Kesihatan

Bolehkah Anjing Makan Makanan Kucing?

, Jakarta - Sebilangan besar anjing akan memakan makanan yang mereka dapat. Sama ada makanan anjing, makanan kucing, makanan anda yang jatuh secara tidak sengaja atau sampah yang dijumpai anjing semasa berjalan. Sebilangan makanan manusia mungkin masih selamat untuk dimakan oleh anjing. Sementara itu, memakan sampah di jalan raya boleh membuat haiwan kesayangan anda sakit kerana tercemar dengan bakteria.

Jadi, bagaimana dengan makanan kucing? Adakah makanan kucing selamat dan boleh dimakan oleh anjing? Atau sebaliknya? Kami mengesyorkan agar anda merujuk kepada penjelasan berikut.

Baca juga: Inilah Cara Menentukan Makanan yang Baik untuk Anjing

Bolehkah Anjing Makan Makanan Kucing?

Melancarkan dari Pencernaan Pembaca, Anjing tidak boleh makan makanan kucing. Menurut doktor Gary Richter, pakar veterinar, pemakanan makanan kucing berbeza dengan makanan anjing. Makanan kucing cenderung lebih tinggi protein dan lemak, jadi anjing yang memakannya berisiko mengalami masalah pencernaan.

Walaupun tidak berbahaya bagi anjing, makanan kucing tidak memberikan pemakanan yang betul dan optimum untuk anjing. Kucing dan anjing mempunyai keperluan diet yang berbeza. Kucing adalah haiwan karnivor yang keperluan biologinya adalah memakan daging. Anjing adalah omnivora, yang bermaksud mereka memerlukan makanan yang lebih bervariasi daripada hanya daging.

Jika dibandingkan dengan makanan anjing, makanan kucing umumnya mengandungi daging protein tinggi. Ini mungkin menjadi sebab mengapa makanan kucing menarik bagi anjing kerana bau dan rasa dagingnya sangat kuat.

Bahaya Memberi Makanan Kucing kepada Anjing

Sekiranya anjing peliharaan anda sering memakan makanan kucing dengan kerap, anda harus mula mengatasi kebiasaan ini. Sekiranya tabiat ini dilanjutkan, anjing berisiko mengalami komplikasi kerana tidak memiliki keseimbangan protein, serat, dan semua nutrien yang diperlukan anjing. Ketidakseimbangan nutrisi boleh menyebabkan gangguan pencernaan, obesiti, dan pankreatitis pada anjing.

Baca juga: Cara Memilih Makanan Anjing dengan Pencernaan Sensitif

Pankreatitis adalah penyakit serius yang memerlukan rawatan doktor haiwan segera. Gejala boleh merangkumi sakit perut, punggung tersendat, kelesuan, kelemahan, kehilangan selera makan, muntah, cirit-birit, perut buncit, dan demam.

Walaupun anjing anda tidak mempunyai gejala penyakit yang jelas, tahap protein yang tinggi dalam diet kucing boleh merengsakan hati dan ginjalnya. Walau bagaimanapun, masalah kesihatan yang biasa berlaku akibat memakan makanan kucing adalah muntah, sakit perut dan cirit-birit. Gangguan perut boleh berlaku kerana kandungan lemak yang lebih tinggi dalam makanan kucing.

Petua Mengatasi Anjing yang Suka Makan Makanan Kucing

Secara amnya, masalah ini dialami oleh seseorang yang mempunyai anjing dan kucing pada masa yang sama. Sekiranya anda salah satu daripadanya, waktu makan boleh menjadi cabaran bagi anda. Tidak perlu risau. Terdapat beberapa petua yang boleh dicuba untuk menyelesaikan masalah ini. Pertama, cubalah memberi makan di bilik yang berlainan atau pada waktu yang berlainan dalam sehari.

Kunci kucing atau anjing anda di bilik mereka sendiri sehingga mereka selesai makan. Sekiranya kucing anda suka makan sepanjang hari, anda boleh meletakkan mangkuk di tingkap atau meja atau di mana anjing tidak boleh mendapatkannya.

Baca juga: Makanan Terbaik untuk Anjing Kecil

Sekiranya anda mempunyai masalah lain, anda kini boleh menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi . Hanya dengan telefon pintar anda ada, anda boleh berunding seberapa banyak yang anda suka dengan doktor haiwan. Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Pencernaan Pembaca. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anjing Makan Makanan Kucing?
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anjing Makan Makanan Kucing?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found