Kesihatan

Ketahui 6 Jenis Ikan Betta yang Sesuai untuk Dijaga di Rumah

, Jakarta - Selain berbasikal, menjaga ikan betta adalah hobi baru yang dilakukan oleh banyak orang semasa wabak. Bukan hanya keindahan yang ditawarkan oleh ikan betta, bahkan ada banyak manfaat yang dapat Anda rasakan ketika menjaga ikan sebagai hewan peliharaan di rumah.

Baca juga : Mitos atau Fakta, Menjaga Ikan Baik untuk Kesihatan Mental

Pemilik ikan betta juga bersaing untuk memamerkan haiwan kesayangan mereka melalui media sosial. Terdapat pelbagai jenis ikan betta yang mempunyai ekor yang sangat cantik dan sesuai dipelihara di rumah. Baiklah, periksa ulasan mengenai jenis ikan betta yang sesuai untuk anda simpan di rumah dalam artikel ini!

Ini adalah jenis ikan betta yang sesuai dipelihara

Terdapat banyak jenis haiwan yang boleh anda buat haiwan peliharaan di rumah. Bermula dari anjing, kucing, arnab, malah ikan. Memasuki musim pandemi, banyak orang kini beralih hobi dengan memelihara ikan betta. Selain kecantikan, menjaga ikan betta di rumah juga memberikan banyak manfaat kesihatan. Oleh itu, agar anda dapat merasakan faedah ini dengan baik, tidak ada salahnya memilih jenis ikan betta yang sesuai untuk anda simpan dari rumah.

Jenis ikan betta berikut sesuai dipelihara di rumah:

1. Separuh bulan

Tahukah anda bahawa ikan betta halfmoon boleh membuka ekornya hampir 180 darjah? Sudah tentu ini akan menambahkan keindahan ikan betta halfmoon.

2. Ekor berganda

Ikan betta jenis ini mempunyai ekor ganda yang terbelah di tengah ekor.

3. Ekor Mahkota

Jenis betta ini adalah jenis pertama yang ditanam di Indonesia. Betta ini mempunyai bentuk ekor yang unik menyerupai sisir rambut.

4. Plak

Ikan betta ini mempunyai ekor yang lebih pendek daripada jenis lain. Plak itu sendiri berasal dari bahasa Thai yang bermaksud keluhan. Ini kerana plak hickey memang boleh digunakan untuk berperang dengan sesama hickey.

5. Betta Fancy

Ikan betta jenis ini cukup unik jika dibandingkan dengan jenis betta yang lain. Dalam satu betta keturunan ini, mereka akan mempunyai 5-7 kombinasi warna. Warnanya juga berbeza-beza. Bermula dari biru, hijau, putih, merah jambu, merah, dan pic.

6. Kachen Worachai

Selain ekor yang cantik, ikan betta jenis ini juga mempunyai beberapa kombinasi warna. Walau bagaimanapun, kebanyakan Kachen worachai mempunyai warna biru, merah, dan putih.

Baca juga : 4 Petua Menjaga Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

Perhatikan perkara ini semasa menyimpan betta di rumah

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika menyimpan ikan betta di rumah. Ini perlu dilakukan agar keadaan ikan betta sentiasa dalam keadaan baik dan dijaga.

Memberi makanan yang tepat untuk ikan betta adalah perkara penting yang perlu anda ketahui. Pastikan anda memberi makan ikan betta anda dua kali sehari.

Berikan cukup makanan untuk ikan betta sehingga makanan yang anda berikan dapat habis dalam satu hidangan. Berikan makanan terbaik yang dapat memenuhi keperluan pemakanan ikan betta. Bermula dari serangga, larva, cacing beku, hingga makanan ikan betta khas.

Anda juga perlu memastikan suhu dan kualiti air berada dalam keadaan optimum. Dengan cara itu, kesihatan ikan betta dapat dijaga dengan baik. Ikan betta yang sihat akan dicirikan oleh keadaan aktif, tingkah laku makan yang baik, warna terang, dan reaksi agresif.

Sama seperti haiwan peliharaan lain, ikan betta boleh mengalami masalah kesihatan. Seperti, sirip koyak, jamur, perubahan warna, hingga gatal-gatal pada badan sehingga dia menggaru tubuhnya pada benda-benda di akuarium.

Tetapi jangan risau, semua masalah kesihatan ini dapat diatasi dengan ubat. menggunakan dan minta doktor haiwan secara langsung untuk mengatasi masalah kesihatan yang dialami oleh ikan betta. Dengan cara itu, ikan betta dapat kembali sihat dan menghiasi rumah setiap hari.

Kenali Kebaikan Memelihara Ikan untuk Kesihatan

Bukan hanya untuk kecantikan, memelihara ikan juga dapat membuat anda merasakan banyak manfaat kesihatan, anda tahu. Memelihara ikan sebenarnya dapat membantu anda menjaga kesihatan mental. Bunyi air yang menggelegak dan keindahan ikan betta di akuarium dapat membantu anda melepaskan keadaan tekanan, gangguan kegelisahan, mengatasi gangguan tidur, untuk membuat mood anda lebih tenang.

Baca juga : Fakta Mengenai Haiwan Peliharaan dan Virus Corona

Bukan hanya itu, keadaan ini juga berkaitan secara langsung dengan kesihatan jantung. Menikmati keindahan ikan dan suasana akuarium menjadikan seseorang dapat mengurangkan ketegangan otot di badan dan jantung. Ini boleh mempengaruhi keadaan degupan jantung. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, tentukan jenis ikan betta yang ingin anda simpan di rumah!

Rujukan:
Hartz. Diakses pada tahun 2021. Merawat Ikan Betta Anda.
Petco. Diakses pada tahun 2021. Beta.
Menyenangkan. Diakses pada tahun 2021. Kuasa Penyembuhan Ikan Pet.
CNBC Indonesia. Diakses pada tahun 2021. 10 Jenis Ikan Betta Cantik untuk disimpan di Rumah.