sahaja dapat membantu mencegah kerosakan perabot di rumah anda, tetapi juga dapat membantu kucing anda meregangkan ototnya dan menjaga cakarnya dalam keadaan teratas. Menggaru secara tetap pada permukaan yang sesuai seperti permaidani khas atau kadbod lama juga membantu menghilangkan lapisan lama dari cakar kucing.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

5. Jaga Kebersihan Gigi Kucing

Seperti manusia, kucing juga boleh menghidap tartar, yang menyebabkan penyakit gusi dan kerosakan gigi. Bakteria yang terkumpul di gigi kucing anda juga boleh masuk ke dalam aliran darah mereka, dan menyebabkan masalah kesihatan lain yang lebih serius.

Masalahnya, kucing tidak dapat menggosok gigi sendiri. Oleh itu, untuk menjaga gigi kucing anda dalam keadaan terbaik, jadilah pembersihan dengan doktor haiwan anda sekurang-kurangnya sekali setiap tahun.

6. Jadual Lawatan Vet Berkala

Lawatan berkala ke doktor haiwan dapat membantu anda mengenal pasti kemungkinan penyakit kucing pada peringkat awal, memberi vaksin, dan membersihkan gigi kucing anda. Doktor haiwan anda juga boleh memberitahu anda jika kucing anda mempunyai berat badan yang sihat, dan memberikan nasihat penjagaan yang berguna.

Selain pergi ke doktor haiwan, anda juga boleh bertanya kepada doktor haiwan mengenai masalah kesihatan kucing dalam aplikasi , masa lalu berbual . Jadi, jangan lupa muat turun permohonan di telefon anda, ya.

Rujukan:
Wamiz. Diakses pada tahun 2021. Kucing Domestik (Moggy).
Haiwan Peliharaan Saya Memerlukannya. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Moggy Cat?
Pet Selamat. Diakses pada tahun 2021. Kucing 101: Petua Kesihatan & Penjagaan Asas untuk Menjaga Kesihatan Kucing Anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found