Kesihatan

Cara Mengatasi Perubahan Gangguan Seksual Wanita Hamil pada Trimester Kedua

Jakarta - Menjalani kehamilan tentunya merupakan saat yang sangat menyenangkan bagi pasangan yang baru berkahwin. Kehamilan yang dijangkakan kadang-kadang membuat ibu lebih bimbang melakukan pelbagai aktiviti, termasuk melakukan hubungan seks.

Baca juga: Inilah sebab mengapa dorongan seks boleh berubah

Tetapi sebenarnya kehamilan bukanlah penghalang bagi pasangan untuk terus melakukan hubungan seks, asalkan dilakukan dalam posisi yang betul agar tidak membahayakan ibu dan janin. Walaupun begitu, sebilangan wanita yang hamil mengatakan bahawa terdapat perubahan dalam gairah seksual.

Ibu, Ketahui Tingkatkan Kerangsangan Seksual pada Trimester Kedua

Semasa trimester pertama, adalah wajar bagi ibu untuk merasakan penurunan keinginan seksual, kerana tubuh menyesuaikan diri dengan perubahan hormon, seperti mual, muntah, sakit pada payudara, dan banyak lagi. Sudah tentu, ibu tidak lagi bersemangat untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Pakar sakit puan di Pusat Perubatan Montefiore New York, Monica Foreman mengatakan bahawa gairah seksual pada wanita hamil pada trimester kedua sebenarnya akan meningkat. Selain perut yang tidak terlalu besar, terdapat koleksi darah di Miss V yang menjadikan organ seks membengkak dan mengeluarkan banyak pelincir. Sudah tentu, ini adalah masa yang tepat bagi wanita hamil untuk melakukan hubungan seks.

Pada masa ini, hormon estrogen akan mengalami peningkatan pengeluaran yang mengalir lebih banyak darah, termasuk Miss V, sehingga organ ini akan lebih sensitif terhadap rangsangan. Begitu juga dengan perubahan pada payudara yang kelihatan sedikit lebih besar.

Tetapi sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seks, ada baiknya ibu memeriksa keadaan rahim. Ini perlu untuk mengetahui keadaan kesihatan janin, serta apakah masa yang tepat untuk ibu kembali melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Sekiranya gairah seksual ibu baik dan keadaan janin selamat bagi ibu untuk melakukan hubungan seks, doktor akan membenarkannya. Untuk memastikan keadaan ini, tidak ada salahnya mengunjungi pakar sakit puan di hospital terdekat untuk memastikan kehamilan dalam keadaan sihat.

Setelah doktor menyatakan keadaan rahimnya sihat, tidak ada salahnya melakukan beberapa petua ini agar ibu dapat mengatasi perubahan rangsangan seksual pada trimester kedua. Melaporkan dari laman Ibu Bapa, ibu boleh berusaha memakai pakaian yang selesa sebelum melakukan hubungan seks. Bukan itu sahaja, ibu dan pasangan dapat merancang percutian bersama pasangan sebelum kelahiran anak. Dengan cara itu, kedekatan emosi ibu dan pasangan akan semakin meningkat dan kuat.

Baca juga: Perhatikan perkara ini semasa memasuki trimester kedua

Ketahui Kedudukan yang Betul untuk Seks pada Trimester Kedua

Walaupun beberapa pakar kesihatan mengatakan bahawa trimester kehamilan kedua adalah masa yang paling menggembirakan bagi pasangan untuk melakukan hubungan seks, namun ibu dan pasangan perlu mengetahui kedudukan seks apa yang boleh anda cuba. Terdapat juga posisi seks yang disyorkan adalah:

1. Kedudukan duduk menghadap satu sama lain, dengan ayah duduk di kerusi dan ibu duduk di pangkuan ayah.

2. Kedudukan merangkak yang memungkinkan penembusan yang lebih dalam. Walau bagaimanapun, kedudukan ini tidak lagi digalakkan pada trimester ketiga.

3. Kedudukan menghadap satu sama lain semasa berbaring. Ukuran perutnya yang tidak terlalu besar membuatkan ibu masih mampu melakukan posisi ini.

Baca juga: Ketahui Risiko Keguguran pada Trimester Kedua

Selain menentukan kedudukan yang selesa untuk ibu, yang dilaporkan oleh UK National Health Services, beberapa keadaan kehamilan yang dialami oleh ibu membuat ibu harus mengelakkan hubungan intim, seperti ibu telah mengalami pecahnya selaput kerana dapat meningkatkan risiko jangkitan pada bayi di rahim, gangguan pada serviks, dan gangguan pada plasenta.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Seks Semasa Kehamilan: Adakah Selamat?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. Cara Menjaga Dorongan Seks Anda Hidup Semasa Kehamilan
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2019. Seks Semasa Kehamilan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found